کشف نوعی سوسک که می‌تواند «پلاستیک» بخورد

کشف نوعی سوسک که می‌تواند «پلاستیک» بخورد

لاروهای سوسک‌های شب‌رو کنیایی از خوردن پلی‌استایرن لذت می‌برند و سپس آن را در روده خود تجزیه می‌کنند. این کشف می‌تواند تحولی در مبارزه با زباله‌های پلاستیکی ایجاد کند.

کد خبر : ۲۱۴۵۷۷
بازدید : ۱۵۳

فرادید| دانشمندان یک متحد باورنکردنی در مبارزه‌شان با زباله‌های پلاستیکی را کشف کرده‌اند: سوسک‌های شب‌رو (darkling beetle یا lesser mealworm). محققان دریافتند لارو سوسکی از جنس آلفیتوبیوس که بومی آفریقاست اما اکنون در سراسر کره زمین گسترده شده، می‌تواند پلاستیک را بخورد و تجزیه کند. 

به گزارش فرادید، محققان خاطرنشان کردند این یافته می‌تواند به ویژه در مبارزه با آلودگی پلاستیکی در آفریقا مفید باشد. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، این قاره با وجود تولید تنها ۵ درصد از آلودگی پلاستیکی جهان، دومین قاره آلوده به پلاستیک در جهان است. 

در این مطالعه که روز ۱۲ سپتامبر در مجله «گزارشات علمی» منتشر شد، محققان دریافتند سوسک‌های شب‌رو می‌توانند پلی‌استایرن را هضم کنند؛ نوعی پلاستیک که معمولاً در ظروف و بسته‌بندی مواد غذایی از جنس استایروفوم یافت می‌شود. این تیم هنوز درباره ماهیت دقیق این گونه جانوری مطمئن نیستند و گمان می‌کنند ممکن است یک زیرگونه جدید باشد. 

1

این یافته نتایج مشابهی با سایر گونه‌های mealworm (شپشک آرد) در سراسر جهان دارد. فَتحیه خَمیس، نویسنده این مطالعه و دانشمند مرکز بین‌المللی فیزیولوژی و بوم‌شناسی حشرات (ICIPE) در کنیا، گفته: «با این حال، این نخستین بار است که مستند شده سوسک‌های شب‌رو که بومی آفریقا هستند، چنین ظرفیتی دارند.» 

محققان دریافتند لاروها می‌توانند نزدیک به ۵۰ درصد از پلی‌استایرن تغذیه‌شده را هضم کنند که اگر با سبوس یا پوسته غلات مخلوط شده باشد، توانایی هضم آن‌ها افزایش می‌یابد. 

باکتری‌های روده آن‌ها کمک می‌کند پلیمرهای پیچیده موجود در پلاستیک را تجزیه کنند. جوامع میکروبی، از جمله گروه‌های سرده کلوئی‌وِرا، لَکتوکاکِس و کلِبسی‌یِلا، نقش مهمی در هضم پلی‌استایرن دارند و آن را به ترکیبات ساده‌تری تبدیل می‌کنند که سوسک شب‌رو می‌تواند بدون آسیب آن را پردازش کند. 

این باکتری‌ها آنزیم‌هایی تولید می‌کنند که قادر به هضم پلاستیک هستند، بنابراین افزایش تعداد این باکتری‌ها یا آنزیم‌ها می‌تواند کارایی پردازش پلاستیک آن‌ها را افزایش دهد، در حالی که به خود حشرات آسیبی نرساند. 

به گفته محققان، در آینده، دانشمندان می‌توانند سویه‌ها و آنزیم‌های باکتریایی خاص که در تجزیه پلی‌استایرن دخیل هستند شناسایی کرده و از آن‌ها در بازیافت زباله‌های پلاستیکی استفاده کنند. این تحقیق ممکن است زمینه را برای مسیر آتی تبدیل پلاستیک به پروتئین حشرات با ارزش بالا برای خوراک حیوانات فراهم کند. 

اِوالین اندوتونو، نویسنده مشترک و دانشمندی که این تحقیق را به عنوان بخشی از مطالعات کارشناسی ارشد خود در ICIPE انجام داده، در بیانیه‌ای گفته: «ما مکانیسم‌های باکتری‌های موجود در سوسک‌های شب‌رو را در تخریب پلاستیک نیز بررسی خواهیم کرد. ما می‌خواهیم بفهمیم آیا باکتری‌ها در سوسک‌های شب‌رو ذاتی هستند یا یک استراتژی دفاعی هستند که پس از خوردن پلاستیک به دست می‌آیند.»

مترجم: زهرا ذوالقدر

۱
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید