راز واقعی بحرانی شدن روابط ترکیه و آمریکا چیست؟

مسئولان ترکیه به شدت نسبت به تحرکات «مشکوک» همپیمان آمریکایی خود نگران هستند و این نگرانی زمانی بیشتر شد که فرماندهان نظامی آمریکا فروش موشک های «پاتریوت» به ترکیه را نپذیرفتند.

کد خبر : ۴۴۲۶۷
بازدید : ۱۲۳۹

روزنامه رأی الیوم در سرمقاله خود به تنش میان آمریکا و ترکیه پرداخت و نوشت: ما بر این باور نیستیم که بازداشت یک کارمند محلی در سفارت آمریکا در آنکارا به اتهام ارتباط با مسئولانی در جنبش« خدمت»وابسته به آقای«فتح اله گولن» توسط دولت ترکیه دلیل اصلی تنش و وخامت روابط میان آنکارا و واشنگتن باشد بلکه این به مثابه «نقطه ای» است که منجر شد«کاسه صبر لبریز»شود. روابط ترکیه و آمریکا به این مرحله از تنش نمی رسید که اکنون در آن به سر می برد و توقف صدور روادید دو جانبه یکی از نشانه های آن است آن هم از زمان بحران قبرص در سال 1974 تا کنون، آن زمان که نیروهای ترکیه وارد شمال این جزیره شدند و کشوری مستقل در آن ایجاد کردند که فقط خود ترکیه آن را به رسمیت می شناسد.

در بحران قبرص ترکیه توافقنامه دفاع مشترک با آمریکا را لغو کرد و نیروهایش بیش از بیست پایگاه و تأسیسات دفاعی آمریکا در اراضی ترکیه را به کنترل خود در آوردند و طی بستر سازی برای حمله به عراق توسط آمریکا در سال 2003 پارلمان ترکیه استفاده از پایگاه «انجرلیک» در شرق کشور توسط هواپیماهای آمریکایی را رد کرد.

رمز عبوری که پشت این تنش است حمایت نظامی روزافزون آمریکا از کردها و تمایل آنها برای جدایی چه در شمال سوریه و شمال عراق و چه در شرق ترکیه است. ترک ها بر این باور هستند که این حمایت شامل اسلحه و تجهیزات سنگین می شود که هدف از دادن آنها به کردها جنگ با داعش همانطور که مسئولان آمریکایی می گویند، نیست.

مسئولان ترکیه به شدت نسبت به تحرکات « مشکوک» همپیمان آمریکایی خود نگران هستند و این نگرانی زمانی بیشتر شد که فرماندهان نظامی آمریکا فروش موشک های «پاتریوت» به ترکیه را نپذیرفتند و نیز دادن هر گونه نقشی به ترکیه در نبردهای «موصل» در عراق و «الرقه» در سوریه را نپذیرفتند و نقش برجسته و مهم را برای حمله به الرقه را به کردها دادند و از آنها حمایت زمینی و هوایی کردند.

این موضع گیری جانبدارانه آمریکا از کردها را اردوغان خنجر زدن آمریکایی ها از پشت دانست و تصمیم گرفت که به روسیه روی بیاورد و سامانه موشکی«اس400» دفاعی پیشرفته را از روس ها بخرد و نخستین قسط را به عنوان«بیعانه» برای نشان دادن جدیت خود در این زمینه پرداخت کرد ولی انتقال این موشک ها و سلاح ها به ترکیه که در خفا به شدت آمریکایی ها را عصبانی کرد باعث نشد که دولت آمریکا ترکیه را راضی کند و با فروش موشک های پاتریوت به ترکیه موافقت کند این در حالی است که چند روز پس از سفر ملک« سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان به مسکو و مذاکراتش برای خرید موشک های اس 400 بلافاصله ممنوعیت فروش سامانه دفاع موشکی« تاد» را برداشت.

نزدیک شدن ترکیه، ایران و روسیه که منجر به ایجاد فرصت های آرامش و ایجاد چندین منطقه کاهش تنش در سوریه شد که آخرین آنها در استان«ادلب» در آستانه ایجاد شدن است، عمق تنش میان آمریکا و ترکیه را نشان می دهد زیرا دولت آمریکا این تحرک را تحرکی علیه هم پیمانان کرد و نیروهای یگان های حمایت مردمی کرد در مناطق«عفرین»، «جرابلس» و «الباب» و دیگر مناطق قلمداد می کند و نیز تلاشی برای از هم پاشیدن وحدت اراضی نظام شان در شمال شرق سوریه می دانند که به سرعت در حال شکل گیری بود.

اینکه کار به جایی برسد که روزنامه«صباح» ترکیه که نزدیک به اردوغان رئیس جمهور ترکیه و حزب «عدالت و توسعه» است، آمریکا را به محاصره ترکیه با شماری از پایگاه های نظامی و ادوات سنگین در رومانی، بلغارستان در غرب، گرجستان در شرق و نیز در سوریه و ایجاد پایگاه نظامی در شهر الرقه متهم کند این اتهام بسیار خطرناک است به ویژه آن که به درجه هشدار به این مساله برسد که هدف آمریکا از این تحرکات تجزیه ترکیه دقیقا به مانند تجزیه اتحاد جماهیر شوری است.

جدی بودن این اتهام ها و درست بودن شان را نمی دانیم لیکن چیزی که می دانیم و به آن یقین داریم این است که دولت آمریکا همیشه به همپیمانان خود از پشت خنجر زده و پشت آنها را خالی کرده است به محض آن که منفعتش از آنها به پایان برسد دقیقا همان طور که با شاه ایران، سادات و جانشین اش مبارک روسای جمهور مصر و نیز کارلو در فیلیپین کرد(فهرست در این زمینه طولانی است) پس چرا پشت ترکیه را خالی نکند و طرف کردها به عنوان همپیمانان جدید خود را نگیرد؟
ترجمه از وبسایت جماران
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید