رقابت میان سگها و تکنولوژی؛ کدامیک زودتر سرطان را تشخیص میدهد؟
آیا سگها میتوانند با تکنولویهای پیشرفتهای که برای تشخیص سرطان به کار میروند، رقابت کنند؟ نظر دانشمندان در اینباره را در این گزارش بخوانید.
دانشندان در پی آنند که با استفاده از حس بویایی قوی سگها از آنها برای تشخیص زودهنگام سرطان ریه بهره ببرند. آیا سگها میتوانند با تکنولویهای پیشرفتهای که برای تشخیص سرطان به کار میروند، رقابت کنند؟
سرطان ریه شایعترین سرطان در جهان است و حدود یک هفتم مبتلایان را شامل میشود. تشخیص زودهنگام سرطان ریه میتواند درمان را تسریع کرده و از میزان مرگ و میر بیماران بکاهد.
مهمترین راههای تشخیص سرطان ریه عکسبرداری پزشکی از جمله سیتی اسکن و پِت اسکن و همینطور بیوپسی (نمونهبرداری از بافت مشکوک) است. گرچه این روشها بسیار دقیق هستند اما زمان زیادی سپری میشود تا بیماران تمام مراحل تشخیصی را طی کرده و به مرحله درمان برسند.
سگهای بیگل هوشمند هستند و مشام و غریزه قوی در ردگیری بوها دارند
دانشمندان موسسه استخوان درمانی فلوریدا در مطالعه جدید خود چهار سگ نژاد بیگِل را به مدت ۸ هفته آموزش دادند تا بوی ناشی از بافتهای سرطانی ریه را تشخیص دهند. پس از آن با استفاده از نمونه بافتهای موجود از افراد مبتلاء به سرطان و همینطور افراد سالم، توانایی تشخیصی این سگها را آزمایش کردند.
نتایج حاصله حاکی از آن بود که آنها با تشخیص اختصاصی ۹۷.۵ درصد و حساسیت ۹۶.۷ درصد توانستند بافتهای سرطانی را از بافتهای سالم متمایز کنند.
این سگها همچنین میتوانند با بو کردن دهان مبتلایان به سرطان ریه آنها را از افراد سالم مجزا کنند؛ راهی که به مراتب سریعتر از تکنولوژیهای موجود است.
چگونه حس بویایی سگها به تشخیص سرطان کمک میکند؟
دکتر توماس کوین، سرپرست این طرح تحقیقاتی میگوید که از سگهای بیگل برای این پروژه استفاده کرده چرا که این سگها به دلیل داشتن مشام و غریزه قوی در ردگیری بوها، انتخاب خوبی برای این کار بودند.
بیگلها نژاد هوشمندی هستند، جثه متوسط و ذهن تکمحوری دارند و به همین علت میتوان آنها را به راحتی برای تشخیص بوهای خاص آموزش داد.
حساسیت بویایی سگها به طور متوسط ده هزار برابر انسانهاست. سگهای بیگل در مغزشان ۲۲۵ میلیون گیرنده بویایی دارند، در حالی که این رقم در انسان حدود ۵ میلیون است.
سگها علاوه بر داشتن قدرت بویایی زیاد قادرند یک بوی خاص را در حضور هزاران بوی دیگر تشخیص دهند. آقای کوین معتقد است که از این ویژگی آنها میتوان برای تمیز دادن بافتهای سرطانی از بافتهای سالم استفاده کرده و افراد مشکوک به بیماری را زودتر وارد چرخه تشخیص پیشرفته و درمان نمود.
یافتن راههای آسان، ارزان و سریع برای تشخیص بیماریهایی چون سرطان یکی از مسائل مهم در حوزه پزشکی است چرا که امید به بهبود کامل بسیاری از سرطانها در صورت کشف زودهنگام آنها وجود دارد.
با این حال برای عملی شدن طرح استفاده از سگها در تشخیص سرطان ریه، باید مطالعات مشابه در ابعاد گستردهتر و دقیقتری صورت پذیرد و تمامی نکات مثبت و منفی این روش تشخیصی مشخص گردد.
منبع: یورو نیوز