رونمایی عربستان سعودی از چشم انداز «آسمانخراش وارونه» در داخل یک کوه ۵۰۰ متری
این پروژه جدید که «Aquellum» نام دارد و به عنوان «فضایی لوکس که طعم زندگی در آینده را به مهمانان ارائه میدهد» توصیف شده، به نظر میرسد که از یک بازی ویدیویی علمی تخیلی آمده و بی شک در نگاه اول توجه زیادی را به خود جلب میکند.
عربستان سعودی اعلام کرده که قصد دارد یک «آسمانخراش وارونه» را به عنوان بخشی از توسعه سریع ابرشهر نئوم بسازد.
این پروژه جدید که «Aquellum» نام دارد و به عنوان «فضایی لوکس که طعم زندگی در آینده را به مهمانان ارائه میدهد» توصیف شده، به نظر میرسد که از یک بازی ویدیویی علمی تخیلی آمده و بی شک در نگاه اول توجه زیادی را به خود جلب میکند.
ماکتهای دیجیتالی توسعه این برج که قرار است در یک رشته کوه ۴۵۷ متری در امتداد خط ساحلی خلیج عقبه در شمال غربی عربستان سعودی ساخته شود، یک ابرسازه با ارتفاع ۱۰۰ متر را نشان میدهند که دارای امکانات رفاهی و مناظر خیرهکننده است.
مکان پنهان پیشنهادی این پروژه به این معناست که بازدیدکنندگان باید از طریق یک کانال زیرزمینی با استفاده از یک کشتی ویژه، به این پروژه دسترسی داشته باشند.
پس از ورود، بازدیدکنندگان وارد یک فضای بزرگ درون کوه میشوند که با انواع امکانات، از جمله هتلها و آپارتمانهای لوکس، فضاهای خردهفروشی و «مناطق تفریحی و سرگرمی» احاطه شده است.
طبقات بالای این برج مملو از باغهای سرسبز و سکوهایی برای مشاهده نواحی اطراف خواهد بود و بازدیدکنندگان میتوانند از مناظر خیرهکننده لذت ببرند.
اما Aquellum فقط به عنوان یک سازه فانتزی و لوکس برای ثروتمندترین افراد طراحی نشده است.
این سازه، میزبان یک «ژنراتور» خواهد بود؛ فضای اختصاصی متشکل از آزمایشگاههای مختلف که در آن دانشمندان برای طراحی فناوریهای پیشرفته گرد هم خواهند آمد.
پیشنهاد ساخت Aquellum به دنبال تازهترین بیانیههای نئوم، از جمله لیجا، اپیکون، سیرانا، اوتامو و نورلانا اعلام شده که همگی به عنوان مقاصد گردشگری در خلیج عقبه معرفی شدهاند.
همه این تحولات، تحت برنامههایی هستند که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان برای تنوع بخشیدن به اقتصاد وابسته به نفت این کشور ایجاد کرده است.
این کلانشهرها دهها هزار شغل ایجاد کرده و صنعت گردشگری عربستان سعودی را متحول میکنند. توسعهدهندگان امیدوارند که این پروژههای آیندهنگرانه و فناوریهای پیشرفته به کار رفته در آنها، میلیاردها دلار سرمایه خارجی را جذب کنند.
همچنین، برنامهریزی شده که این شهرها جمعیت ساکن ریاض و جده را جذب خود کرده و در عین حال، آلودگی زیستی نداشته باشند.
توسعه برج وارونه نئوم بدون شک جاهطلبانه است. اما یک کار مهندسی جسورانهتر در نئوم، پروژهای به نام «لاین» (خط) است.
این بنای عظیم شامل دو آسمانخراش موازی به ارتفاع ۵۰۰ متر و امتداد ۱۶۰ کیلومتر در شمال غربی عربستان سعودی خواهد بود که به موازات یکدیگر ساخته شدهاند و شهری به شکل خط، محصور در دیوارهای آینهای ایجاد میکنند.
هنر مفهومی برای ساخت این سازه باورنکردنی است و یک ساختمان شیشهای و فلزی بزرگ را در سراسر صحرا تا سواحل دریای سرخ به نمایش میگذارد.
بنابر گزارشات هزینه ساخت این پروژه یک تریلیون دلار بوده و یک «تجربه بیسابقه» را ارائه خواهد داد که از «طبیعت اطراف» محافظت میکند.
با این حال، ساخت این پروژه نگرانیهای زیست محیطی را برانگیخته است. به گفته حافظان محیط زیست، این سازه یک مانع مرگبار برای پرندگانی است که هر ساله به اروپا و آفریقا مهاجرت میکنند.
نمای آینهای، جهتگیری شهر و توربینهای بادی پیشنهادی در پروژه لاین، همگی برای دهها نوع حیوان مهاجر در حال تردد در این منطقه خطرناک هستند.
مطالعهای به رهبری پروفسور ویلئام ساترلند از دانشگاه کمبریج، این پروژه را به عنوان یکی از ۱۵ موضوع مهم حفاظتی در سال ۲۰۲۴ خوانده است.
این سازه با ارتفاع ۵۰۰ متری و آسیابهای بادی در بالای آن، برای پرواز پرندگان مشکلساز خواهد بود.
همچنین این سازه به نوعی مانند یک آینه است. به همین دلیل، پرندگان مهاجر آن را ندیده و آسیب زیادی به آنها وارد میشود.
یکی از سخنگویان NEOM در مصاحبهای گفته که مطالعاتی با شرکای بینالمللی برای درک الگوهای مهاجرت حیوانات و پرندگان و ارزیابی چگونگی کاهش آنها در حال انجام است.
اقدامات در حال بررسی شامل این است که چگونه شهر خطی میتواند راههایی برای عبور حیوانات مانند تونل بگنجاند.
NEOM برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ معرفی شد و محمد بن سلمان در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۲ در شهر لاین سخنرانی کرد.
منبع: روزیاتو