پيامتوتال به امريكا
مديرعامل توتال : با يك ميليارد دلار سرمايهگذاري به ايرانميآييم.
کد خبر :
۳۹۱۲۰
بازدید :
۱۱۱۶
يك هفته از اعلام تحريمهاي جديد سناي امريكا ميگذرد؛ تحريمهايي كه اگرچه نگرانيهايي را براي بخش اقتصادي ايران ايجاد كرده، اما ادامه مذاكره شركتهاي خارجي براي سرمايهگذاري در ايران نشان ميدهد، اروپاييها چندان توجهي به تصميم جديد دونالد ترامپ درباره ايران ندارند.
به گزارش اعتماد، نفت اين روزها محور توجه سرمايهگذاران خارجي است. غولهاي نفتي ميگويند، حتي اگر تحريمهاي تازه برجام را نقض كند، آنها ريسك سرمايهگذاري در ايران را خواهند پذيرفت. محكمترين اظهارنظر در اين رابطه را هم پاتريك پويان، مديرعامل توتال به رويترز گفته است.
او تاكيد كرده: «شكل تازه قراردادهاي نفتي اين كشور، يك فرصت بينظير به وجود آورده كه موجب ميشود با وجود همه نگرانيها، ريسك اين سرمايهگذاري را بپذيريم. امريكا هر شش تا هشت ماه به بازبيني برجام خواهد پرداخت و سايه تحريم را بالاي سر اين پروژه نگه ميدارد اما پارس جنوبي و قراردادهاي IPC ارزش اين قمار را دارد.»
از سوي ديگر با امضاي تفاهمنامه همكاري ميان شركت ملي نفت ايران و شركت اني ايتاليا، اين شركت خارجي عهدهدار مطالعه ميدان گازي كيش و فاز سوم ميدان نفتي دارخوين شد. به نظر ميرسد هر چند بستن قرارداد نفتي هنوز با حواشي گوناگوني مواجه است اما مزيتهاي ايران سبب ميشود تعدادي از شركتهاي بزرگ نسبت به تفاهم با ايران اميدوار باشند.
نفت سياسي، سياست نفتي
سياسي شدن بحثهاي مرتبط با نفت در هيچ كجاي جهان عجيب نيست؛ نفت كالايي استراتژيك است كه ميتواند بر كلانترين بخشهاي هر اقتصادي اثر گذارد و مسير رشد و توسعه هر كشوري را كند يا تسريع كند.
اما شدت سياسي بودن بحث طلاي سياه در ايران به مراتب بيش از هر كشور ديگري است، جدا از اهميت آن در زندگي شهروندان ايراني از نقش حايز اهميت نفت و درآمدهايش در بودجه جاري كشور هم نميتوان چشمپوشي كرد.
درنتيجه چندان عجيب نيست كه بحثهاي حول و حوش اين حوزه چندان دوستانه نباشد. اين ميان وزارت نفت هم نشان داده كه براي جلب نظر مخالفان و رفع برخي از ايرادات تلاش ميكند ولي به هيچ عنوان نيز قصد ندارد منتظر جلب نظر همگان باشد.
اين مساله تنها ناشي از خواست اين وزارتخانه نيست بلكه وضعيت اقتصاد جهاني در كنار مزيتهايي كه مدل قراردادي IPC ايجاد كرده، موجب اشتهاي بالاي تعدادي از شركتهاي مهم نفتي براي حضور هر چه سريعتر در ايران شده است.
اني پاي ميز مذاكره نشست
علاوه بر توتال كه مديرعاملش در يك مصاحبه با رويترز آب پاكي را روي دست همگان ريخت و صراحتا اعلام كرد حاضر است ريسك حضور در ايران بپذيرد، غول نفتي ايتاليايي هم تفاهمنامه همكاري مطالعاتي بر فاز سوم ميدان نفتي دارخوين و ميدان گازي كيش را امضا كرد.
اين تفاهمنامه با حضور مديرعامل شركت ملي نفت ايران، ميان معاون توسعه و مهندسي شركت ملي نفت ايران و مدير بخش بالادستي شركت اني امضا شد. بر مبناي اين تفاهمنامه همكاري، شركت اني ايتاليا 6 ماه فرصت دارد نتايج مطالعات خود را روي ميدانهاي نامبرده به شركت ملي نفت ايران ارايه دهد.
پيش از اين براي ميدان گازي كيش با شركتهاي انگليسي-هلندي شل، گازپروم روسيه و شركت سرمايهگذاري غدير نيز تفاهمنامه مطالعاتي امضا شده است. اين ميدان كه در فاصله ۳۰ كيلومتري شرق جزيره لاوان قرار دارد، طي لرزهنگاري دو بعدي در سال ۱۹۶۸ مشخص شد.
نخستين چاه اين ميدان گازي در ۲۶ مه ۱۹۶۸ توسط شركت اسكو براي ارزيابي پتانسيل هيدروكربوري افق آسماري، گروه بنگستان، خامي و دهرم حفاري شد. حجم گاز درجاي ميدان در حالت مورد انتظار در حدود ۴۸ تريليون فوت مكعب با ضريب بازيافت ۷۵ درصد و حجم ميعانات گازي در جاي ميدان در حالت مورد انتظار در حدود ۵۱۴ ميليون بشكه تخمين زده شده است.
شركت نفت فيليپين و سرمايهگذاري غدير پيش از اين براي مطالعه ميدان دارخوين با شركت ملي نفت ايران به تفاهم رسيده بودند. ميدان نفتي دارخوين از ميادين نفتي ايران است كه در استان خوزستان و در فاصله ۴۵ كيلومتري از شمال خرمشهر و يكصد كيلومتري از جنوب اهواز قرار دارد. هماكنون ميزان توليد اين ميدان به طور متوسط روزانه ۱۶۰ هزار بشكه نفت خام است. ميزان نفت درجاي اين ميدان بالغ بر ۵ ميليارد بشكه برآورد ميشود، كه 3/1 ميليارد بشكه نفت خام آن قابل استحصال است.
با يك ميليارد دلار به ايران ميآييم
مديرعامل شركت توتال، در گفتوگويي به خبرگزاري رويترز گفت: اين شركت با وجود احتمال تحريم از سوي امريكا و ادعاي شكننده بودن برجام از سوي كاخ سفيد، سرمايهگذاري ميليارد دلاري در فاز 11 پارسجنوبي را انجام ميدهد.
بنابر قرارداد منعقد شده، توتال فرانسه با سهم 50/1 درصد، شركت ملي نفت چين با سهم 30 درصد و شركت پتروپارس از ايران، قرار است سرمايهگذاري و عمليات اجرايي فاز 11 پارس جنوبي را كه نيازمند سرمايهاي 5 ميليارد دلاري است، به انجام برسانند.
بر اين اساس توتال اعلام كرده كه بلافاصله پس از تمديد برجام از سوي كاخ سفيد در تابستان امسال؛ يك ميليارد دلار به اين پروژه تزريق خواهد كرد. پاتريك پويان، مديرعامل توتال، درباره ريسك سرمايهگذاري اخير گفت: «ما قبلا درايران كار كردهايم و شكل تازه قراردادهاي نفتي اين كشور، يك فرصت بينظير به وجود آورده كه موجب ميشود با وجود همه نگرانيها، ريسك اين سرمايهگذاري را بپذيريم. امريكا هر شش تا هشت ماه به بازبيني برجام خواهد پرداخت و سايه تحريم را بالاي سر اين پروژه نگه ميدارد اما پارس جنوبي و قراردادهاي IPC ارزش اين قمار را دارد.»
او مدعي شد در هر صورت در تابستان قرارداد با ايران را اجرايي خواهد كرد و حتي اگر ترامپ برجام را به هم بزند آنها از فرصت اسنپبك استفاده خواهند كرد. اسنپ بك در قرارداد برجام به دوراني 6 تا هشت ماهه گفته ميشود كه در صورت اعلام لغو برجام به شركتها داده ميشود تا قراردادهاي خود را فسخ و از ايران خارج شوند. به نظر ميرسد با توجه به آنكه در 26 ارديبهشت ماه امسال رييسجمهوري ايالات متحده به مدت 120 روز تعليق تحريمهاي هستهاي را امضا كرده، مديران توتال فكر ميكنند اگر در شهريور نيز كار گره بخورد، فرصتي حدود يك سال براي بهرهبرداري از فاز يازدهم پارس جنوبي باقي ميماند و همين امر آنها را وسوسه كرد.
كارنامه خارجيها در صنعت نفت
در دهه 1990 ميلادي، توتال در فازهاي 2 و 3 پارس جنوبي در كار اكتشاف و توليد سرمايهگذاري كرده بود كه بهدنبال تحريمهاي هستهاي در سال 2006، اين همكاري محدود شد و در سال 2012 با شدت گرفتن تحريمها، توتال از نخستين شركتهايي بود كه ايران را ترك كرد. براساس گفتههاي مديرعامل فعلي، در آن زمان قراردادهاي 8-7 ساله در ميادين نفت و گاز ايران نوشته ميشد كه سودآوري و ارزش ريسك نداشت اما اكنون باتوجه به فرم تازه قرارداد و استهلاك هزينه از محل گاز توليدي، پروژههاي ايران براي سرمايهگذاري جذاب شده است.
دولت امريكا آخرينبار در تاريخ 17 مه 2017 (26 ارديبهشت96) تعليق تحريمهاي هستهاي ايران و پايبندي تهران به تعهداتش را براي مدت 120 روز تمديد كرد و تمديد بعدي اين تعليق در ماه آگوست (20 شهريور96) انجام خواهد شد و بلافاصله پس از آن، توتال يك ميليارد دلار در واحد پول يورو، به فاز 11 پارس جنوبي تزريق ميكند. گاز حاصل از ميدان پارس جنوبي و فاز 11 به طور كامل براي مصرف داخلي ايران است و صادراتي از اين ميدان انجام نميشود. توتال در اين قرارداد، پول خود را در قالب كندانسه يا نفت بسيار سبك همراه گاز دريافت ميكند.
براساس گفتههاي پويان به رويترز، 20 ساله شدن قراردادهاي نفت و گاز ايران، يكي از مهمترين عوامل ترغيب توتال به اين سرمايهگذاري بوده است. پيش از اين شركتهاي بزرگ ديگري مانند رويالداچشل و BP نيز توافقنامههاي محدودي با ايران امضا كردهاند اما توتال نخستين سرمايه بزرگ قطعي را در اختيار پروژههاي نفت و گاز ايران قرار ميدهد.
پيام توتال به كنگره
در حالي كه كنگره امريكا در پي تصويب يك لايحه تحريمي جديد عليه ايران است، شركت توتال فرانسه اعلام كرده كه توسعه ميدان گازي پارس جنوبي را با سرمايهگذاري اوليه يك ميليارد دلار آغاز خواهد كرد.
اين اقدام شركت توتال حاوي چهار پيام براي كنگره امريكاست:
- اول اينكه توافق هستهاي بزرگتر از آن است كه سقوط كند. به عبارت ديگر، شايد مناسبترين كاربرد اصطلاح مرسوم «Too big to fail» در مورد برجام باشد!
- دوم اينكه حتي اگر امريكا در پي مختل كردن برجام است، اروپا راه خود را مستقل از آن ادامه خواهد داد. به بيان ديگر، شركتهاي بزرگ و دولتهاي اروپايي منافع خود را با ايران دنبال خواهند كرد و در صورت لزوم در برابر كنگره و دولت امريكا به «مقاومت مدني» و نافرماني مبادرت خواهند كرد.
- سوم اينكه محاسبات و «ريسكسنجي» ما نشان ميدهد كه با وجود تهديدهاي قانوني و فضاي ارعابي كه كنگره قصد ايجاد آن را دارد، ارزش ورود به بازار ايران به قوت خود باقي است. توتال ميتواند الگويي براي ساير سرمايهگذاران باشد.
- چهارم اينكه اگر بويينگ امريكايي ميتواند با ايران وارد معاملات كلان شود، قطعا شركتهاي اروپايي نيز خود را در برقراري ارتباط با ايران محق ميدانند!
۰