(اینفوگرافیک) رتبه بندی تولید برق هستهای بر اساس کشورها؛ جایگاه ایران کجاست؟
ایران یک رآکتور هستهای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۰.۹ گیگاوات دارد و در سال ۲۰۲۱ انرژی هسته ای، یک درصد برق کشور را تولید کرد. دومین واحد VVER-۱۰۰۰ طراحی روسیه نیز در ایران در دست ساخت است.
نزدیک به ۴۴۰ رآکتور در سراسر جهان، برق هستهای را برای کشورهای مختلف تامین میکنند که ترکیبی از آن حدود ۱۰ درصد از برق جهان یا حدود ۴ درصد از ترکیب انرژی جهانی است. برق هستهای دومین منبع برق کم کربن در جهان است. در این مقاله رده بندی تولید برق هستهای را بر اساس کشورها در سال ۲۰۲۱ میبینیم.
اما در حالی که برخی کشورها به سمت انرژی هستهای به عنوان یک منبع انرژی پاک روی آورده اند، تولید انرژی هستهای به طور کلی از زمان اوج خود در دهه ۱۹۹۰ کاهش یافته است.
اینفوگرافیک پیش رو تولید برق هستهای را به تفکیک کشورها در سال ۲۰۲۰ با استفاده از دادههای سیستم اطلاعات راکتور برق (PRIS) تقسیمبندی کرده است.
ایالات متحده دارای ۹۲ راکتور هستهای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۹۴.۷ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱ انرژی هستهای ۱۹.۶ درصد از برق این کشور را تولید کرد.
چین دومین تولیدکننده برق هستهای جهان دارای ۵۵ راکتور هستهای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۵۳.۳ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱ انرژی هسته ای، ۵ درصد از برق این کشور را تولید کرد.
چین در تلاش برای دستیابی به اهداف اقلیمی خود، در حال سرمایه گذاری بیشتر در انرژی هستهای است. این طرح شامل ساخت ۱۵۰ راکتور جدید تا سال ۲۰۳۵ است که میتواند ۴۴۰ میلیارد دلار هزینه داشته باشد.
رده بندی تولید برق هستهای بر اساس کشورها در سال ۲۰۲۱
۱۳ کشور در سال ۲۰۲۱ حداقل یک چهارم برق خود را از طریق هستهای تولید کردند. فرانسه حدود ۷۰ درصد برق خود را از انرژی هستهای تامین میکند، در حالی که اوکراین، اسلواکی، بلژیک و مجارستان حدود نیمی از برق خود را از انرژی هستهای تامین میکنند.
اما نظرات اروپاییها در مورد انرژی هستهای متفاوت است. آلمان هشتمین کشور این فهرست سه راکتور برق هستهای با ظرفیت خالص ۴.۱ گیگاوات دارد که در سال ۲.۲۱، ۱۱.۹ درصد از برق هستهای کشور را تولید کرد. با این حال این کشور قصد دارد تولید هستهای خود را متوقف کند.
فرانسه در جایگاه سوم، برعکس قصد دارد ظرفیت انرژی هستهای خود را بالا ببرد. این کشور اروپایی دارای ۵۶ راکتور هستهای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۶۱.۴ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱ انرژی هستهای ۶۹ درصد برق این کشور را تولید کرد.
روسیه دارای ۳۷ رآکتور هستهای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۲۷.۷ گیگاوات است. در سال ۲۰۲۱، انرژی هستهای ۲۰ درصد از برق این کشور را تولید کرد. در آغاز سال ۲۰۲۲، روسیه سه راکتور در دست ساخت داشت که ظرفیت آن مجموعا ۲.۶ گیگاوات بود.
قدرت صنعت هستهای روسیه در تسلط آن بر بازارهای صادراتی راکتورهای جدید بازتاب مییابد. صنعت ملی هستهای این کشور در حال حاضر در پروژههای راکتوری جدید در بلاروس، چین، مجارستان، هند، ایران و ترکیه و در درجات مختلف به عنوان سرمایه گذار در الجزایر، بنگلادش، بولیوی، اندونزی، اردن، قزاقستان، نیجریه، آفریقای جنوبی، تاجیکستان و ازبکستان مشارکت دارد.
ایران یک رآکتور هستهای قابل بهره برداری با ظرفیت خالص ۰.۹ گیگاوات دارد و در سال ۲۰۲۱ انرژی هسته ای، یک درصد برق کشور را تولید کرد. دومین واحد VVER-۱۰۰۰ طراحی روسیه نیز در ایران در دست ساخت است.
امارات متحده عربی دارای سه رآکتور هستهای قابل بهره برداری با ظرفیت ۴ گیگاوات است و واحد چهارم نیز در حال ساخت است. در سال ۲۰۲۱ انرژی هستهای ۱.۳ درصد برق این کشور را تولید کرد.
کدام کشورها بیشتر به انرژی هستهای متکی هستند؟
اگرچه کل تولید برق برای یک مقایسه جهانی در سطوح بالا مفید است، اما مهم است که به خاطر داشته باشید که برخی از کشورهای کوچکتر وجود دارند که در بالا نشان داده نشدهاند، اما در آنها انرژی هستهای بخش مهمی از ترکیب برق را تشکیل میدهد.
در اینجا تقسیم بندی بر اساس سهم انرژی هستهای در ترکیب برق یک کشور آمده است:
جالب است بدانید که تنها تعداد کمی از این کشورها تولیدکنندگان برتر هستهای به صورت مطلق هستند. به عنوان مثال، در اسلواکی، انرژی هستهای ۵۳.۶ درصد از ترکیب برق را تشکیل میدهد، با این حال، چهار رآکتور این کشور کمتر از یک درصد از کل ظرفیت عملیاتی جهانی را تشکیل میدهند.
از سوی دیگر، ایالات متحده با وجود تولید ۳۱ درصد از برق هستهای جهان در سال ۲۰۲۰، از نظر سهم انرژی هستهای در رتبه هفدهم قرار دارد. این اختلاف عمدتا به دلیل اندازه و جمعیت است. کشورهای اروپایی نسبت به کشورهای بزرگتر مانند ایالات متحده و چین بسیار کوچکتر هستند و در مجموع برق کمتری تولید میکنند.
منبع: روزیاتو