(تصاویر) تانکهای خوفناک «ناشناخته» ایرانی؛ اجداد «مبارز»، «سفیر» و «صمصام» از کجا آمدهاند؟
تانک مبارز در اصل مدل بهینهسازی شده تانک چیفتن در ایران است. تانک چیفتن در سال ۱۹۶۶ در بریتانیا تولید و از سال ۱۹۷۲ وارد ارتش ایران شد. در طولسالهای اخیر، تغییرات زیادی بر روی تانک چیفتن انجام گرفت.
یکی از مهمترین جنبههای بهسازی تانک «صمصام»، تجهیز آن به سامانه کنترل آتشEFCS-۳ برای هدفگیری دقیق و مطمئن توپ است.
به کمک چنین سامانهای، کار هدفگیری بسیار سریع، فوقالعاده دقیقتر و در شب و روزصورت گرفته و احتمال اصابت گلوله توپ به هدف در اولین شلیک به میزان بسیار زیادی افزایش مییابد.
تانک «مبارز»
تانک مبارز در اصل مدل بهینهسازی شده تانک چیفتن در ایران است. تانک چیفتن در سال ۱۹۶۶ در بریتانیا تولید و از سال ۱۹۷۲ وارد ارتش ایران شد. در طولسالهای اخیر، تغییرات زیادی بر روی تانک چیفتن انجام گرفت.
مدل نهایی ارتقا یافته تانک چیفتن، توسط ارتش جمهوری اسلامی " مبارز" نام گرفت. تعویض موتور ال۶۰ لیلاند با یک موتورپرقدرتتر با توان ۸۵۰ اسب بخار، تعویض محفظه سوخت، تغییراتی در چرخ دنده و شاسی تانک، نصب تجهیزات ضد ضربه جدید و افزودن یک سیستم هدفگیری لیزری، از جمله تغییراتی است که توسط متخصان نظامی ایران بر روی تانک چیفتن انجام گرفت.
قدرت رزمی تانک مبارز به علت در اختیار داشتن سیستمهای دید در شب و سیستم مسافتیاب لیزری افزایش زیادی یافته است.
تانک «سفیر»
تانک سفیر مدل اصلاح شده تانک T۵۴ است که در شوروی تولید شده و پرتیراژترین تانک تاریخ محسوب میشود. ارتش ایران در خلال دهه ۱۳۷۰ تصمیم گرفت تا برای استفاده بهینه از این تانک قدرتمند، اصلاحاتی رابرروی آن انجام دهد.
در نتیجه با کمک مرکزتحقیقات دفاعی لجستیک نیروی زمینی سپاه، با اعمال تغییراتی بنیادین در ساختار این تانک، تانک بهینه شده "مبارز" را عرضه کرد. عملکرد تانک سفیر ۷۴ در تیراندازی و سرعت و دقت در هدفگیری در حالات سکون و حرکت یک تحول بزرگ زرهی برای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود.
این تانک قادر است با تجهیزات اضافه تا عمق ۵ متری آب و بدون تجهیزات تا .۵۱ متری آب حرکت کرده و عمل کند. افزایش قدرت موتور، قابلیتهای زرهی، واکنش سریع و دقت و سرعت در تیراندازی، از امتیازهای بالای این تانک است.
تانک «صمصام»
این تانک در واقع نتیجه اصلاح تانک M-۶۰در نیروهای مسلح ایران است. تجهیز به پایدارکننده توپ که در راستای عمودی و افقی عمل میکند از جمله تغییرات مهم در این تانک است.
تجهیز به سیستم نوری پانوراما برای فرمانده تانک جزء ویژگیهای بارز تانک "صمصام" است. این سیستم برای پوشش جهات افقی و عمودی به برجک نیازندارد. قدرت بزرگنمایی این سیستم ۷ برابر تانکهای M-۶۰ است.
یکی از مهمترین جنبههای بهسازی این تانک، تجهیز آنبه سامانه کنترل آتشEFCS-۳ برای هدفگیری دقیق و مطمئن توپ است. به کمک چنین سامانهای، کار هدفگیری بسیار سریع، فوقالعاده دقیقتر و در شب و روزصورت گرفته و احتمال اصابت گلوله توپ به هدف در اولین شلیک به میزان بسیار زیادی افزایش مییابد.
مسافتیاب لیزری، دریافت و محاسبه خودکار پارامترهایبالستیکی و محیطی برای هدفگیری، سامانه دید درشب، و آینههای پایدارشده درجهات افقی وعمودی ازجمله ویژگیهای نسل جدید تانک صمصام هستند.
منبع: خبرآنلاین