۲۰ کشور جهان با بیشترین تنوع جغرافیایی؛ از ونزوئلا تا پاکستان

کشورهایی با تنوع جغرافیایی بالا که مجموعه گستردهای از ویژگیها و تغییرات توپوگرافیک را در مرزهای خود دارند، از جمله رشتهکوهها، درهها، دشتها، بیابانها و جنگلها. ما این ویژگیها را به صورت کلی دستهبندی کردیم تا بتوانیم آنها را به طور عملی برای هر کشور بشماریم، بنابراین از ویژگیهای جزئی جغرافیایی چشمپوشی شد.
سفر به کشورهایی با بیشترین تنوع جغرافیایی، همواره جاذبهای ویژه برای گردشگران داشته است. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به ۲۰ کشور برتر با بیشترین تنوع جغرافیایی و تاثیر آن بر صنعت گردشگری و اشتغالزایی.
البته کشورهایی مانند روسیه با وجود تنوع جغرافیایی بالا، به دلایل سیاسی نتوانستهاند از این مزیت استفاده کنند. در مقابل، کشورهایی مثل پرتغال با برنامهریزی درست، توانستهاند صنعت گردشگری را به موتور محرک اقتصادی خود تبدیل کنند.
در این مسیر، نقش شرکتهای بزرگ همچون Marriott و Airbnb حائز اهمیت است. در مجموع، کشورهایی که بتوانند از تنوع جغرافیایی خود به شکل بهینه بهره ببرند، پتانسیل رشد اقتصادی قابل توجهی خواهند داشت.
روششناسی
برای شناسایی کشورهایی با بیشترین تنوع جغرافیایی، ما به بررسی دقیق توپوگرافی و زمینشناسی این کشورها پرداختیم. سپس ویژگیهای کلیدی توپوگرافیکی را در این کشورها که هم منحصربفرد بودند و هم تأثیرگذار، مشخص کردیم. تعریفی که برای انتخاب کشورهایی با بیشترین تنوع جغرافیایی به کار بردیم به شرح زیر است:
کشورهایی با تنوع جغرافیایی بالا که مجموعه گستردهای از ویژگیها و تغییرات توپوگرافیک را در مرزهای خود دارند، از جمله رشتهکوهها، درهها، دشتها، بیابانها و جنگلها. ما این ویژگیها را به صورت کلی دستهبندی کردیم تا بتوانیم آنها را به طور عملی برای هر کشور بشماریم، بنابراین از ویژگیهای جزئی جغرافیایی چشمپوشی شد.
سپس بر اساس این ویژگیهای کلی، امتیازدهی کردیم (یک امتیاز به ازای هر ویژگی) و کشورها را بر اساس امتیازها به صورت صعودی رتبهبندی کردیم. بر اساس تحقیقات انجام شده، کشورهای زیر دارای بیشترین تنوع جغرافیایی در جهان هستند:
۲۰ – ونزوئلا
امتیاز: ۲
دارای مکانهای طبیعی متنوع از جمله آبشار آنجل که بلندترین آبشار جهان است و رود اورینوکو یکی از مهمترین رودهای آمریکای جنوبی.
۱۹ – پرو
امتیاز: ۳
بخشی از رشته کوه آند که طولانیترین رشتهکوه جهان است در این کشور قرار دارد و همچنین جنگل بارانی آمازون که قسمت وسیعی از پرو را پوشانده است.
۱۸ – اندونزی
امتیاز: ۳
اندونزی بزرگترین مجمعالجزایر جهان با بیش از ۱۷۰۰۰ جزیره از جمله جاوه و سوماترا را در بر می گیرد و آتشفشانهای فعال متعدد از جمله کراکاتوآ و رینجانی در جغرافیای آن قرار دارند.
۱۷ – ماداگاسکار
امتیاز: ۴
ماداگاسکار، جزیرهای در اقیانوس هند، به دلیل گونههای انحصاری آن که در هیچ جای دیگر زمین یافت نمیشود، به عنوان مرکز تنوع زیستی شناخته میشود. مناظر متنوع طبیعی از جمله پارک ملی ایزالو، فلات مرتفع و جزیره نوزی بوراها از دیگر جاذبه های جغرافیایی این منطقه است. ماداگاسکار علیرغم اینکه یکی از توسعه نیافته ترین کشورهای جهان است، از نظر توپوگرافی بسیار قابل توجه است.
۱۶ – پاکستان
امتیاز: ۴
پاکستان از رشته کوه بلند قرهقروم که قله K2 را دارد تا بیابان وسیع تار، دارای تنوع جغرافیایی زیادی است. دشتهای حاصلخیز پنجاب که توسط رودخانه سند آبیاری میشود، نقش مهمی در کشاورزی این کشور دارند.
۱۵ – پرتغال
امتیاز: ۴
این کشور در شبه جزیره ایبری واقع شده و دارای آب و هوای مدیترانهای است و رشته کوههای صخرهای در شمال و دشتهای همواری را در جنوب خود دارد.
۱۴ – جمهوری دموکراتیک کنگو
امتیاز: ۵
این کشور واقع در آفریقای مرکزی و دارای ویژگیهای جغرافیایی متنوع از جنگلهای حارهای تا آتشفشانهای فعال است و خانه رود کنگو یکی از عمیقترین رودهای جهان و جنگل بارانی کنگو با حیات وحش منحصربفرد است.
۱۳ – مکزیک
امتیاز: ۵
رشته کوه سیرا مادره تاثیر زیادی بر اقلیم و تنوع زیستی مکزیک دارد. شبهجزیره یوکاتان، که بهخاطر سواحل خیرهکننده و آثار به جا مانده از مایاها مشهور است، مناظر متنوع این کشور را نشان میدهند.
۱۲ – ایتالیا
امتیاز: ۵
ایتالیا که تا مدیترانه امتداد می یابد، چشم انداز جغرافیایی غنی را ارائه می دهد که شامل قله های آلپ در شمال و سواحل آفتابی در جنوب می شود. کوه های آپنین شکل چکمه مانند این کشور را می سازند و بر آب و هوای منطقه تأثیر می گذارند. آتشفشانهای نمادین این کشور، مانند وزوویوس و اتنا، دریاچه آرام کومو و تپههای توسکانی، زیبایی ایتالیا را به نمایش میگذارند.
۱۱ – آفریقای جنوبی
امتیاز: ۶
از بیابان کالاهاری در شمال تا مسیر سرسبز Garden Route در ساحل جنوبی و کوه میزی در کیپ تاون که به خاطر تنوع زیستی بالا و شکل مسطحش معروف است، همه از جاذبه های بی نظیر جفرافیایی آفریقای جنوبی هستند.
۱۰ – ترکیه
امتیاز: ۶
ترکیه دارای تنوع جغرافیایی چشمگیری از درههای پر از دودکشهای جادویی یا سازههای سنگی معروف کاپادوکیا گرفته تا کوههای توروس است. تنگه بسفر، گذرگاهی حیاتی برای مسیرهای دریایی جهانی، مرز بین دو قاره را مشخص می کند. علاوه بر این، مناظر آناتولی، کوههای ناهموار توروس و سواحل دریای اژه، ویژگیهای توپوگرافی قابلتوجه این کشور را تشکیل میدهند.
۹ – هند
امتیاز: ۷
هیمالیا که بلندترین قله های جهان را در خود جای داده است، به شدت با دشت های مسطح و حاصلخیز گنگتی هند تضاد دارد. این کشور سواحل وسیعی در جنوب با دریای مکران و اقیانوس هند دارد.
۸ – آرژانتین
امتیاز: ۸
رشته کوه آند در غرب این کشور تاثیر زیادی بر اقلیم آن دارد. دشتهای پامپاس وسیع که برای کشاورزی و دامپروری مهم است. دشتهای بادگیر و یخچالهای طبیعی خیرهکننده، زیستگاههایی را برای حیات وحش متنوع فراهم میکنند.
۷ – نیوزیلند
امتیاز: ۱۰
نیوزیلند اگرچه کوچک است اما دارای مجموعه متنوعی از ویژگیهای جغرافیایی است که شامل کوههای آلپ جنوبی با قلههای زیبا و روتوروا خانه بسیاری از شگفت انگیزترین پدیده های زمین گرمایی است.
۶ – استرالیا
امتیاز: ۱۱
قارهای مستقل که دارای بیشترین تعداد بیابان در جهان که با شرایط خشک، دمای گرم و مناظر شنی مشخص شده است. دیواره بزرگ مرجانی، بزرگترین سیستم صخره های مرجانی جهان، در شمال شرقی کشور واقع شده است و به طور قابل توجهی بر تنوع زیستی اقیانوسی آن تأثیر می گذارد.
۵ – کانادا
امتیاز: ۱۱
کشور وسیعی که از ۶ منطقه زمانی عبور میکند و دارای مناظر طبیعی متنوع از جمله رشته کوه راکی، دشتهای پرایری و سواحل نوا اسکوشیا است.
۴ – چین
امتیاز: ۱۲
چین یکی از بزرگترین کشورهای جهان با ویژگیهای جغرافیایی تاثیرگذار بر زندگی میلیاردها نفر است. از رشته کوه هیمالیا در جنوب غربی تا بیابان گبی وسیع در شمال، تنوع جغرافیایی این کشور قابل توجه است. دشت های حاصلخیز رودخانه های یانگ تسه و زرد مهد تمدن چین بوده و هنوز هم خانه میلیون ها نفر است.
۳ – روسیه
امتیاز: ۱۲
روسیه بزرگترین کشور جهان که از توندراهای یخزده سیبری تا جنگلهای بارانی در شرق دور تنوع دارد. رشته کوه اورال که اروپا را از آسیا جدا میکند، دارای اکوسیستمها و آب و هواهای متنوعی است.
۲ – برزیل
امتیاز: ۱۳
برزیل بزرگترین کشور آمریکای جنوبی به تنوع جغرافیایی اش معروف است. این کشور محل جنگل های آمازون غنی از تنوع زیستی است، همچنین رودخانه وسیع آمازون، بزرگترین جریان آب جهان از نظر حجم را در بر می گیرد. در مقابل، ارتفاعات برزیل در جنوب شرقی و پانتانال، یکی از وسیعترین مناطق تالاب گرمسیری جهان، تنوع جغرافیایی این کشور را بیشتر نشان میدهد.
۱ – ایالات متحده آمریکا
امتیاز: ۱۴
ایالات متحده آمریکا دارای ویژگی های جغرافیایی بسیار متنوعی است که بر اقلیم، اکوسیستم و فعالیت های انسانی آن تأثیر می گذارد. کوههای راکی در غرب و کوههای آپالاچی در شرق، مناظر قارهای را شکل میدهند، در حالی که دشتهای بزرگی در وسط آن کشیده شدهاند.
سیستم رودخانه می سی سی پی- میسوری، به شدت بر کشاورزی و حمل و نقل تأثیر می گذارد. از بیابان های خشک جنوب غربی، مانند موهاوی و سونوران، تا محیط های گرمسیری فلوریدا، ایالات متحده اکوسیستم های زیادی را در بر می گیرد.
منبع: روزیاتو