۵ نکته طلایی برای پخت فسنجان مجلسی
خورش فسنجان یکی از غذاهای سنتی و بسیار محبوب ایرانی است که شهرت جهانی دارد و در گذشته به آن «فسوجن» میگفتند.
فرادید | خورش فسنجان یکی از اصیلترین و محبوبترین خورشتهای ایرانی است که شهرت جهانی دارد و تقریبا در همه منوهای سنتی و بین المللی رستورانهای داخلی و خارجی جایگاه ویژهای دارد. در گذشته به این خورش «فُسوجَن» میگفتند. آشپزهای قدیمی این خورش را گل سرسبد «مَسمَن-ها» یعنی خورشهای چرب و پر روغن دانستهاند. نادر میرزای قاجار نویسنده کتاب «خوراکهای ایرانی» درباره فسنجان میگوید که هیچ سابقهای از این غذا در دوران قبل از قاجار نیست.
به گزارش فرادید، فسنجان مواد مشخصی دارد که با روشهای مختلف و با طعهای ترش، شیرین و ملس در نقاط گوناگون کشور تهیه میشود. همیشه برای عدهای سوال بوده است که چطور میتوانند یک خورش فسنجان خوشمزه و مجلسی را در منزل تهیه کنند؟ پخت خورش فسنجان جا افتاده و خوشمزه به رعایت چندین نکته مهم بستگی دارد که در ادامه این مطلب به شرح آن میپردازیم.
مواد لازم برای پنج نفر
گردوی آسیاب شده: به ازای هر نفر یک قاشق غذاخوری سرپر
گوشت خورشتی: ۲۵۰ گرم
پیاز: ۱ عدد
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
شکر: نصف لیوان
رب انار ترش: ۳ قاشق غذاخوری
روغن: به میزان لازم
آب سرد: ۲ لیوان
طرز تهیه خورش فسنجان
مرحله اول: برای شروع کار ابتدا گردوهای آسیاب شده را همراه با کمی روغن داخل یک قابلمه بریزید و با حرارت خیلی کم به مدت ۲۰ دقیقه تفت بدهید؛ سپس دو لیوان آب سرد اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید. حرارت اجاق گاز را کم کنید و اجازه بدهید گردو با حرارت کم بجوشد و روغن بیاندازد.
مرحله دوم: پیاز را رنده کنید و داخل یک ماهی تابه جداگانه با روغن سرخ کنید؛ سپس گوشت خورشتی را همراه با فلفل و زردچوبه به پیاز اضافه کنید و پنج دقیقه تفت بدهید. یک لیوان آب جوش به گوشت اضافه کنید و حرارت را کم کنید تا گوشت کم کم بپزد.
مرحله سوم: وقتی گوشت تقریبا نیم پز شد، آن را به قابلمه گردو اضافه کنید. حدود ۴ تا ۵ ساعت باید به خورش زمان بدهید تا روغن بیاندازد. در این فاصله هر نیم ساعت یک بار یک قاشق از شکر گفته شده را داخل خورش بریزید و هم بزنید. این کار باعث میشود روغن گردو بیشتر خارج شود. در مراحل آخر پخت رب انار و نمک را اضافه کنید. اگر رب انار شما شیرین یا ملس است و دوست دارید فسنجان شما ترش باشد، رب انار را با کمی آبغوره رقیق کنید؛ سپس داخل خورش بریزید. وقتی خورش شما کاملا جا افتاد و تغییر رنگ داد، آماده سرو است، نوش جان.
پنج نکته طلایی برای پخت فسنجان مجلسی
۱- مهمترین نکته برای تهیه خورش فسنجان جا افتاده و خوشمزه صبوری و داشتن وقت است. اجازه بدهید خورش حدود ۵ تا ۷ ساعت با حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد.
۲- برای تهیه فسنجان حتما از گردوی تیره روغنی و چرب استفاده کنید. گردو باید طوری باشد که وقتی مغزش را بین دو انگشت فشار میدهید، انگشت شما چرب شود. گردوهای ایرانی برای تهیه فسنجان مناسبتر هستند.
۳- اگر برای تهیه فسنجان از مرغ به جای گوشت استفاده میکنید، حتما مرغ را در یک ساعت آخر پخت به خورش اضافه کنید. قبل از اضافه کردن مرغ حتما آن را به خوبی سرخ کنید تا داخل خورش وا نرود.
۴- برای اینکه خورش شما بهتر روغن بیاندازد، میتوانید چند تکه یخ را به فاصله دو نوبت داخل قابلمه خورش بیاندازید. یخ به خورش شوک وارد میکند و باعث میشود خورش شما زودتر به روغن بیاید. توصیه میکنیم این کار را زمانی انجام بدهید که فرصت کافی برای تهیه خورش جا افتاده ندارید.
۵- برای خوش طعم و خوش عطر شدن فسنجان میتوانید از زعفران هم استفاده کنید. زعفران دم کرده را میتوانید به گوشت خورش یا خود گردو اضافه کنید و یا در مرحله آخر پخت کمی زعفران دم کرده غلیظ داخل خورش بریزید.