عجیبترین و ترسناکترین افسانهها دربارۀ «عقربِ باد»
افسانهها دربارهی عنکبوتهای شتری معمولاً حول سرعت دویدن ۴۰ کیلومتر در ساعت آن و چگونگی رشدش به اندازه انسانهاست! در این مطلب دربارهی این افسانهها، منشا آنها و حقایق مربوط به عنکبوت شتری میخوانید.
فرادید| عنکبوت شتری که به عنوان «عنکبوت خورشید» و «عقربِ باد» هم شناخته میشود، یکی از منحصربهفردترین عنکبوتهای دنیا است و رازهای فریبندهای در خود دارد؛ اما در طی سالها حقایق مربوط به این جانور با افسانههای عجیب و غریبی آمیخته شدهاند.
به گزارش فرادید؛ افسانههای هولناک دربارۀ عنکبوت شتری که تقریبا از سال ۲۰۰۳ به بعد در فضای اینترنت رواج پیدا کردند آنقدر کابوسوار هستند که یک آدم ترسو توان شنیدن آنها را ندارد. در این مطلب، نمونههایی از وحشتناکترین باورهای غلط و حقایق مربوط به آنها پیرامون این عنکبوت را مطالعه میکنید.
افسانهها و حقایق
داستانهایی که قرار است با شما به اشتراک بگذاریم قطعا واقعی نیستند، اما برخی از آنها بر اساس حقایقی ساخته و پرداخته شدهاند.
طبق افسانههایی که گاهی در شبکههای اجتماعی منتشر میشوند، عنکبوت شتری خاورمیانه بزرگترین عنکبوت دنیاست. نقل شده که این عنکبوتها به اندازهی نصف یک انسان رشد میکنند و به دنبال کشتن طعمههای بزرگی مثل انسان و شتر هستند!
در این افسانهها آمده است که این عنکبوتها خودشان را به زیر شکم شتر میرسانند، به هوا میپرند، شکم را برش میزنند، دل و رودهی آن را درمیآورند و در حالی که شتر هنوز زنده است، معدهی آن را میخورند.
در افسانهی دیگری نقل شده که عنکبوتهای شتری در پوست اطراف شکم شتر تخمریزی میکنند. بنابراین بچهها درون دستگاه گوارش شتر از تخم بیرون میآیند و آن را از داخل میخورند.
این داستانهای وحشتناک، الهامبخش تصاویری از عنکبوتهای قاتلِ غرق در خون و دل و روده شده است. این داستانها به وضوح ساختگی هستند، اما چند حقیقت در آنها وجود دارد.
عنکبوتهای شتری گونهای واقعی از عنکبوتیان هستند. اندازهی آنها حتی نزدیک به اندازۀ یک انسان هم نیست، اما این به آن معنا نیست که اندازهی واقعی آنها نسبت به همنوعان خودشان به طرز وحشتناکی بزرگ نباشد.
این عنکبوتها با طول تقریبی ۵ سانتیمتر و وزن حدود ۵۶ گرم، جزو بزرگترین عنکبوتیان دنیا هستند. به عبارت دیگر، اندازهی آنها تقریباً نصف عنکبوت پرندهخوار جالوت است، رتیلی که طول آن به ۲۷ سانتیمتر و وزن آن به ۱۷۰ گرم میرسد.
همانطور که شاید خودتان هم حدس زده باشید، عنکبوتهای شتری شکم شتر را نمیخورند یا در پوست شتر تخمگذاری نمیکنند. با این حال زیستگاه آنها خاورمیانه است و اطراف بیابانهای ایالات متحده و مکزیک هم یافت میشوند.
سرعت عنکبوت شتری چقدر است؟
افسانۀ دیگر در مورد عنکبوتهای شتری این است که آنها به سرعت انسان میدوند (برخی میگویند با سرعت ۴۰ کیلومتر در ساعت) و اگر بخواهید فرار کنید، شما را تعقیب میکنند. آیا این بدان معناست که عشایر بیابانی خاورمیانه به محض دیدن عنکبوت شتری، قربانی یک حمله هولناک خواهند شد؟
اگر اینطور باشد هیچ راه فراری از دست این عنکبوتیان یوزپلنگمانند وجود ندارد، بنابراین باید با آن روی زمین کشتی بگیرید و امیدوار باشید که غلبه با شما باشد!
واقعیت این است که عنکبوتهای شتری سریع هستند و ممکن است به نظر برسد انسانی را که در حال فرار است تعقیب میکنند. اما طبق گفته بنیاد ملی علوم (NSF)، آنها صرفاً سایه شما را تعقیب میکنند. عنکبوتهای شتری اساساً شبگرد هستند و به طور غریزی از نور خورشید فراری هستند. به همین دلیل ممکن است به نظر برسد که آنها در تعقیب شما هستند.
عنکبوتهای شتری قطعا انسان شکار نمیکنند؛ آنها حیوانات کوچکتری مانند حشرات، مارمولکها، جوندگان، پرندگان و خرگوشها را ترجیح میدهند.
آیا عنکبوت شتری فریاد میزند؟!
در افسانهها گفته میشود عنکبوتهای شتری هنگام تعقیب شکارشان چیزی شبیه فریاد نبرد از خودشان سر میدهند که از ترس خون را در رگ آدم منجمد میکند! در مورد نیش عنکبوت نیز، برخی میگویند نیش این جانور یک سوراخ بزرگ تا استخوان ایجاد میکند.
واقعیت این است که عنکبوتهای شتری واقعاً صدا تولید میکنند، اما عربده نمیکشند! آنها به دلیل یک پدیدهی حشرهشناختی موسوم به جیرجیر (stridulation)، صدای خشخش و وزوز تولید میکنند. صدای خشخش زمانی تولید میشود که عنکبوتیان اعضای بدنشان را به هم میمالند. این صدا کمی شبیه صدایی است که یک شلوار مخملی هنگام راه رفتن سریع ایجاد میکند.
آیا عنکبوت شتری سمی است؟
در نهایت باید گفت عنکبوتهای شتری سمی نیستند. آنها آروارههای عنکبوتی تیز و قوی دارند که به آن chelicerae نیز میگویند و در صورت تحریک شدن، منبع تحریک را گاز میگیرند. این گازگرفتگی میتواند منجر به تورم و خونریزی شدید شود، اما هیچ سمی در کار نیست.
به یاد داشته باشید: عنکبوت شتری با ۱۵ سانتیمتر پهنا، آنقدر بزرگ نیست که زندگی شما را به خطر بیندازد.
مترجم: زهرا ذوالقدر