(تصاویر) گوسفند سنجابی؛ گوسفندی که فقط در کرمانشاه پیدا میشود و قطریها عاشق گوشت آن هستند!
با وجود قیمت گران گوشت گوسفند ایران قطریها علاقه زیادی به گوشت و دام زنده ایران دارند، گوسفند نژاد «سنجابی» را از جمله گوشتهای محبوب بین قطریهاست. قطریها حاضر هستند با وجود گوشت گوسفندهای استرالیایی، این گوشت را به چهار برابر قیمت از ایران بخرند.
گوسفند سنجابی (به کردی: پهس سنجاوی)، از گوسفندان نژاد پشمی-گوشتی ایران است. منشأ این گوسفند در منطقهٔ سنجابی در استان کرمانشاه بوده و از گوشت و پشم با کیفیتی برخوردار است. گوسفند سنجابی برترین نژاد گوسفند در ایران در تولید پشم است.
گوسفند سنجابی نژادی دومنظوره (گوشتی-پشمی) است و جزء نژادهای سنگین با دست و پای کشیده بوده و به علت داشتن جثۀ سنگین از نظر تولید گوشت و پشم از اهمیت ویژهای برخوردار است.
علاوه بر این زیر شکم گوسفند سنجابی پر از پشم به رنگ سفید یا نخودی بوده و دنبهٔ آن به شکل دایرهای است. در برخی از این گوسفندان لکههایی قهوهای در قسمت گوشها، گردن و دست و پای گوسفند وجود دارد و همچنین برخی از گوسفندان سنجابی دارای کلههایی به رنگ قهوهای هستند. دیگر ویژگی گوسفند سنجابی این است که در سال دو بره میزاید.
گوسفند سنجابی از نظر تولید گوشت، کیفیت گوشت و پشم سفید و یکدسـت اهمیت زیادی دارد. این دام در مقابل بیماریها مقاومت بالایی دارد و در زمان پرواربندی افزایش وزن مطلوبی دارد.
زادگاه گوسفند سنجابی
گوسفند سنجابی در مناطق کوهستانی پرورش داده میشود که در استان کرمانشاه پرورش این گونه گوسفندان در مناطق شاهکوه و رودخانهٔ قره سو و روستاهای اطراف روانسر میباشد. در مناطق شرقی استان نیز این گوسفندان را در کوههای زنگیلان، کماجار، ویس و خورین میتوان مشاهده کرد.
از دیگر مناطق استان کرمانشاه که پرورش این گوسفندان در آنها رواج دارند میتوان به کوههای ولدبیگی، کوه بنیگز، روستای ونهرنگینه در گوران، روستاهای اطراف کرمانشاه، قصر شیرین و نیز کوهستانهای برزه و چنار در منطقهٔ سنجابی اشاره کرد.
علاوه بر این نژاد گوسفند سنجابی به استانهای اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی نیز منتقل شدهاست. گوسفند سنجابی بعد از گوسفند بلوچی بیشترین جمعیت گوسفندان را در ایران تشکیل میدهد.
انواع گوسفند سنجابی
در میان گوسفندان نژاد سنجابی سه تیپ اصلی دیده میشود:
تیپ زردی: در این تیپ از گوسفند سنجابی سر و صورت از محل خط وصل کنندهٔ دو چشم به پایین یکدست قهوهای است.
تیپ کلول: در این تیپ از گوسفند سنجابی، مانند تیپ کژل نوار سفید دارد، ولی به صورت کامل تا روی بینی و پوزه ادامه ندارد.
تیپ کژل: در این تیپ از گوسفند سنجابی نوار سفیدی از محل پیشانی تا روی بینی و پوزه گوسفند کشیده شده که در بعضی موارد این نوار سفید تا زیر پوزه نیز امتداد یافتهاست.
در استان کرمانشاه، ۲ میلیون و ۱۶۹ هزار گوسفند وجود دارد که گوسفند سنجابی نزدیک به ۵۰ درصد آن را تشکیل دادهاست. ۳۵ درصد از صادرات دام سبک به خارج از کشور را گوسفند نژاد سنجابی استان کرمانشاه تشکیل میدهد. کشورهای کویت و قطر از خریداران نژاد سنجابی هستند. همچنین گوشت گوسفند سنجابی در قطر و نیز در تمام دنیا در شمار گوشتهای محبوب و گران قرار دارد.
پشم گوسفند سنجابی از نوع بلند بوده و مرغوبیت بالایی دارد به همین دلیل استان کرمانشاه به عنوان یکی از تولیدکنندگان عمدهٔ پشم در ایران شناخته شده و پشم کرمانشاهی، به همراه پشم مشکآباد اراک و پشم سیرجان کرمان سه گونهٔ مرغوب پشم را در ایران تشکیل میدهند.
در این میان پشم کرمانشاه به دلیل الیاف بلندی که دارد از دو گونهٔ دیگر مرغوبتر است، تا جایی که دو گونهٔ دیگر نیز به تنهایی قابل استفاده نیستند و باید حتماً با پشم کرمانشاهی ادغام شوند.
منبع: راز بقا