۱۰ حقیقت جالب و خواندنی درباره چیزهایی که هر روز با آنها سر و کار داریم
نمک یکی از اجزای جدایی ناپذیر غذاهای ما است و از آن بیشتر برای طعم بخشی استفاده میشود. با این حال، رومیهای باستان از آن به عنوان پول برای پرداخت دستمزد سربازان خود به شکل جیرهی نمک استفاده میکردند. در حقیقت کلمهی انگلیسی Salary به معنای حقوق و دستمزد از همین جا آمده است.
رشد و تحول جوامع بشری با سیری شگفت انگیز همراه بوده است. همهی وسایلی که در زندگی روزمرهی خود از آنها استفاده میکنیم پیشینهای دارند. حتی مدادی که در دست میگیرید هم منشأ جالبی دارد.
۱- زمانی نمک حکم پول داشت
نمک یکی از اجزای جدایی ناپذیر غذاهای ما است و از آن بیشتر برای طعم بخشی استفاده میشود. با این حال، رومیهای باستان از آن به عنوان پول برای پرداخت دستمزد سربازان خود به شکل جیرهی نمک استفاده میکردند. در حقیقت کلمهی انگلیسی Salary به معنای حقوق و دستمزد از همین جا آمده است.
۲- اولین عینک در سال ۱۲۸۴ میلادی ساخته شد
برای برخی از ما عینک وسیلهای ضروری است و نمیتوانیم زندگی خود را بدون آن تصور کنیم؛ و اگر تا به این حال به این فکر کرده اید که اولین عینک چه زمانی ساخته شد، پاسخ آن حدود سال ۱۲۸۴ میلادی در ایتالیا است.
اولین عینکها از دو لنز شیشهای که درون یک فریم سنگین قرار میگرفتند، تشکیل میشدند و یا با دست نگه داشته میشدند یا روی بینی قرار میگرفتند. در ساخت فریم از مواد طبیعی مثل چوب، مس، چرم و استخوان استفاده میشد.
۳- اولین وبکم دنیا برای چک کردن یک قهوه جوش ساخته شد
اختراعات بزرگ گاهی آغاز سادهای دارند. در سالهای اخیر، سرویسهای پخش زنده محبوبیت زیادی یافته اند، به علاوهی برنامههایی که به ما کمک میکنند با هر کسی در هر نقطه از دنیا ارتباط برقرار کنیم. اما شاید تعجب کنید اگر بدانید که فناوری وبکم برای نظارت بر یک قهوه جوش به وجود آمد.
در سال ۱۹۹۳، محققان دانشگاه کمبریج ِ انگلیس که مجبور بودند حین کار مدام از جای خود بلند شوند تا از خالی نبودن قهوه جوش محل کارشان اطمینان حاصل کنند، به فکر طراحی سیستمی افتادند که تصاویر را از اتاقی که قهوه جوش در آن قرار داشت، انتقال دهد؛ و اینگونه شد که سیستم پخش زندهی دیجیتال به وجود آمد.
۴- در اروپا از شکلات به عنوان دارو استفاده میشد
کاشفان اروپایی پس از کشف قاره آمریکا شیفتهی خواص کاکائو و استفادههای مختلف آزتکها از آن شدند. وقتی پای آن به اروپای غربی باز شد، پزشکان اروپایی شروع به تجویز شکلات برای انواع مختلفی از بیماریها کردند، از تب گرفته تا سوء هاضمه و بیماریهای دستگاه عصبی. برخی پزشکان حتی آن را به عنوان راهی برای درمان خودبیمارپنداری تجویز میکردند.
۵- نایلون حباب دار برای استفاده به عنوان کاغذ دیواری اختراع شد
هیچ لذتی بالاتر از دریافت یک بسته که آن را با نایلون حباب دار پیچیده باشند، نیست. ترکاندن آن حبابها میتواند آنقدر لذت بخش باشد که بیشتر اوقات آرزو میکنیم که کاش تمامی نداشته باشند. با این حال، این وسیله اولین بار برای استفاده به عنوان کاغذ دیواری اختراع شد.
اما وقتی با اقبال مشتریان رو به رو نشد، تصمیم بر آن شد که به عنوان عایق گلخانه به فروش رود. با این حال، تازه در سال ۱۹۶۰ بود که این اختراع مورد توجه قرار گرفت و به چیزی که امروزه میشناسیم بدل شد، زمانی که شرکت کامپیوتری IBM به چیزی برای محافظت از محصولات خود هنگام جا به جایی آنها نیازمند شد.
۶- به موس کامپیوتر در گذشته باگ (حشره) گفته میشد
گرچه این وسیله حالا با نام موس (Mouse در انگلیسی به معنای موش) شناخته میشود، اما به اولین نمونههای آن باگ (Bug در انگلیسی به معنای حشره) گفته میشد. بعد از اضافه شدن آن سیم دُم مانند بود که نام موس بر روی این وسیله گذاشته شد.
۷- بادام زمینی از نظر فنی آجیل محسوب نمیشود
بادام زمینی از جهت فنی نه آجیل، بلکه حبوبات محسوب میشود. همچون دانه سویا، عدس و دیگر انواع حبوبات، بادام زمینی هم دانهای خوراکی است که درون یک پوسته رشد میکند. این بدان معنی است که گردو، بادام و پسته نیز آجیل محسوب نمیشوند.
۸- چرا تعداد تای کلاه آشپزها دقیقاً ۱۰۰ تا است؟
شاید شما هم موافق باشید که کلاه آشپزها یکی از جالبترین بخشهای یونیفرم آنها است. اما چیزی که احتمالاً نمیدانید این است که کلاه آشپزها دقیقاً ۱۰۰ عدد تا دارد. این عدد بی دلیل نیست. از قرار معلوم، تعداد تای کلاه آشپزها به تعداد شیوههای ممکن برای پخت یک تخم مرغ اشاره دارد.
۹- کدو تنبل هالووین از اول کدو تنبل نبود
حکاکی روی کدو تنبل یکی از جالبترین رسومات مربوط به هالووین است. اما شاید تعجب کنید اگر بدانید در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم مردم به جای کدو تنبل، روی شلغم حکاکی میکردند. این رسم با حکاکی چهرههای ترسناک روی شلغم و گاهی هم روی چغندر و سیب زمینی انجام میشد.
۱۰- منشأ و معنای مدادهای زرد رنگ
اگر تا به حال به این فکر کرده اید که چرا از رنگ زرد برای رنگ آمیزی بدنهی مدادها زیاد استفاده میشود، دلیلش این است که در اواخر دههی ۱۸۰۰ میلادی، زمانی که مردم نقاشی با مداد را آغاز کردند، مرغوبترین نوع گرافیت از چین میآمد و از زرد که رنگی سلطنتی بود استفاده میشد تا معلوم شود آن مداد از گرافیت عالی چینی ساخته شده است.
منبع: روزیاتو