(تصاویر) نافرمانی زنان خاندان سلطنتی امارات؛ از سه طلاقه کردن در اینستاگرام تا فرار خواهران
سه طلاقه کردن شیوهای در دین اسلام است که در آن تنها مرد با سه بار تکرار عبارت طلاق از همسر خود جدا میشود. این روش طلاق برای زنان مرسوم نیست و در بسیاری از کشورها ممنوع اعلام شده است.
شیخه مهره، دختر محمد بن راشد آل مکتوم، نخست وزیر امارات متحده عربی و حاکم دبی، به تازگی در اقدامی بیسابقه در یک پست اینستاگرامی از «سه طلاقه» کردن همسرش خبر داد. اما این اولین بار نیست که یک زن از این خانواده سلطنتی دست به نافرمانی میزند.
شیخه مهره و شیخ مانع بن راشد بن مکتوم، که او هم از اعضای خانواه سلطنتی است در ماه آوریل سال گذشته در مراسمی مجلل ازدواج کردند و دو ماه پیش صاحب اولین فرزند خود شدند.
مهره ۳۰ ساله در پیامی اینستاگرامی که به گمان برخی حکایت از خیانت همسرش داشت، نوشت: «همسر عزیزم چون سرت با دیگران گرم است، طلاقمان را از این طریق اعلام میکنم. من تو را طلاق میدهم، من تو را طلاق میدهم، و من تو را طلاق میدهم.»
سه طلاقه کردن شیوهای در دین اسلام است که در آن تنها مرد با سه بار تکرار عبارت طلاق از همسر خود جدا میشود. این روش طلاق برای زنان مرسوم نیست و در بسیاری از کشورها ممنوع اعلام شده است.
مهره تمامی تصاویر همسرش را از اینستاگرام حذف کرده است. در حساب کاربری مانع نیز هیچ تصویری از مهره دیده نمیشود.
این اتفاق اخیر تنشهای مداوم در خانواده سلطنتی دبی در رابطه با نقشهای جنسیتی و رفتار با زنان را نشان میدهد.
این اولین بار نیست که یک عضو زن از خانواده حاکم امارات از «قیم» مرد خود سرپیچی میکند. دو خواهر ناتنی ماهره، شاهدخت لطیفه و شمسا، زندگی خود را به خطر انداختند تا در میان اتهامات شکنجه، ضرب و شتم و زندانی شدن علیه پدرشان، از دبی فرار کنند.
پرنسس لطیفه
پرنسس شمسا
لطیفه در سال ۲۰۱۸ در تلاش برای فرار دستگیر شد و پس از تعقیب و گریز دراماتیک با قایق به دبی بازگردانده شد. شمسا نیز بهطور مشابه در سال ۲۰۰۰ تلاش کرده بود که فرار کند اما به زور از بریتانیا بازگردانده شد.
شیخه لطیفه در فوریه ۲۰۱۸ پس از ضبط ویدئویی ناراحت کننده که در آن رابطه آشفته خود با پدرش را فاش کرد، از دبی گریخت. در این ویدئو، لطیفه حاکم دبی را متهم کرد که در سال ۲۰۰۲ زمانی که سعی کرد از آنچه «کنترل سرکوبگرانه» پدرش خواند فرار کند، به مدت سه سال زندانی شد.
او فاش کرد که به دستور پدرش به او مواد میدادند، شکنجهاش میکردند، اجازه رانندگی نداشت، پاسپورت نداشت و تیمی از نگهبانان او را تعقیب میکردند.
سرانجام لطیفه در یک نقشه جسورانه با جت اسکی از دبی فرار کرد تا با یک قایق تفریحی به هند برود. پس از گذراندن هشت روز در دریا، قایقی که او با آن سفر میکرد در سواحل گوا به کنترل کماندوهای هندی در آمد و او نزد پدرش در دبی بازگردانده شد.
شیخ ادعا میکند که لطیفه توسط تبهکارانی که پول میخواستند فریب خورد و بازگرداندن او به دبی یک «مأموریت نجات» بود.
شش سال پس از تلاش برای فرار، وضعیت لطیفه مشخص نیست. او آخرین بار در سال ۲۰۲۲ در پاریس با کمیساریای عالی سازمان ملل متحد تصویر شد و گفته میشود که «آنطور که میخواهد» زندگی میکند، اگرچه بسیاری به این ادعاها بدبین بودهاند.
او پیش از تلاش شجاعانهاش برای آزادی، گفته بود: «این بهترین یا آخرین کاری است که انجام میدهم… من هرگز آزادی واقعی را نشناختم. برای من، این چیزی است که ارزش مردن را دارد.»
ناپدید شدن لطیفه، ۱۸ سال پس از آن رخ داد که اواسط جولای ۲۰۰۰ خواهر بزرگترش، شمسا، در تعطیلاتی که همراه خانواده در بریتانیا سپری میکرد دست به فرار زد. گفته میشود که او به خاطر عصبانیت از اینکه پدرش اجازه نمیداد به دانشگاه برود این کار را کرد.
همچنین گفته میشود که شمسا مورد آزار و اذیت قرار گرفته است، به طوری که لطیفه یک بار به دوستانش گفت که شاهد بوده که پدرش به این خاطر که شمسا حرفش را قطع کرد مکرراً به سرش مشت میزند – اتهاماتی که خود شیخ رد میکند.
شمسا نیز چند هفته پس از فرار توسط دارودسته پدرش در کمبریج دستگیر شد. گفته میشود که به او دارو داده و به دبی برگرداندهاند. حالا بیش از ۲۰ سال است که شاهدخت شمسا در ملاء عام دیده نشده است.
در سال ۲۰۲۰، قاضی دادگاه عالی سر اندرو مک فارلین به این نتیجه رسید که پدرش او را اسیر کرده است.
وضعیت کنونی این دو دختر محمد بن راشد آل مکتوم در هالهای از ابهام قرار دارد.
شاهدخت هیا بنت حسین دختر ملک حسین پادشاه سابق اردن و ششمین و جوانترین همسر امیر دبی نیز در سال ۲۰۱۹ در پی آنچه «کمپین ارعاب سازماندهی شده توسط شوهرش» توصیف کرد از ترس جان خود به آلمان و سپس بریتانیا گریخت.
گریز شاهدخت هیا از امارات منجر به یکی از معروفترین و پرهزینهترین درگیریها برای حضانت فرزندان مشترکشان شد. در نهایت شیخ مجبور به پرداخت ۵۵۴ میلیون پوند به همسر سابقش شد و حضانت دو فرزندش را از دست داد.
باوجود تلاشهای شیخ محمد بن راشد برای مترقی به تصویر کشیدن امارات متحده عربی، ناظران حقوق بشر استدلال میکنند که اعضای زن خانواده سلطنتی و بهطور گستردهتر، زنان جامعه، با محدودیتها و مجازاتهای شدید برای نافرمانی مواجه هستند.
یک منبع آگاه میگوید اعضای خانواده سلطنتی که با اقدامات شیخ همسو میشوند مورد حمایت قرار میگیرند، در حالی که آنهایی که این کار را نمیکنند کنار گذاشته میشوند.
علیرغم القاب و امتیازات ظاهری، زنان در خانواده سلطنتی دبی اغلب تحت کنترل شدید زندگی میکنند تا جایی که برخی آن را «قفس طلایی» توصیف میکنند.
ماهره، یکی از ۲۶ فرزند شیخ محمد، اغلب سبک زندگی مجلل خود را به اشتراک میگذارد و از حقوق زنان در شبکههای اجتماعی دفاع میکند.
حرکت اخیر او که گفته میشود جزو شاهدختهای محبوب است، ظاهراً در تضاد با پروتکلهای سلطنتی بوده است. درنتیجه این بیم وجود دارد که در پی نافرمانی عمومی اخیر، شاهدخت ماهره مانند خواهران ناتنیاش با عواقب جدی روبهرو شود.
منبع: روزیاتو