شرایط ساخت ملک در زمین کشاورزی اعلام شد

یکی از مصادیق تغییر کاربردی زمین های کشاورزی، زراعتی و باغی، ساخت ویلا و خانه و حتی قرار دادن اتاقک نگهبانی پیش ساخته در آنهاست که به مجوز نیاز دارد.
مهم ترین منبع حقوقی درباره اراضی کشاورزی، قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ هاست که در خرداد ۱۳۷۴ در مجلس تصویب شد و یازده سال بعد در آبان سال ۱۳۸۵ اصلاح گردید. منبع قانونی بعدی آیین نامه اجرایی همین قانونی اصلاحی است که در آذر سال ۱۳۸۶ به تصویب هیئت دولت رسیده است.
به گزارش بنیاد وکلا، در ادامه، موضوع ساخت خانه در زمین های کشاورزی را به شکل پرسش و پاسخ و بر اساس همین منابع قانونی پی می گیریم.
کدام اراضی، کشاورزی و زراعی هستند؟
طبق این قانون، تمام زمین های زراعتی و کشاورزی و باغ ها مشمول این قانون و حفظ کاربری هستند اگر:
در خارج از محدوده شهرها و شهرک های مصوّب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران باشند.
در روستاهایی قرار داشته باشند که طرح «هادی روستا» در آنها مصوب شده و اجرا می گردد؛ طرح ساماندهی فضا و سکونت گاه های روستایی. همچنین اگر زمین کشاورزی برای مدت طولانی بدون کشت بوده باشد (اصطلاحاً اراضی بایر) باز نیز مشمول قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها هستند.
مرجع تشخیص اراضی زراعی و مجوز تغییر کاربری کجاست؟
تنها مرجع قانونی تشخیص اراضی زراعی و باغ ها و دادن مجوز تغییر کاربری آنها وزارت جهاد کشاورزی است و مراجع قضایی و اداری نیز در این موضوع نظر سازمان جهاد کشاورزی مربوطه را استعلام می کنند. بنابراین مراکزی مانند دهیاری، شورای روستا، بخشداری، فرمانداری نمی توانند مجوز تغییر کاربری صادر کنند.