بهترین فیلمهای جنگی تاریخ سینما؛ از Come And See تا The Human Condition
این فیلمها اغلب دریچهای رو به خشونتها و وحشتهای جنگی برای مخاطب باز میکنند، آنها را به خطوط مقدم نبرد برده و به شکلی تاثیرگذار بدترین کارهایی که از یک انسان بر میآید را به آنها یادآور میشوند.
وحشت جنگ بارها در سینما به تصویر کشیده شده است، اما تعداد انگشت شماری از فیلمهای جنگی هستند که به خاطر رویه معنادارشان در به تصویر کشیدن برخی از ترسناکترین و تاریکترین وجهههای جنگ مورد تحسین قرار گرفته اند.
از کلاسیکهای تکان دهندهای مانند Schindler's List تا انیمههای اشک درآوری مانند Grave of the Fireflies، کاربران Letterboxd بهترین فیلمهای جنگی تاریخ سینما را انتخاب و رتبه بندی کرده اند.
این فیلمها اغلب دریچهای رو به خشونتها و وحشتهای جنگی برای مخاطب باز میکنند، آنها را به خطوط مقدم نبرد برده و به شکلی تاثیرگذار بدترین کارهایی که از یک انسان بر میآید را به آنها یادآور میشوند. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ فیلم جنگی برتر تاریخ سینما به انتخاب کاربران Letterboxd آشنا کنیم.
۱۰- War And Peace (۱۹۶۶)
در فیلم War And Peace، کارگردان سرگئی بوندارچوک عدالت را در حق رمان سال ۱۸۶۹ لئو تولستوی تمام کرده و به شکلی حماسی سری فیلمهایی به همین نام را در سال ۱۹۶۶ ساخت. این مجموعه فیلم که در چهار قسمت و طی دو سال منتشر شد، به روایت داستان عظیم و باشکوه کنتس ناتاشا روستووا و کمت پیر بزوخوف و تجربیاتشان در طول جنگ بزرگ میهن پرستانه روسیه در سال ۱۸۱۲ میپردازد. این اقتباس هفت ساعته برای دوران خود بسیار عظیم و برجسته بود در حالی که تیم تولید آن بیش از ۱۲۰.۰۰۰ نفر عضو داشت و ۵ سال تولید آن به طول انجامید در حالی که یونیفرمهای آن بسیار واقعی و دقیق و با هزینههای سنگین ساخته شده بودند. این فیلم هم تصویری شخصی از یک داستان عاشقانه است و هم باسازی باشکوه نبردهای تاریخی ناپلئون بناپارت که تماشای آن را به هر کسی که به فیلمهای حماسی علاقه دارد توصیه میکنیم.
۹- The Cranes Are Flying (۱۹۵۷)
بیرحمی ناخوشایند و بی انتهای جنگ به شکلی بسیار ویرانگر و احساسی در فیلم The Cranes Are Flying ساخته میخاییل کالاتوزوف به تصویر کشیده میشود. دو عاشق، بوریس و ورونیکا، در اوج درماندگی و بی قدرتی از هم جدا میشوند و نمیتوانند دیگر همدیگر را ببینند. وحشت و بیرحمی میدان نبرد با بی قراری شخصیت اصلی داستان برای دیدن معشوقش دوچندان میشود و این شرایط بدتر میشود زمانی که دختر داستان با برادر معشوق خود آشنا میشود. فیلم The Cranes Are Flying داستان عاشقانه دردناک و تراژیکی است که به شکلی بی پروا تمهای بحث برانگیز آن دوران مانند میهن پرستی افراطی و وظیفه شناسی بدون منطق را به نقد میکشد. پیامهای متهورانه ضد جنگ این فیلم هنوز هم واقعی و قابل درک هستند و تماشاگران آن مطمئناً خیلی زود تصویرسازی که از میدان نبرد در این فیلم میبینند را فراموش نخواهند کرد.
۸- Paths Of Glory (۱۹۵۷)
فیلم Paths Of Glory ساخته استنلی کوبریک که از نگاه بسیاری یکی از بهترین فیلمهای جنگی ساخته شده در مورد جنگ جهانی اول است، یکی از اولین ساختههای بزرگ این ژانر نیز هست. داستان فیلم در مورد بدرفتاری با سه نفر است که سپر بلای دیگران شده و در این میان یک فرمانده که از پوچی ماشین جنگی به تنگ آمده باید با این همه بی عدالتی و شرارت کنار بیاید. فیلم فضایی تاریک و ناامید کننده دارد و به بدترین و ترسناکترین و البته موثرترین شکل ممکن پیامهای ضد جنگ را به مخاطب منتقل میکند. قاب بندی بی نقص کوبریک در هر صحنه که در برابر چشمان مخاطب روایت میشود باعث میشود که مخاطب به فضا جذب شود در حالی که با حسی مملو از درماندگی انتظار پایان تاریک داستان را میکشند. Paths Of Glory فیلمی است که ابایی از نقد کردن فرماندهان حریص برای ارتقاء درجه ندارد و این موضوع را با نشان دادن جنایتهای کثیفی که این افراد برای حفظ جایگاهشان انجام میدهند به تصویر میکشد.
۷- The Human Condition II: Road To Eternity (۱۹۵۹)
این فیلم که دنباله اتفاقات قسمت قبلی است، در واقع ادامه داستان بی نقص ماساکی کوبایاشی از داستان دائماً در حال ناخوشایندتر شدن کاجی با عنوان اصلی The Human Condition است. کاجی از شغل ساده اش برداشته شده و در قلب ارتش قرار گرفته است و اینجاست که وحشت جنگ را به شکلی بی سابقه نظاره گر میشود. تردیدهای او در مورد خط مقدم به حقیقت میپیوندد وقتی رفتارهای غیرانسانی و زشت سربازان در حق یکدیگر را میبیند. نمیتوان بینندگان این فیلم را نیز تقبیح کرد به این خاطر که به اندازه کاجی وحشت زده و ناامید هستند و اوضاع نیز رفته رفته بدتر نیز میشود. این فیلم شرایط را برای فیلم سوم این مجموعه آماده میکند که در حالی که مخاطب هم به شدت احساس درماندگی کرده و هم چارهای جز ادامه تماشای فیلم ندارد.
۶- Apocalypse Now (۱۹۷۹)
شاهکار فرانسیس فورد کوپولا با نام Apocalypse Now، مخاطب را به وحشت اوج جنگ ویتنام میبرد. در حالی که داستان بر اساس ماموریتی برای ترور یک سرهنگ نیروهای کلاه سبز ساخته و پرداخته شده، فیلم کوپولا در این مسیر روایتهای بسیار بیشتر و تاثیرگذارتری را به مخاطب عرضه میکند. فیلم Apocalypse Now به همان اندازه که تصویرسازی ترسناک شرایط آن زمان در ویتنام است، یک ماجراجویی درونی نیز هست. این فیلم به بیننده نشان میدهد که چطور جنگ میتواند انسانهای را تغییر داده و آشفتگی و کشتار را در کنار زیباییهای طبیعی این کشور قرار میدهد. فیلم Apocalypse Now یک تصویر سازی شوکه کننده از دشمنیها و قساوتهایی است که معمولاً در خطوط مقدم نبرد رخ میدهد و افرادی که نقشهای ترسناکشان در میدان نبرد برای همیشه با آنها باقی میماند.
۵- Grave Of The Fireflies (۱۹۸۸)
هر کسی که انیمه Grave Of The Fireflies را دیده باشد میداند که این انیمه یکی از احساسیترین و تکان دهندهترین پایان بندیها را در میان تمام آثار احساسی استودی گیبلی دارد. ایسائو تاکاهاتا کارگردان این انیمه در فیلم خود به داستان کوتاهی آکیوکی نوساکا به همین نام زندگی میبخشید و آن را به یک فیلم فراموش نشدنی تبدیل میکند. این فیلم به شدت زیبا از لحاظ بصری، داستان سیتاو ستسوکو را روایت میکند در شرایطی که در طول جنگ جهانی دوم، در ژاپن تحت بمباران ایالات متحده، با عواقب هولناک تنهایی و گرسنگی روبرو میشوند. رابطه دلگرم کننده و زیبا بین این خواهر و برادر در حالی که پس زمینه داستان به شدت ترسناک و تاریک است و همچنین آشوبها و بدبیاریهایی که از شهری به شهری دیگر انتظار آنها را میکشد، تماشای Grave Of The Fireflies را دشوار میسازد. مخاطبان بعد از تماشای این فیلم در مییابند که مهم نیست چند بار فیلم را تماشا کرده باشند، بلکه به احتمال فراوان با بالا رفتن تیتراژ فیلم، اشک به شکلی ناخودآگاه از چمشان جاری میشود.
۴- Schindler's List (۱۹۹۳)
فیلم Schindler's List یکی از کارهای حماسی تاریخی استیون اسپیلبرگ و از بهترین فیلمهای جنگی تاریخ سینماست. این فیلم تحسین شده در مورد تلاشهای اسکار شیندلر در طول جنگ جهانی دوم است که با استخدام یهودیان در کارخانه اش و همچنین روابط نزدیک با نازی ها، به شکلی خستگی ناپذیر برای نجات مردان و زنان و کودکان یهودی تلاش کرد. این فیلم بحث برانگیز وحشت هولوکاست را به شکلی واقعی و تکان دهنده به نمایش میگذارد، در حالی که همزان و به شکلی استادانه تجربیات شخصی بین شخصیتهای داستان را نیز به تصویر میکشد. سکانس مشهور دختری با لباسهای قرمز در Schindler's List حتی برای کسانی که حتی فیلم را به طور کامل ندیده اند نیز آشناست. تماشای این فیلم به هر کسی که برای نگاهی تکان دهنده به این بخش تاریک از تاریخ آماده است توصیه میشود.
۳- The Human Condition I: No Greater Love (۱۹۵۹)
سه گانه بی نظیر ماساکی کوبایاشی با عنوان The Human Condition در یک کمپ اسرای جنگی در منچوری آغاز میشود. کاجی شخصیت اصلی فیلم No Greater Love در سکوت رنج میکشد در حالی که به عنوان یک نگهبان کاربلد بیهوده تلاش میکند به یک سرباز وظیفه شناس دیگر تبدیل نشود. البته شرایط طبق خواسته او پیش نرفته و گروهی از اسرای مصمم تصمیم به فرار میگیرند. بی نتیجه بودن و بی معنایی تلاشهای کاجی در اجرا کردن رفتارها و اعمال انسانی در زندان به شکلی رک و راست و ناامید کننده به تصویر کشیده میشود. این شاید ابتدای رنجهای شخصیت اصلی داستان باشد، اما مخاطب در همان فیلم اول میبیند که زندگی او به سمت و سویی بسیار تاریکتر و ناخوشایندتر پیش میرود.
۲- The Human Condition III: A Soldier's Prayer (۱۹۶۱)
A Soldier's Prayer داستان پایانی و تکان دهنده سه گانه شاهکار و ضد جنگ ماساکی کوبایاشی است. این فیلم که از نگاه بسیاری از کاربران Letterboxd از بهترین فیلمهای جنگی تاریخ سینماست، رسیدن کاجی به خط مقدم نبرد را به تصویر میکشد جایی که خیلی زود مشخص میشود جبهه او در حال شکست خوردن است. کاجی که از طریق منچوری قصد فرار از این جنگ ترسناک را دارد و در این مسیر رهبری گروهی از سربازان وحشت زده را میپذیرد. علیرغم تصویرسازیهای تاریکی و اتفاقات هولناکی که در قسمتهای دیگر سه گانه کوبایاشی به تصویر کشیده شده، آخرین فیلم این سه گانه به نحوی از تمام اتفاقات دو فیلم دیگر نیز فراتر میرود، بسیار فراتر. حتی تصور کردن تقلای کاجی نیز دشوار است در شرایطی که او بارها و بارها اتفاقاتی ویرانگر را تجربه میکند و پایان داستان نیز تیر آخر را به کاجی و مخاطب میزند.
۱- Come And See (۱۹۸۵)
تصویرسازی منزجر کننده الم کلیموف برای به تصویر کشیدن تجربه بلاروسیها از جنگ جهانی دوم در فیلم Come And See از دریچه نگاه یک نوجوان به نام فلیورا استفاده میکند که با کله شقی تمام تصمیم میگیرد به نیروهای مقاوت بپیوندد. اتفاقات بسیار تروماتیک فیلم Come And See یکی پس از دیگر در اطراف او رخ میدهند و او وقتی برای پردازش از دست دادن همه اطرافیانش ندارد پیش از آنکه مرگی دیگر رخ بدهد. فیلم Come And See به شکلی بی نقص احساس درماندگی شخصیت اصلی داستان پس از درک واقعیتهای جنگ را به تصویر میکشد. خشونت، بیرحمی، خونریزی و از دست رفتن عزیزان چنان دردناک است که تماشای آن نیز دشوار است، به ویژه وقتی نظاره گر جوانی و معصومیت از دست رفته فلیورا هستیم.
منبع: روزیاتو