ایدز، دیگر کشنده نیست

ایدز، دیگر کشنده نیست

تمام کودکان مبتلا حق دارند از همه خدمات اجتماعی مانند مدرسه، بهداشت و درمان برخوردار شوند و اگر والدین و متولیان امر ممانعتی از تحصیل آنان کنند جرم‌انگاری و قابل مجازات است.

کد خبر : ۷۴۵۴۴
بازدید : ۵۴۳۱
ایدز، دیگر یک بیماری کشنده نیست
وزارت دادگستری، پیش‌نویس لایحه حفظ کرامت انسانی و حمایت از مبتلایان ایدز در ایران را تهیه کرد. به گفته معاون حقوق بشر وزارت دادگستری، این پیش‌نویس، حاصل یک سال کار مطالعاتی برای جبران عقب‌ماندگی ایران از کشور‌های منطقه در زمینه حمایت‌های قانونی اجتماعی از مبتلایان ایدز است.

محمود عباسی، دیروز در مراسم روز جهانی ایدز با اعلام این مطلب، با اشاره به نقص‌های قانونی برای حمایت از این بیماران، بر ضرورت توسعه آموزش و اطلاع‌رسانی و رفع کوتاهی‌ها تاکید کرد و یادآور شد که تنها راه برون‌رفت از چالش ایدز در کشور، توسعه مشاوره و آموزش به عنوان یک حق شهروندی است تا به این شیوه، تابوی اطلاع‌رسانی و آموزش‌های خودمراقبتی جنسی برای اقلیت‌ها و گروه‌های در معرض خطر و از جمله دانش‌آموزان شکسته و کمرنگ شود.

عباسی در سخنان خود خبر داد که به دنبال تفاهم با وزارت آموزش و پرورش، قرار است با همکاری معاونت امور زنان رییس‌جمهوری، از سال جاری، در مدارس یک استان به صورت آزمایشی آموزش‌های خودمراقبتی جنسی آغاز شود و تا پایان سال به مدارس سراسر کشور تسری پیدا کند.

عباسی در تشریح برخی تاکیدات این لایحه ضمن ابراز امیدواری از اینکه بررسی آن هرچه سریع‌تر در دستور کار مجلس قرار بگیرد، گفت: «رفع تبعیض‌های اجتماعی از مبتلایان باید مورد توجه باشد و هیچ‌کس حق ندارد با رفتار و گفتار، فرد مبتلا را مورد توهین قرار دهد و همچنین، هر گونه تبلیغاتی که حاوی اطلاعات نادرست در این خصوص باشد، ممنوع بوده و هیچ‌کس حق ندارد رسانه و فضای مجازی را جولانگاه خواسته‌های خود قرار دهد.
تمام کودکان مبتلا حق دارند از همه خدمات اجتماعی مانند مدرسه، بهداشت و درمان برخوردار شوند و اگر والدین و متولیان امر ممانعتی از تحصیل آنان کنند جرم‌انگاری و قابل مجازات است. اسکان و سرپناه هم حق همه مبتلایان ایدز است و جابه‌جایی اجباری آن‌ها از محل سکونت، نقض حقوق آنهاست.
همچنین، استخدام و مزایای شغلی برخی مبتلایان ایدز در کشور مورد بی‌توجهی قرار گرفته که البته برخی ملاحظات باید با هماهنگی وزارت بهداشت انجام شود، اما محدودیت و تبعیض در استخدام و به‌کارگیری نباید وجود داشته باشد و ممنوعیت منع استخدام و مزایا برای مبتلایان ایدز هم از دیگر تاکیدات این لایحه است.»

در حالی که اولین شیوع گسترده بیماری مربوط به یکی از زندان‌های کشور در سال‌های پایانی دهه ۷۰ بود، اما به دنبال اجرای برنامه‌های کاهش آسیب اعتیاد از ابتدای دهه ۸۰ برای تمام گروه‌ها و افراد با رفتار پرخطر از جمله زندانیان، دیروز معاون سلامت سازمان زندان‌ها از کنترل شیوع بیماری در تمام زندان‌های کشور خبر داد و اعلام کرد که حالا، کمتر از یک درصد زندانیان مبتلا به ایدز هستند.
البته کاهش شیوع بیماری در زندان‌ها علاوه بر آنکه مربوط به تاثیر مثبت اجرای برنامه توزیع سوزن و سرنگ یک بار مصرف برای پیشگیری از انتقال بیماری از طریق تزریق مواد مخدر با سرنگ مشترک بوده، به اجرای برنامه درمان جایگزین با متادون و اجرای آزمایش ایدز در بخش بهداشت و درمان زندان‌ها برای بیماریابی سریع‌تر هم مربوط می‌شود علاوه بر آنکه مهرزاد تشکریان، دوره کوتاه‌مدت محکومیت بیش از ۵۰ درصد زندانیان را در کنترل شیوع بیماری موثر دانست و گفت: «بیش از ۵۰ درصد از زندانیان، کمتر از ۹۰ روز در زندان هستند.
با توجه به آنکه ۶۰ درصد زندانیان، جرایم مواد مخدر دارند، بیش از ۱۲۶ کلینیک مشاوره بیماری‌های رفتاری در زندان‌های کل کشور فعال است و ۵۰ پزشک درمانگر ایدز نیز در زندان‌ها ارایه خدمات می‌کنند و در سال ۹۷، ۲۱۳ هزار تست و در سال ۹۸، ۱۵۸ هزار تست انجام شده است. از سال گذشته هم با کمک وزارت بهداشت، درمان هپاتیت سی را برای ۱۳۰ بیمار آغاز کردیم.»

بنا بر اعلام علیرضا رییسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت، در حال حاضر حدود ۶۰ هزار بیمار ایدز در کشور، ناشناخته هستند و تا امروز و از سال ۱۳۶۶، ۴۰ هزار و ۵۷۳ مورد بیمار ایدز در کشور شناسایی و ثبت شده است. رییسی، دیروز و در این مراسم با انتقاد از دخالت مسوولان بی‌اطلاع و ناآگاهی که طی این سال‌ها، به دلیل اشراف نداشتن به اهمیت اطلاع‌رسانی درباره ایدز، مانع از ارایه آموزش و مشاوره توسط وزارت بهداشت شده‌اند، تاکید کرد: «من وظیفه شرعی و قانونی خود می‌دانم که با این پدیده مبارزه کنم و خواهم کرد و هر تاوانی داشته باشد می‌پذیرم، چون باید از مردم حمایت کنیم، البته ما می‌دانیم در ایران و یک کشور اسلامی هستیم و باید در آموزش‌های‌مان، موازین شرعی را رعایت کنیم، اما با این حال با تناقض‌های عجیبی در این خصوص روبرو هستیم.
از طرفی بیماریابی ما ضعیف است ولی بیماریابی می‌کنیم، هیاهو می‌کنند که موارد ایدز پیدا شده و وقتی موارد جدید را پیدا می‌کنیم می‌گویند پس شما چند سال پیش چه می‌کردید؟» رییسی تاکید داشت که آگاهی‌رسانی و شناسایی سریع بیماران، بهترین و موثرین گام در جلوگیری از انتشار ویروس اچ‌آی‌وی است، چون حالا با شناسایی زودهنگام بیمار، این فرد می‌تواند به محض دریافت درمان، مثل باقی مردم کشور، عمر طبیعی داشته باشد.
رییسی در توضیح آخرین وضعیت مبتلایان در ایران گفت: «تخمین می‌زنیم ۶۰ هزار مبتلای ایدز در کشور داشته باشیم در حالی که تا امروز غیر از این تعداد، ۴۰ هزار و ۵۷۳ نفر شناسایی شده و از این تعداد هم ۲۱ هزار و ۶۳۵ نفر زنده هستند.
از کل مبتلایان در ایران، ۸۲ درصد مرد و ۱۸ درصد زن هستند و دلیل ابتلا در کل مبتلایان، ۶۰ درصد به دلیل تزریق با وسایل مشترک در مصرف‌کنندگان موادمخدر، ۲۲ درصد از طریق رابطه جنسی و ۱.۷ درصد از طریق انتقال از مادر بیمار به کودک بوده است.»

محمدمهدی گویا، رییس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت هم در این مراسم با اعلام اقدامات لازم برای تدوین پنجمین برنامه استراتژیک مقابله با اچ‌آی‌وی/ ایدز در کشور، تاکید کرد که ایدز دیگر یک بیماری کشنده و وحشتناک نیست و افراد مبتلا، پس از شناسایی و به شرط درمان، می‌توانند عمر طبیعی داشته باشند.
افزایش دو برابری زنان مبتلا به ویروس اچ‌آی‌وی
همزمان با هفته جهانی ایدز، خبر‌های نه چندان امیدوارکننده‌ای از فعالیت‌ها برای بیماریابی و ارائه آموزش‌های پیشگیرانه از ابتلا به اچ‌آی‌وی/ ایدز در کشور به گوش می‌رسد. دیروز معاون بهداشت وزیر بهداشت در همایش روز جهانی ایدز از روند بیماریابی مبتلایان به ویروس اچ‌آی‌وی گلایه کرد.
انتقاد این مقام مسئول متوجه جای خالی آموزش برای مهار ایدز و روند روبه رشد این بیماری از راه انتقال جنسی است. بر اساس آنچه که او اعلام کرد؛ شیوع این بیماری از راه انتقال جنسی در سال ۹۷ و نیمه اول امسال به ۴۸.۶ درصد افزایش یافته بطوری‌که آمار زنان مبتلا به ویروس اچ‌آی‌وی از رقم ۱۸ درصد به ۳۱ درصد در یک سال گذشته رسیده یعنی نزدیک به دو برابر زیاد شده است.
او در همین رابطه به این نکته اشاره کرد: «همیشه هنگامی که قصد انجام مباحث آموزشی را داریم، بلافاصله از برخی نهاد‌ها نامه‌ای به دست من می‌رسد که ما را محکوم به ترویج فحشا می‌کند.» شرایط برای مسئولان وزارت بهداشت و دیگر شرکای درگیر برنامه استراتژیک کنترل عفونت ویروس اچ‌آی‌وی نگران کننده است.
نگرانی دکتر علیرضا رئیسی تنها به مشکلات آموزش پیشگیری از ایدز محدود نمی‌شود بلکه شناسایی بیمار مبتلا به ایدز مشکل اصلی دیگری است که هیاهو و جنجال‌های پیرامون آن این پدیده را دچار چالش جدی کرده است
.
آخرین آمار تعداد موارد بیماریابی که دیروز ۹ آذرماه از سوی وزارت بهداشت اعلام شد، نشان می‌دهد؛ تاکنون ۴۰ هزار و ۵۷۳ فرد مبتلا به ویروس ایدز در کشور شناسایی شده‌اند که از این تعداد ۱۸ هزار و ۹۳۸ نفر جان خود را از دست داده‌اند و ۲۱ هزار و ۶۳۵ نفر زنده هستند.
نکته قابل توجه در آخرین گزارش وزارت بهداشت شیوع این بیماری بین زنان است بطوری‌که در موارد جدید و درخصوص موارد شناسایی شده سال ۹۷ و نیمه امسال ۶۹ درصد مرد و ۳۱ درصد زن هستند که نشان می‌دهد راه انتقال جنسی این بیماری روند روبه رشدی دارد.
به گفته دکتر رئیسی، رفتار‌های جنسی در کشور در حال افزایش است به گونه‌ای که در بین مبتلایان شناسایی شده سال ۹۷ و نیمه امسال ابتلا با سرنگ مشترک به ۳۱ درصد کاهش یافته و موارد انتقال جنسی به ۴۸.۶ درصد افزایش یافته است و انتقال مادر به نوزاد به ۲.۶ درصد رسیده است.
موارد ابتلا به ایدز با سرنگ مشترک در کل موارد ۶۰ درصد، انتقال جنسی در کل ۲۲ درصد و انتقال از مادر به نوزاد ۱.۷ درصد است.
رئیسی در پایان حرف‌هایش از ورود افراد غیرمتخصص در ماجرای لردگان و جنجال شبکه‌های خارجی نیز انتقاد کرد و درباره شائبه انتقال ویروس از سوزن تست تشخیص قند خون مثالی زد: اگر یک بیماری در اتاق عمل تحت جراحی باشد و پزشک معالج به وسیله تیغی که به خون آن بیماری که ممکن است به HIV مبتلا باشد، دستش را ببرد، شانس ابتلای پزشک به HIV از طریق خون آن بیمار تنها ۰.۶۷ درصد است؛ پس چگونه می‌شود که عده‌ای به غلط ادعا می‌کنند افراد مبتلا به ایدز در آن منطقه به دلیل تست قند خون به بیماری دچار شده‌اند.
منبع: روزنامه ایران/ روزنامه اعتماد
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید