دوز سوم واکسن کرونا برای همه ضروری است؟
با وجود اینکه بسیاری از کشورها تزریق دوز سوم به مردم و کادر درمان را آغاز کرده اند. اما همچنان اختلاف بر سر ضرورت تزریق دوز یادآور پا برجاست. سازمان جهانی بهداشت، به عنوان مهمترین مخالف تزریق دوز سوم کرونا در شرایط حاضر میگوید که مردم کشورهای فقیر برای دریافت اولین دُز واکسن در اولویت هستند.
فرادید | وزارت بهداشت تززیق دوز سوم کرونا را با اولویت کادر درمان و گروههای پر خطر آغاز کرده است. البته طبق برنامه ریزی این وزارتخانه قرار است که به ترتیب تزریق واکسن یادآور به دیگر گروههای سنی نیز انجام شود.
به گزارش فرادید؛ دکتر محسن زهرایی، رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری وزارت بهداشت میگوید در مرحله اول کادر درمان، جانبازان بالای ۵۰ درصد، جانبازان شیمیایی، سالمندان ساکن در آسایشگاهها و معلولین ذهنی و جسمی که در آسایشگاههای بهزیستی حضور دارند، دوز یادآور را دریافت میکنند.
طبق گفته او، پس از این گروه تزریق دوز سوم به مابقی کادر بهداشت و درمان شاغل در بخش خصوصی و گروه سنی بالای ۸۰ سال و گروههای سنی ۷۵ و کمتر از آن انجام خواهد شد.
زهرایی معتقد است که ایمنی ناشی از واکسن ۶ تا ۸ ماه پایدار است؛ اما بعد از این مدت افت نسبی سطح ایمنی رخ میدهد. ازاین رو ممکن است افراد در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار گیرند.
براساس آمار وزارت بهداشت تاکنون مجموعاً ۴۹ میلیون و ۳۷۴ هزار و ۲۰۸ نفر دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند. همچنین تزریق دوز دوم تا امروز به ۲۶ میلیون و شش هزار و ۱۰۹ نفر رسیده است. اما هنوز مشخص نشده که از ۲۴ تا ۲۷ مهرماه چه میزان دوز سوم واکسن کرونا تزریق شده است.
اختلاف بر سر ضرورت تزریق دوز سوم کرونا
با وجود اینکه بسیاری از کشورها تزریق دوز سوم به مردم و کادر درمان را آغاز کرده اند. اما همچنان اختلاف بر سر ضرورت تزریق دوز یادآور پا برجاست. سازمان جهانی بهداشت، به عنوان مهمترین مخالف تزریق دوز سوم کرونا در شرایط حاضر میگوید که مردم کشورهای فقیر برای دریافت اولین دُز واکسن در اولویت هستند.
سازمان جهانی بهداشت از کشورهای ثروتمند در خواست کرده که تزریق دوز سوم را تا پایان سال میلادی متوقف کنند.
البته این سازمان معتقد است که افراد بالای ۶۰ سال که با دریافت واکسنهای سینوواک و سینوفارم به طور کامل در برابر کرونا واکسینه شده اند، باید سومین دُز واکسن را تزریق کنند. اما این استثناء شامل افراد زیر ۱۸ سال که دو دوز واکسن سینوواک و سینوفارم را در یافت کرده اند، نمیشود.
علاوه بر این آمریکا نیز تنها مجوز تزریق واکسن یادآور به افراد بالای ۶۵ سال و گروههایی خاص را صادر کرده است. البته این در شرایطی است که مردم این کشور با سه واکسن فایزر، مدرنا و جانسون جانسون واکسینه شده اند. سه واکسنی که از کارایی بالایی برخوردارند.
اما شرایط ایران متفاوتتر از دیگر کشورها است. چرا که بیشتر مردم با واکسن سینوفارم و اقلیت با آسترازنکا، اسپوتنیک وی، برکت، بهارات و... واکسینه شده اند. واکسنهایی که به عقیده فرهنگستان علوم پزشکی کارایی شان در برابر کرونا دلتا کاهش یافته است.
در چنین شرایطی متخصصان بیماریهای عفونی پیشنهاد میکنند که تمام کشور دوز یادآور را دریافت کنند.
هر شش ماه یک بار به تزریق واکسن نیاز پیدا میکنیم؟
گرچه تزریق واکسن در جهان هنوز به نخستین سال خود نرسیده است، اما برخی کشورها در حال تزریق دوز سوم واکسن کرونا به شهروندان خود هستند. با این وجود محققان هنوز به شکل دقیق نمیدانند که آیا ایمنی واکسنها میتواند دائمی باشد یا خیر.
اما در این میان، اوگور شاهین، رئیس شرکت واکسن سازی بیونتک میگوید که احتمالا انواعی از ویروس میتوانند پدیدار شوند که از ایمنی ایجاد شده از طریق واکسن فرار کنند به گونهای که نیاز به نسخه جدید و سفارشی از واکسن باشد.
او گفته که واکسنهای کرونا احتمالا نیاز باشد در سال ۲۰۲۲ با انواع جدید این ویروس منطبق شوند.
در این میان گروه دیگری از محققان نیز معتقدند که برای حفظ ایمنی افراد باید هر شش ماه یک بار واکسن کرونا دریافت شود. از این رو برخی کشورها تزریق دوز چهارم کرونا را در دستور کار قرار داده اند.
البته در مقابل دسته اندکی از پزشکان نیز معتقدند که افراد با سه دوز واکسن کرونا برای همیشه در برابر کرونا ایمن میشوند.