چین سیاست سه‌فرزندی را تشویق می‌کند، زنان علاقه ندارند

چین سیاست سه‌فرزندی را تشویق می‌کند، زنان علاقه ندارند

حزب کمونیست چین به مدت بیش از ۳۵‌سال سیاست‌های سختگیرانه تک‌فرزندی را در این کشور اجرا کرد تا با افزایش جمعیت مبارزه و فقر را ریشه‌کن کند.

کد خبر : ۹۷۶۹۵
بازدید : ۲۸۳۶
چین سیاست سه‌فرزندی را تشویق می‌کند، زنان علاقه ندارند
فرادید | چین که به دلیل سیاست‌های جمعیتی خود اکنون با بحران نگران‌کننده جمعیت مواجه است، زوج‌ها را تشویق می‌کند تا فرزندان بیشتری به دنیا بیاورند. اما یک مشکل وجود دارد: زنان علاقه‌ای به این ایده ندارند.

به گزارش فرادید، حزب کمونیست چین به مدت بیش از ۳۵‌سال سیاست‌های سختگیرانه تک‌فرزندی را در این کشور اجرا کرد تا با افزایش جمعیت مبارزه و فقر را ریشه‌کن کند.

این حزب به منظور کاهش خطرات اقتصادی‌ای که کاهش نرخ زاد‌وولد برای این کشور به همراه داشت، در سیاست تک‌فرزندی خود تجدید‌نظر کرد و به زوج‌های متأهل اجازه داد تا بیش از دو فرزند داشته باشند. اما بعد از افزایش ناچیزی که در سال ۲۰۱۶ در نرخ زادوولد گزارش شد، میزان تولد در این کشور هر سال کاهش پیدا کرد و حالا حزب کمونیست، سیاست فرزندآوری را آسان‌تر کرده و به زوج‌ها گفته است می‌توانند تا سه فرزند به دنیا بیاورند. اما مردم هنوز قانع نشده‌اند.

از زمان تصویب سیاست سه‌فرزندی در چین، انتقاد‌ها و تردید‌هایی نسبت به این قانون در شبکه‌های اجتماعی چین شکل گرفته است و بسیاری از زنان نگرانی‌های خود را درباره افزایش هزینه‌های زندگی و تثبیت نقش‌های جنسیتی در محیط‌های کاری ابراز می‌کنند.

بسیاری می‌گویند پرورش سه فرزند قطعاً هزینه‌های زندگی را، به‌خصوص برای زوج‌های شهرنشین، که همین حالا هم دستمزد‌های راکد، فرصت‌های شغلی محدود و ساعت‌های طاقت‌فرسا در محیط‌های کاری دارند، افزایش می‌دهد.
یکی از کاربران شبکه چینیِ ویبو، گفته است: «من حتی یک فرزند هم نمی‌خواهم داشته باشم، چه برسد به سه فرزند.» نظر او ۵۱۰۰۰ بار لایک خورده است.

اگرچه نابرابری ثروت و اضافه‌کاری مشکلاتی هستند که مردم را در سراسر جهان گرفتار کرده‌اند، این مشکلات در چین به دلیل تثبیت نقش‌های جنسیتی که اغلب مراقبت از فرزندان و کار خانه را وظایف زنان می‌داند، بدتر است.

یکی از کاربران ویبو این پرسش را مطرح کرده است که «آیا به مردان هم مرخصی فرزندآوری داده می‌شود؟» نظر او ۶۷۰۰۰ بار لایک خورده است. هنوز چنین قانونی در چین وجود ندارد. این عدم تعادل در مسئولیت‌های والدین به این معنی است که برقراری تعادل بین وظایف مادری و کار بیرون برای زنان مشکل است.

از زمانی که سیاست سه‌فرزندی در اوایل سال جاری در چین مطرح شده است، بسیاری بحث‌ها حول محور نگرانی درباره بدتر شدنِ اوضاع برای زنان شاغل مطرح است.

بسیاری از زنان چینی در سال‌های اخیر گزارش داده‌اند که با تبعیض‌های شغلی بر مبنای وضعیت تأهل و والد بودن مواجه شده‌اند، زیرا بسیاری از کارفرمایان تمایلی ندارند که به زنان مرخصی زایمان بدهند.

گزارش دیده‌بان حقوق بشر که اوایل سال جاری بر مبنای گزارش‌های رسانه‌های اجتماعی، پوشش خبری، اسناد دادگاه و مصاحبه‌ها به نگارش درآمده است، نشان می‌دهد که به زنان در برخی از شرکت‌ها گفته شده است تا منتظر باشند نوبت مرخصی زایمان‌شان برسد و اگر جلوتر از زمان «برنامه‌ریزی‌شده» باردار شوند، اخراج یا تنبیه می‌شوند.

شگفت‌آور نیست که بسیاری از زنان جوان شاغل در چین نسبت به سنت‌ها و نهاد‌هایی مانند ازدواج و فرزندآوری دچار تردید شده‌اند.

در یک گروه حقوق زنان در ویبو، یک زن نوشته بود که «به عنوان یک زن، احساس می‌کنم که هر روز مسیرم باریک و باریک‌تر می‌شود و هیچ راهِ برگشتی برایم نیست.»

به گزارش خبرگزاری دولتیِ شین‌هوآ، حزب کمونیست چین این موارد و مسائل را پذیرفته و قول داده است تا آن‌ها را حل کند. اصلاحیه جدید قانون قول داده است تا از حقوق زنان شاغل حمایت کند و می‌گوید دولت با بخش خصوصی همکاری می‌کند تا تسهیلات مراقبت از کودکان در محیط‌های عمومی و شغلی فراهم شود.

شین‌هوآ می‌افزاید: «دولت اقدامات حمایتی را در زمینه‌های مالی، مالیات، بیمه، آموزش، مسکن و شغل انجام خواهد داد تا از فشاری که بروی خانواده‌ها وجود دارد، کاسته شود.»

متن اصلاحات این قانون هنوز برای عموم در دسترس نیست. در مقالات شین‌هوآ و سایر خبرگزاری‌های دولتی دقیق مشخص نشده که دولت چگونه می‌خواهد این اقدامات حمایتی را اجرا کند و آیا مجازات‌های سخت‌تری برای کارفرمایانی که نسبت به مادران تبعیض قائل می‌شوند، وجود دارد؟

برخی از شهر‌های چین، مانند شاهنگهای، به پدران مرخصی ۱۰‌روزه می‌دهند، اما این تعداد روز مرخصی برای سیاست سه‌فرزندی چین بسیار کم است و در همه جا نیز اجرا نمی‌شود. میزان زادوولد در چین در سال ۲۰۱۹ به کمترین حد خود در ۷۰ سال اخیر، از زمان بنیان‌گذاری جمهوری خلق چین، رسید. یک سال بعد میزان تولد ۱۸‌درصد دیگر کاهش پیدا کرد.

این ارقام به این معنی است که چین - پرجمعیت‌ترین کشور جهان با ۱.۴‌میلیارد جمعیت - شاهد کاهش زادآوری از ۵ فرزند به ۲‌فرزند برای هر زن، در طی فقط ۴۰‌سال بوده است. چین یکی از کمترین میزانِ زادآوری را در جهان دارد و هم‌ریف با کشور‌های ژاپن و کره جنوبی است که آن‌ها هم با بحرانِ جمعیتی مواجه هستند.

شو چائو، پزشکی در شادونگ، می‌گوید: «اگر کشور از حقوق زنان حمایت نکند و فقط تشویق به فرزندآوری بیشتر کند، هیچ فرقی ندارد که مرخصی مادران ۹۸ روز باشد یا سه روز، به‌هرحال این به معنی از دست دادنِ شغل برای آن‌هاست.»

برای بسیاری از زنان چینی که مدت‌های طولانی در محیط‌های کاری با تبعیض مواجه بودند و اکنون اندکی به زندگی‌های مستقل دست پیدا کرده‌اند، داشتنِ فرزندِ بیشتر معادل است با ازدست‌دادن‌ها و قربانی‌کردن‌های بیشتر و فقط یک اصلاحیه ساده قانون برای تشویق زنان به افزایش میزان زادوولد نیست.

منبع: CNN
ترجمه: سایت فرادید
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید