درآمدتان چقدر عادلانه است؟
بررسیها نشان میدهد این روزها اگر خانوادهای کمتر از چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در ماه درآمد داشته باشد، سرش کلاه رفته است.
کد خبر :
۶۵۹۱۳
بازدید :
۱۶۲۸
احمدرضا نجفی | چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان درآمد دارید؟ خوش به حالتان. چون اگر مجموع درآمدهای خانواده شما به این رقم نمیرسد، قطعا این روزها وضع اقتصادی مناسبی ندارید و برای هزینههایی که به واسطه تورم کلی بالا رفته اند، قطعا با مشکل مواجه شده اید.
این عدد چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان را از خودم نمیگویم، نتیجهای است که بررسی گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد. گزارشی که این نهاد از میانگین درآمدها و هزینههای خانوارها در سال ۹۶ منتشر کرده گویای آن است که خانوادههای ایرانی در سال ۹۶ به طور میانگین ۴۲ میلیون تومان هزینه کرده اند که میشود ماهی سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان.
در طرف مقابل خانوادهها در این سال ۴۴ میلیون تومان پول در آورده اند که میشود در آمد سه میلیون و ۶۶۰هزار تومانی در ماه. حالا چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان از کجا آمد؟ صبر کنید تا بگویم.
گزارشهای بانک مرکزی از تورم ماهانه اعداد ارقام مختلفی دارد. اگر ابتدای سال ۹۷ را به عنوان مبنای محاسباتمان در نظر بگیریم و هر ماه به اندازه تورم ماهانه به این شاخص اضافه کنیم، تورمی که در هشت ماه اول سال شامل حال هزینه خدمات و کالاهای مصرفی شده حدود۸۴ .۳۳ درصد است. به عبارتی هزینههای ما نسبت به ابتدای سال حدود ۳۴درصد بالا رفته.
یادتان هست سال ۹۶ هزینه هایمان ماهانه سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود؟ حالا همین رقم را ۳۴درصد بالا ببرید و ببینید حالا میانگین هزینههای ماهانه خانوادههای ایرانی چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان شده است و اگر خانوادهای چنین در آمدی را نداشته باشد، قطعا لازم است در هزینههای صرفه جویی قابل توجهی بکند و خیلی از محصولاتی که پارسال در سبد خریدش میگذاشت را حذف کند.
هنوز تمام نشده. این رقم چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، میانگین هزینههای خانوارهای کل کشور است. طبیعتا یک خانواده دو نفره خیلی کمتر از یک خانواده ۱۰نفره هزینه دارد.
برای همین در این گزارش فاکتورهای مختلفی مثل تعداد اعضای خانواده، تعداد شاغلان خانواده، نوع خانهای که در آن زندگی میکنید و استان محل زندگی تان را در نظر گرفتیم تا ببینیم در هر کدام از این شرایط هزینه ماهانه شما به چه رقمی رسیده و هر ماه باید چقدر پول دربیاورید.
خانواده شما چند نفره است؟
بعد خانواده یا به زبان خودمان تعداد اعضای خانواده در گزارش بانک مرکزی از خانوادههای یک نفره شروع میشود و به ۱۰ نفره و بیشتر میرسد. گزارش نشان میدهد هزینه سالانه خانوادههای یک نفره که ۶، ۷درصد کل خانوارها را تشکیل میدهند، پارسال ۲۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بوده و اگر این رقم را با تورم ۳۴درصدی جمع و به تعداد ماههای سال تقسیم کنیم، هزینه ماهانه خانوادههای یک نفره در حال حاضر به سه میلیون تومان میرسد.
یعنی کسی که تنها زندگی میکند باید حداقل سه میلیون تومان درآمد ماهانه داشته باشد تا بتواند از پس هزینهها بربیاید. این رقم برای خانوادههای دو نفره که حدود ۲۰ درصد خانوادههای کشور را شامل میشوند، خیلی بیشتر و چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است.
هر چه بعد خانوار بیشتر شود هزینه ماهانه هم بالا میرود. برای همین بر اساس محاسبات، هزینه ماهانه خانوادههای سه نفره در حال حاضر چهار میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است.
خانوادههای چهار نفره بیشترین توزیع را در بین خانوادههای کشور دارند و حدود ۲۹ درصد خانوادههای ایرانی چهار نفره اند. این خانوادهها سال گذشته ۴۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان پول خرج کرده اند که اگر این رقم را ۳۴ درصد افزایش داده و تقسیم بر تعداد ماه کنیم، هزینه ماهانه این خانوادهها در حال حاضر به پنج میلیون و ۱۲۰ هزار تومان رسیده است.
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد هزینههای سالانه برای خانوادههای پنج نفره در سال ۹۶ کمتر بوده و آنها در سال ۴۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان خرج کرده اند.
با انجام محاسبات متوجه میشویم خانوادههای پنج نفره که ۱۰ درصد خانوادههای کشور را شامل میشوند، باید ماهانه پنج میلیون تومان درآمد داشته باشند. خانوادههای شش نفره و بالاتر درصد کمی از خانوادهها را تشکیل میدهند.
با این حال محاسبات روی گزارش بانک مرکزی نشان میدهد در حال حاضر هزینه ماهانه خانوادههای شش نفره چهار میلیون و ۷۸۰ هزار تومان، خانوادههای هفت نفره چهار میلیون و ۲۷۰هزار تومان، خانوادههای هشت نفره پنج میلیون و ۵۶۰هزار تومان، خانوادههای ۹نفره پنج میلیون و ۴۰ هزار تومان و خانوادههای ۱۰نفره و بیشتر که تنها ۱، ۰ درصد خانوادههای کشور را شامل میشوند، چهار میلیون و ۵۳۰هزار تومان است.
چند نفر در خانواده کار میکنید؟
درآمد بیشتر، خود به خود باعث میشود هزینهها بالا برود. برای همین است که گزارش بانک مرکزی از وضعیت درآمد و هزینه خانوادهها در سال ۹۶ بیانگر آن است که هر چه تعداد شاغل در خانواده بالا رفته، هزینههای خانواده هم متناسب با درآمد زیاد شده است.
مثلا خانوادههایی که در آن سه نفر یا بیشتر کار میکنند و به طور میانگین پنج نفره هستند، حدود سه درصد خانوادههای کشور را شامل میشوند.
در سال ۹۶ هزینه این خانوادهها ۵۳میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده. حالا اگر این هزینه را ۳۴ درصد افزایش دهیم و بر عدد ۱۲ تقسیم کنیم، متوسط هزینه ماهانه خانوادههایی که سه شاغل یا بیشتر دارند، به حدود شش میلیون تومان رسیده است.
آن خانوادههایی که دو نفر در آن کار میکنند بر اساس آمار بانک مرکزی به طور میانگین ۹، ۳نفر (حدود چهار نفر جمعیت) دارند. این خانوادهها که ۱۴ درصد خانوادههای کشور را شامل میشوند، در سال ۹۶ حدود ۵۱میلیون و ۵۶۰هزار تومان هزینه داشته اند و بر اساس محاسبات، هزینه این خانوادهها حالا به پنج میلیون و ۷۵۰هزار تومان در ماه رسیده است.
خانوادههایی که یک شاغل دارند، بیشترین سهم را بین تعداد خانوادههای کل کشور به خود اختصاص داده اند، چراکه حدود ۵۵درصد خانوادههای کشور تنها یک شاغل داشته و میانگین بعد این خانوادهها سه تا چهار نفره است. (دقیقا ۴/ ۳نفر) گزارش بانک مرکزی از درآمدها و هزینههای خانوادهها نشان میدهد این نوع خانوادهها در سال ۹۶ حدود ۴۰ میلیون و ۸۷۰هزار تومان پول خرج کردند.
اگر این رقم هزینه را ۳۴درصد افزایش دهیم و بر تعداد ماه تقسیم کنیم متوجه میشویم خانوادههایی که یک نفر در آنها شاغل است و از قضا نصف خانوادهها را تشکیل میدهند حالا در ماه حدود چهار میلیون و ۵۶۰هزار تومان هزینه میکنند.
البته هنوز تمام نشده، حدود ۲۸درصد خانوادههای ایرانی بدون شاغل هستند و سرپرست آنها شغل معینی ندارد. این خانوادهها که به طور میانگین خانوادههای دو سه نفره دقیقا ۵، ۲نفر) هستند در سال ۹۶، ۳۸ میلیون و ۷۴۰هزار تومان هزینه داشته اند.
حالا اگر با همان لایف استایل به زندگی ادامه داده باشند، هزینه آنها ۳۴درصد بیشتر شده و حالا مجبورند ماهانه چهار میلیون و ۳۲۵هزار تومان پول از محلهای مختلف در بیاورند.
ساکن چه نوع خانهای هستید؟
نوع خانهای که در آن سکونت دارید تاثیر بسیار بالایی در میزان هزینههای خانواده شما دارد. شاید فکر کنید اجاره نشینها هزینههای خیلی بالاتری نسبت به صاحب خانهها دارند، اما گزارش بانک مرکزی از شیوه زندگی خانوادهها در سال ۹۶ نشان میدهد این نسبت عکس است.
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد مالک نشینها حدود ۶۵درصد خانوادههای کشور را تشکیل میدهند و در سال ۹۶ حدود ۴۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان پول خرج کرده اند. اگر این رقم را ۳۴درصد افزایش دهیم و بر تعداد ماه تقسیم کنیم متوجه میشویم در حال حاضر متوسط هزینه ماهانه خانوادههای مالک نشین پنج میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است.
اجاره نشینها هزینه کمتری دارند. دلیل آن شاید این باشد که خانوادههای اجاره نشین بعد کمتری دارند و عموما دارای بیش از یک شاغل هستند. در هر صورت گزارش بانک مرکزی نشان میدهد در سال ۹۶ این خانوادهها ۳۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان پول خرج کرده اند.
با انجام محاسبات متوجه میشویم در حال حاضر میانگین هزینه ماهانه خانوادههای اجاره نشین حدود سه میلیون و ۸۷۰هزار تومان است. بعضی خانوادهها در خانههایی سکونت دارند که در برابر خدمت از آن استفاده میکنند.
محاسبات نشان میدهد متوسط هزینه ماهانه این نوع خانوادهها که ۴، ۰ درصد خانوادههای کشور را شامل میشوند، خیلی بیشتر از این حرفها و حدود شش میلیون تومان است.
البته این رقم دور از ذهن نیست، چون این خانوادهها اغلب خانوادههایی هستند که سرپرست آنها سمت رسمی دارد. بعضی خانوادهها هم در خانههای رایگان سکونت دارند که حدود ۹ درصد خانوادههای کشور را شامل میش. وند و هزینه ماهانه آنها حالا به سه میلیون و ۵۷۰هزار تومان رسیده است.
منبع: هفت صبح
۰