این دستگاه خاطره هرآنچه که دیده را ثبت میکند!
این دستگاه با الهام از ساختار چشم انسان قادر است ببیند، اطلاعات را ثبت کند و آنها را با سرعت بالایی پردازش کند.
محققان با استفاده از نحوه دیدن، پردازش و ارسال اطلاعات توسط چشم انسان به مغز دستگاه کوچکی ساختهاند که همانند چشم میبیند، تشخیص میدهد و علاوه بر آن قادر است خاطره آن را به ثبت برساند. این دستگاه قادر است براساس آنچه میبیند، سریع و در لحظه تصمیمگیری کند. محققان باور دارند از این دستگاه میتوان به زودی در خودروهای اتوماتیک و خودران استفاده کرد.
سیستمهای ماشینی مبتنی بر دید با آگاهی از موقعیت در هر لحظه از جمله فناوریهایی هستند که امروزه بهطور گسترده در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. این تکنولوژی روز به روز طرفداران بیشتری پیدا میکند. درحال حاضر، این سیستمها حجیم هستند و باید فرآیندهای کامپیوتری برای شناسایی، پردازش و ثبت در حافظه به صورت جداگانه انجام شود. تقلید از روشی که چشم به کمک آن قادر به دیدن است - فرآیندی به نام «نورومورفیک» - راهی برای ایجاد انقلاب در زمینه سیستمهای مبتنی بر بینایی است.
اکنون محققان دانشگاه «RMIT» استرالیا در همکاری با محققان دانشگاه ملبورن موفق به ساخت یک دستگاه نورومورفیک شدهاند که درست مانند چشم انسان عمل میکند. درحقیقت این دستگاه نور لازم برای فرآیند دیدن را جذب میکند، اطلاعات را ثبت و پردازش میکند و درنهایت آنها را در حافظه خود ذخیره میکند.
این دستگاه شامل یک تراشه منفرد با یک لایه حسگر است که از آرایهای از «اکسید ایندیوم» آغشته به آنتیموان با ضخامت کمتر از 3 نانومتر تشکیل شده است. این ضخامت هزاران بار نازکتر از موی انسان است و همین به سرعت بالای پردازش آن در رقابت با چشم کمک میکند. حسگرها شبکیه چشم را تقلید میکنند و اطلاعات بصری را روی یک پلتفرم ذخیره و پردازش میکنند.
هدف محققان در توسعه این دستگاه، تقلید از فرآیند انتقال اطلاعات بین سلولهای غصبی (نورونها) در بدن به نام «عملکرد سیناپسی» بود. سیناپسها یک نورون را به نورون دیگر متصل کرده و پیامها را از اعصاب مغز و بالعکس منتقل میکنند. محققان از پردازش آنالوگ - مشابه آنچه مغز انجام میدهد - استفاده کردند و دستگاه را طوری مجهز کردند که قادر است اطلاعات را به سرعت و با حداقل انرژی پردازش کند.
در مرحله آزمایش این دستگاه، محققان نور فرابنفش را به الگویی که توسط حسگرهای دستگاه شناسایی و به خاطر سپرده شده است، تاباندند. آنها دریافتند که دستگاه میتواند اطلاعات را برای مدت طولانیتری نسبت به سایر دستگاهها در حافظه خود نگه دارد و در عین حال که ثبت این اطلاعات را سریعتر انجام میدهد، انرژی کمتری نیز صرف کند.
تیم تحقیقات قصد دارد کار بر روی دستگاه را ادامه دهد و این فناوری را برای طول موجهای دیگر نور نیز مورد آزمایش قرار دهد. با توجه به اندازه کوچک این دستگاه و توانایی آن در شناسایی و پردازش سریع اطلاعات بصری در زمان کوتاه، محققان میتوانند از این دستگاه در حوزههای مختلفی مانند ارزیابی ماندگاری مواد غذایی، پزشکی، صنعت خودرو و غیره استفاده کنند.
منبع: دیجیاتو