حلقه حلزونی طلا و دلار
ازار جهانی طلا در ۳۶ روز کاری گذشته بهگونهای نوسان داشته که از سوی فعالان بازار به حرکت حلزونی یا مارپیچ تشبیه میشود. اصطلاح حرکت حلزونی زمانی به کار برده میشود که طی آن، مقادیر پارامتر مورد نظر در چرخه تکرار شوندهای حول یک محور یا یک مرکز نوسان دارند. در این وضعیت ریسک فعالیت و خرید و فروش بالا میرود. ولی در بازار جهانی طلا سه گروه از معاملهگران نشان دادهاند در شرایط جزر و مد قیمت نیز میتوانند سودگیری کنند. نحوه معاملهگری این دسته بهواسطه مشابهت با نحوه صید برخی موجودات دریایی به نام آنان شهرت یافته است. دسته نخست «وال»ها بودند که با استفاده از قدرت نوسانسازی خود توانستند روند قیمتی مطلوب خود را ایجاد کرده یا همسو با نوسانات قیمتی ایجادشده حرکت کنند. دسته دوم «کوسه»ها بودند که در موقع مناسب بر موج قیمتی سوار شده و پس از کسب سود از حلزونواره قیمت طلا خارج شدند. طی این بازه زمانی ورود و خروج این دسته از معاملهگران سودجو حجم معاملات را بهشدت تحتتاثیر قرار داد. دسته سوم نیز «ماهی»ها یا معاملهگران خرد ریسکپذیری بودند که در تطابق با روند حرکت معاملهگران جریانساز حرکت میکردند. این دسته با دنبال کردن مسیر حرکت معاملهگران جریانساز بازار طلا، مسیر سودآور بازار را پیدا کردند.
روند اسپیرالی (حلزونی) بازار جهانی طلا، آینده کوتاهمدت (چند روزه) این فلز را برای معاملهگران گنگ کرده است. روند اسپیرالی یا حلزونی به مسیر حرکتی اطلاق میشود که طی آن، مقادیر پارامتر مورد نظر در چرخه تکرار شوندهای حول یک محور یا یک مرکز تحرک میکنند. مسیر حرکت قیمتهای فلز زرد از گرفتاری بازار فلز گرانبها به حلقه اسپیرالی حکایت دارد. از آغاز ماه سپتامبر تاکنون، بازار جهانی فلز زرد ۳۶ روز فعال داشته است. در بیش از نیمی از این روزها، روند رشد نسبت به روز گذشته برعکس شده است. اگر روزهای کاهشی، روزهای سرد و روزهای افزایشی، روزهای گرم فرض شوند، دمای بازار جهانی در این بازه، مجموعا ۲۱ بار از منفی به مثبت یا بالعکس تغییر یافته است، این سرد و گرم شدن قیمت طلا بیانگر حاکم نبودن یک روند بلندمدت در این بازار است (روندهای بلندمدت معمولا به دورههای دوماهه میگویند). این مسیر حلزونیشکل، معاملهگران و حتی تحلیلگران را نسبت به پیشبینی روند صحیح پیشروی قیمتها دچار اشتباه کرده بود. نبود اطمینان از آینده فلز زرد تا جایی پیش رفته که حتی تحلیلگران والاستریت نیز شش هفته متوالی، پیشبینی غلطی در نظرسنجی هفتگی کیتکو ثبت کردند. تاریخچه قیمتهای ثبتشده به ازای هر اونس طلا در طول ۳۰ روز گذشته نشان میدهد، ارزش فلز زرد بین دو قیمت ۱۲۷۰دلار و ۱۳۰۰ دلار در حال چرخش است.
بازار جهانی اونس طلا در طول ۳۰ روز گذشته از نامشخص بودن روند قیمتهای این فلز حکایت دارد. با دقت به روند تغییرات فلز زرد میتوان بازار این فلز گرانبها را به دریایی تشبیه کرد که به شدت تحت تاثیر شرایط جوی است. بادهای تند تحولات ارزی، سیاسی و اقتصادی، امواج متعدد کاهشی و افزایشی در این دریا پدید آوردهاند. این امواج، معاملهگران بیپشتوانه را که بسان ماهیهای کوچک و تنها در این بازار ناامن فعالیت میکردند به بیرون از سطح دریا هدایت کرده است. اما سه دسته توانستند با سواری گرفتن از امواج بازار و حتی شکلدهی به آنها از دل دریای توفانی سود صید کنند. «وال»ها دسته اصلی صیادان در این بازار بودند. در بازار جهانی، والها گروهی هستند که به واسطه قدرت اقتصادی، عظمت سیاسی و ضریب بالای نفوذشان در بازار جهانی، میتوانند در بازار، روند دلخواهشان را تولید کنند یا حداقل همگام با روندهای صحیح پیش بروند.
فعالیتهای تجاری بخش خصوصی و خدمات آمریکا در ماه اکتبر (مهر ماه و اوایل آبان) بنا بر گزارش شاخصهای «مرکیت» در بخش خدمات و کارخانجات، از پیشبینیها سبقت گرفت. شاخص مدیران خرید بخش کارخانهای برای ماه سپتامبر در عدد ۱/ ۵۳ واحدی گزارش شده بود و پیشبینی تحلیلگران از ثبت عدد ۵/ ۵۳ واحدی در ماه اکتبر حکایت داشت. اما این شاخص برای این ماه به ۵/ ۵۴ واحد افزایش یافت. از سوی دیگر شاخص مدیران خرید در بخش خدمات با رشد ۶/ ۰ واحدی نسبت به ماه گذشته میلادی در عدد ۹/ ۵۵ واحدی ثبت شد. از آنجا که به اعتقاد اقتصاددانان، بخش خدمات ۸۰ درصد از اقتصاد آمریکا را شکل میدهد، دادههایی که در این زمینه منتشر میشوند تاثیر زیادی بر پیشبینی رشد اقتصادی میگذارند. رشد این دو شاخص در گزارش روز سهشنبه اعتماد سرمایهگذاران را از سمت طلا منحرف کرد و دلار را به مقصد امن سرمایه معاملهگران تبدیل کرد.