اظهارات جنجالی محقق کمبریج: «اگر شایستهسالاری در کار بود، هیچ سیاهپوستی استاد هاروارد نمیشد»
اظهارات یک محقق ارشد در دانشگاه کمبریج بریتانیا درباره سیاهپوستان در محیطهای دانشگاهی جنجالساز شده و خشم شماری از اتحادیههای دانشجویی و اساتید را برانگیخته است.
ناتان کافناس محقق فلسفه زیستشناسی در دانشکده فلسفه دانشگاه کمبریج با انتشار متنی خواهان «واقعگرایی نژادی» شده و گفته است: «در یک سیستم واقعا شایستهسالارانه اعضای هیئت علمی دانشگاه هاروارد از بهترین دانشجویان انتخاب میشوند، این به این معنی است که تعداد اساتید سیاهپوست به صفر درصد خواهد رسید.»
وی درباره دانشجویان سیاهپوست هاروارد اضافه کرد: «اگر پذیرشهای هاروارد صرفاً بر اساس شایستگیهای آکادمیک باشد، دانشجویان سیاهپوست ۰.۷ درصد از دانشجویان را تشکیل خواهند داد.»
دانشگاه هاروارد در سالهای گذشته از نوعی «تبعیض مثبت به نفع سیاهپوستان» در فرآیند پذیرش دانشجو استفاده کرده است. به گفته مقامات هاروارد، هدف این سیاست «افزایش تنوع نژادی در محیط علمی» و «ایجاد فرصتهای برابر برای دانشجویان سیاهپوست» بوده است.
این دانشگاه هرگز به طور علنی میزان دقیق این تبعیض مثبت را فاش نکرده، با این حال برخی از مطالعات نشان دادهاند که شانس پذیرش دانشجویان سیاهپوست در هاروارد ۲ تا ۳ برابر بیشتر از متقاضیان سفیدپوست با نمرات و سابقه تحصیلی مشابه بوده است. سیاست تبعیض مثبت هاروارد سال گذشته با رای دیوان عالی ایالات متحده ملغی شد.
آقای کافناس در ادامه اظهارات جنجالبرانگیز خود گفته است با برداشته شدن تنوع تحمیلی در فرایند استخدام، سیاهپوستان «تقریباً از تمام موقعیتهای بالا غیر از ورزش و سرگرمی ناپدید میشوند.»
وی در مقاله خود خواستار پایان دادن به «جنگ با طبیعت» و شده و از مردم خواسته است «بپذیرند که استعدادها به طور مساوی در بین گروهها یا نژادها توزیع نشده است.» این استاد دانشگاه گفته است نخبگان غربی باید تابوی «وراثتگرایی» را بشکنند و بپذیرند که «ویژگیهای نژادی نقش مهمی در تعیین ویژگیهای کلیدی مانند هوش یا توانایی فیزیکی دارد».
«وراثت گرایی» مکتبی فکری است که میگوید وراثت نقش مهمی در تعیین ماهیت و ویژگیهای شخصیتی انسان مانند هوش و شخصیت دارد.
در پی این اظهارات، اتحادیههای دانشجویی کمبریج علیه آقای کافناس موضعگیری کردهاند و صدها دانشجو با به راه انداختن طوماری خواستار برکناری وی از دانشگاه شدهاند. در یک بیانیه منتشره آمده است که بورسیه سه ساله به آقای کافناس به منزله تامین مالی «نژادپرستی علمی» است.
پروفسور آنجلا برایتنباخ، رئیس دانشکده فلسفه کمبریج، با بیان اینکه «در دانشگاه کمبریج جایی برای نژادپرستی وجود ندارد» گفت: «نظرات بیانشده بیانگر دیدگاههای دانشکده فلسفه نیست. این دانشکده تلاش میکند تا در دفاع از برابری و همهشمول بودن علم پیشرو باشد.»
دکتر برانون اوریل، مدیر مرکز مطالعات آفریقای کمبریج، استخدام آقای کافناس در دانشگاه را «شرمآور» خوانده و گفته است ادامه فعالیت آقای کافناس در این محیط علمی شبیه به «تدریس یک استاد معتقد به تخت بودن زمین در دانشکده فیزیک است.»
با این حال آقای کافناس به دفاع از اظهاراتش ادامه داده و با اشاره به اینکه «بین ضریب هوشی سیاهپوستان و سفیدپوستان آمریکایی بین ۱۵ تا ۱۸ امتیاز فاصله وجود دارد»، گفته است: «این یک امر مسلم آماری است که اگر انتخاب کوررنگ باشد، سیاهپوستان درصد کمی از پستهایی را اشغال میکنند که به شدت به هوش عمومی وابسته هستند.»
ناتان کافناس برای ادعاهای خود شواهدی عرضه نکرده است. وی پیشتر نیز در سال ۲۰۱۹ با ادعاهایی مشابه خبرساز شده بود.
منبع: یورو نیوز