ایده ساخت بزرگترین تونل زیرآبی جهان در خاورمیانه

امارات متحده عربی از برنامههایی برای ساخت نخستین قطار سریعالسیر زیرآبی جهان رونمایی کرده است که دبی را به بمبئی متصل میکند. این پروژه بلندپروازانه که فراتر از یک مسیر حملونقل است، نویدبخش سفری لوکس، پرسرعت و تماشایی در عمق دریا و نمادی از آیندهنگری در زمینه بهرهوری انرژی است.
امارات متحده عربی با رونمایی از طرح قطار سریعالسیر زیرآبی میان بندر فجیره و شهر بندری بمبئی در هند، افق تازهای برای حملونقل بینقارهای گشوده است. این پروژه بیش از ۱۹۰۰ کیلومتر از زیر دریای عرب (پهنهای آبی در شمال اقیانوس هند، میان شبهجزیره عربستان و هندوستان، در شمال متصل به خلیج عمان که به خلیج فارس میپیوندد و بخشی از اقیانوس هند بهشمار میآید) عبور میکند و ترکیبی از سرعت، لوکس بودن و تجربه بصری بینظیری را عرضه خواهد کرد.
این خط قطار زیرآبی از نظر مقیاسی و سرعت بسیار فراتر از تونل مانش (کانال انگلستان و فرانسه) قرار خواهد گرفت که تنها ۵۶ کیلومتر طول دارد و قطارها با سرعت حدود ۱۱۰ کیلومتر بر ساعت از آن عبور میکنند، در حالی که خط دبی – بمبئی حدود ۱۹۰۰ کیلومتر است و سرعتی حدود ۶ تا ۱۰ برابر بیشتر دارد.
طبق برنامهها قطار یادشده قرار است با سرعتی بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتر بر ساعت حرکت و نهتنها سریعتر از پرواز هواپیما باشد، بلکه سفر را با راحتی و مناظری چشمنواز همراه کند. دیوارهای شفاف تونل به مسافران امکان تماشای دنیای زیر دریا را هنگام سفر میدهد تا تجربهای فراتر از یک جابهجایی ساده داشته باشند.
پروژه حاضر تنها برای جابهجایی مسافران طراحی نشده، بلکه تسهیل مبادلات تجاری میان هند و امارات نیز از اهداف آن است؛ انتقال منابعی همچون آب آشامیدنی از هند به امارات و نفت بهصورت بالعکس از طریق همین خط برنامهریزی شده است. تقویت روابط اقتصادی و توسعه گردشگری از دیگر اهداف کلیدی این طرح است.
اقدام امارات در ارائه این طرح با طرح گسترده شهر نئوم عربستان سعودی مقایسه میشود؛ هر دو کشور در پی تثبیت جایگاه خود بهعنوان پیشتازان زیرساختهای آیندهنگر در منطقه خاورمیانه هستند و تکمیل این پروژه پیش از بهرهبرداری از نئوم، میتواند امارات را یک گام جلوتر معرفی کند، بهویژه که در گزارشهای اولیه به استفاده از مواد شفاف بهجای بتن معمولی اشاره شده است تا مسافران بتوانند مناظر زیردریا را هنگام سفر مشاهده کنند و تجربهای فراتر از یک مسیر حملونقل معمولی خلق شود.
تحقق این هدف پروژه حاضر را به یک جاذبه گردشگری منحصر بهفرد تبدیل میکند، با این حال اجرای تونل عظیمی در اعماق دریا با چالشهای فنی و مالی بزرگی همراه است. ساخت سازهای که بتواند فشار شدید آب را تحمل کند، حفظ ایمنی مسافران در سرعتهای بالای قطار، تضمین پایداری و عملکرد بینقص در طول زمان و غلبه بر ترسهایی همچون فضای بسته و سفر در اعماق دریا از جمله دغدغههای مهندسی این پروژه است.
با این وجود منابع مالی دغدغه اصلی امارات نیست؛ زیرا این کشور تجربه موفقی در اجرای پروژههای بزرگی همچون برج خلیفه و جزایر مصنوعی دارد و نگرانی بیشتر تیم مدیریتی در زمینه امکانسنجی تکنولوژیک طرح حاضر است.
در حال حاضر تهیه گزارش امکانسنجی برای ارزیابی مواد، روشهای ساخت و اثرات زیستمحیطی آغاز شده است و موفقیت این پروژه وابسته به جلب اعتماد عمومی، دریافت مجوزهای قانونی و مدیریت پیامدهای زیستمحیطی خواهد بود.
هرچند شاید سالها یا حتی دههها طول بکشد تا این پروژه به بهرهبرداری برسد، اما همین اعلام رسمی جرقهای برای جابهجایی مرزهای تصور در زمینه حملونقل بینالمللی و زیرساختهای آینده است. پروژه حاضر نمادی از جسارت، خلاقیت و توان مهندسی بشر است که میتواند برداشت وی از جغرافیا را متحول کند و روابط فرهنگی و اقتصادی میان مناطق را بهطور چشمگیری توسعه دهد.
منبع: ایمنا