بیشتر حیات زمین زیر خاک زندگی میکنند!
از میکروبها گرفته تا پستانداران، که آن را به منحصر بهفردترین زیستگاه تنوع زیستی روی زمین تبدیل میکند.
خاک احتمالاً محل زندگی ۵۹ درصد از زندگی است که آن را به منحصر بهفردترین زیستگاه تنوع زیستی روی زمین تبدیل میکند.
در واقع زیستگاههای غنی از گونههای شناسایی شده، در اقیانوسها، جنگلهای بارانی یا باتلاقها نیستند. بیشتر حیات روی زمین در خاک زیر پای ما زندگی میکند!
مارک آنتونی و همکارانش در تحقیقات جدید خود تخمین میزنند که خاک احتمالاً محل زندگی ۵۹ درصد از زندگی است. از میکروبها گرفته تا پستانداران، که آن را به منحصر بهفردترین زیستگاه تنوع زیستی روی زمین تبدیل میکند.
بسیاری از سوسکوارهها زندگی خود را در خاک آغاز میکنند، مانند این سوسک که از ریشه تغذیه میکند.
خاک متشکل از مواد معدنی، گازهای به دام افتاده، مایعات و مواد آلی است و بیشتر زمین از آن پوشیده شده است.
علیرغم اهمیت آن، ما هنوز اطلاعات کمی درمورد پوست زنده زمین داریم.
آنتونی اظهار داشت: «جانداران موجود در خاک تأثیری بیش از حد، بر تعادل سیاره ما دارند. تنوع زیستی آنها اهمیت دارد زیرا حیات خاکی بر بازخورد تغییرات آب و هوا، امنیت غذایی جهانی و حتی سلامت انسان تأثیر میگذارد.»
آنتونی و تیم تحقیقاتی دریافتند که ۸۸ درصد از باکتریها، ۸۵ درصد از گیاهان و ۹۰ درصد از قارچها در این لایه نازک و شکننده زندگی میکنند. از سوی دیگر، تنها حدود ۴ درصد از ۶۵۰۰ گونه عجیب پستانداران جرات حفر خانه در گل و لای را دارند.
اهمیت حفاظت از خاک
محققان توضیح میدهند که ۵۹ درصد تنوع زیستی در خاکهای زمین احتمالاً با توجه به اطلاعات کم درباره اکوسیستمهای خاک، دست کم گرفته شده است.
حدود ۴ درصد از پستانداران و ۹۸/۶ درصد از کرمهای گلدان در خاک زندگی میکنند.
گفتنی است که این رقم شامل تخمینهایی از ویروسهای مهاجم باکتریایی نمیشود، که با تنوع باورنکردنی بر خاک مسلط هستند و تمام زندگیهای دیگر را در گرد و غبار باقی میگذارند.
ما حتی درمورد خاکهای عمقی نیز کمتر میدانیم. خاکهای عمیق که اغلب نادیده گرفته میشوند در مقایسه با خاک سطحی، دارای لایههای منحصربهفرد هستند.
برآورد جدید تنوع زیستی دو برابر بیشتر از آنچه قبلاً پیشنهاد شده بود، است. این زیستگاه پر سر و صدای غیرمنتظره، بسیاری از سیستمهای حفظ حیات زمین را هدایت میکند. خاک همچنین آلایندهها را فیلتر میکند و رشد ۹۵ درصد مواد غذایی ما را تسهیل میکند.
اما خاکها در سرتاسر جهان بر اثر فرسایش از بین میروند و توسط آتشسوزی و آلودگی تغییر میکنند. گزارش اخیر حاکی از آن است که حدود ۶۵ درصد از خاکهای اروپا ناسالم هستند.
علاوهبر این، روشهایی که توسط آنها ما زمینهای بالای خاکها را تغییر دادهایم، احتمالاً ترکیب بیولوژیکی بسیاری از خاکها و عملکردشان را تغییر داده است.
دانشمندان امیدوارند که بتوانند از نتایج این کار برای تخصیص انرژی بیشتر به حفاظت و احیای خاک استفاده کنند. زیرا درحال حاضر این مهم انجام نمیشود.
منبع: دیجیاتو