اضافه‌وزن شدید، خطر مرگ در اثر کرونا

اضافه‌وزن شدید، خطر مرگ در اثر کرونا

اضافه‌وزن و بالا بودن شاخص توده بدنی علاوه بر آن که خود موجب بروز برخی بیماری‌های مزمن می‌شود، تغییراتی نیز در سوخت و ساز بدن به وجود می‌آورد که باعث می‌شود بدن بیمار توان کمتری در مبارزه با عفونت داشته باشد.

کد خبر : ۸۴۰۰۴
بازدید : ۷۶۹۶
اضافه‌وزن شدید، خطر مرگ در اثر کرونا
اضافه‌وزن تغییراتی در سوخت و ساز بدن به وجود می‌آورد که باعث می‌شود بدن بیمار توان کمتری در مبارزه با عفونت داشته باشد
به گفته محققان اضافه‌وزن می‌تواند خطر ابتلای شدید به بیماری کووید-۱۹ را دو برابر کند و احتمال مرگ را حدود ۵۰ درصد افزایش دهد. همچنین طبق هشدار این محققان، هر واکسنی نیز که در آینده ساخته شود، روی افرادی که بیمارگونه دچار اضافه‌وزن هستند، اثر کمتری دارد.

اضافه‌وزن باعث شماری از بیماری‌هایی می‌شود که تاثیر شناخته‌شده‌ای بر تشدید خطرات کووید-۱۹ دارند؛ از جمله نارسایی‌های قلبی، بیماری قند و فشار خون بالا که ابتلا به کووید-۱۹ را تشدید می‌کنند.

طبق یافته‌های پژوهشی جهانی که محققان دانشگاه کارولینای شمالی روی داده‌های گردآوری شده مرتبط با سلامتی از آغاز همه‌گیری کرونا انجام داده‌اند، احتمال بستری شدن افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن‌ها بیشتر از ۳۰ باشد، ۱۱۳ درصد بیشتر است.

احتمال آن که چنین بستری‌شدگانی اجبارا به بخش مراقبت‌های ویژه منتقل شوند، نیز ۷۴ درصد بیشتر است. خطر مرگ بیماران دارای اضافه‌وزن هم ۴۸ درصد بیشتر است.

طبق هشدار این محققان، شاخص توده بدنی بالا اثرگذاری هر واکسنی را هم که در آینده کشف شود، بر بدن فرد کاهش می‌دهد. البته یکی از محققان دانشگاه آکسفورد که در این تحقیق حضور نداشته است، این نکته را فقط یک «فرض» ارزیابی می‌کند.

محققان همچنان در تلاشند تا برای مقابله با ویروس سارس-کوو - ۲ که باعث کووید-۱۹ می‌شود بدن را ایمن‌سازی کنند، اما طبق شواهد موجود واکسن‌های آنفولانزا اثر چندانی روی این بیماران ندارد.

دولت بریتانیا برای مبارزه با اضافه‌وزن در دوره همه‌گیری شروع به انجام اقداماتی کرده است و طبق گزارش‌ها، بوریس جانسون به نزدیکانش گفته است که گمان می‌کند علت واکنش شدید بدنش به ویروس و بستری شدنش در بخش مراقبت‌های ویژه، اضافه وزنش بوده است.

بَری پاپکین، استاد تغذیه دانشگاه کارولینای شمالی، گفت: اگر مردم دنیا می‌خواهند به ویروس مبتلا نشوند باید توجه کنند که افزایش وزن از عوامل خطرآفرین و مشکل‌زا در این زمینه است. او از دولت‌ها خواست سیاست‌هایی در پیوند با تغذیه مردم در پیش بگیرند تا سلامتی و امنیت شهروندان بیش از پیش تأمین شود.

او گفت: «همه‌گیری باعث شده است که نه تنها بیشتر در خانه بمانیم و اضطراب و فشار روانی بیشتری داشته باشیم، بلکه کمتر از قبل برای خرید خواروبار به فروشگاه می‌رویم، یعنی بیش از پیش غذا‌های حاضری و فرآوری شده و نوشیدنی‌های حاوی قند مصرف می‌کنیم که ارزانترند و ماندگاری بیشتری دارند.»

«این غذا‌های ارزان و به شدت فرآوری شده سرشار از قند، سدیم، چربی‌های اشباع شده و کربوهیدرات‌های بسیار تصفیه شده‌اند. همه این مواد نه تنها خطر افزایش وزن، بلکه خطر ابتلا به بیماری‌های اصلی غیرواگیردار را افزایش می‌دهد.»

اضافه‌وزن و بالا بودن شاخص توده بدنی علاوه بر آن که خود موجب بروز برخی بیماری‌های مزمن می‌شود، تغییراتی نیز در سوخت و ساز بدن به وجود می‌آورد (مانند مقاومت به انسولین و التهاب و ناتوانی بدن در مهار میزان گلوکز موجود در سرُم) که باعث می‌شود بدن بیمار توان کمتری در مبارزه با عفونت داشته باشد.

ملیندا بِک، نویسنده دیگر این پژوهش و استاد تغذیه دانشکده جهانی بهداشت عمومی گیلینگز، گفت: «همه این عوامل بر سوخت‌وساز یاخته‌های ایمنی بدن اثر می‌گذارند، که خود تعیین کننده نوع واکنش بدن به عوامل بیماری‌زا مانند ویروس کرونای سارس-کوو-۲ است.»

«همچنین، احتمال ابتلای افراد داری اضافه وزن به برخی عوارض جسمی که کار بدن را در مبارزه با این بیماری سخت‌تر می‌کند، نیز بیشتر است، عوارضی مانند بی‌دمی (آپنه - قطع موقت تنفس به‌ویژه در خواب) که فشار خون را در ریه افزایش می‌دهد، یا شاخص توده بدنی بالا که لوله‌گذاری هنگام بستری در بیمارستان را با دشواری‌هایی همراه می‌کند.»

دکتر بک افزود «نمی‌گوییم واکسن اثری بر افراد داری اضافه‌وزن ندارد، فقط می‌گوییم باید چاقی مفرط را از عوامل اثرگذار بر آزمایش واکسن به حساب آورد.»

«واکسنی که ایمنی کمتری در بدن ایجاد کند، باز هم بهتر از هیچ است.».

اما دانکن یانگ، استاد مراقبت‌های ویژه پزشکی دانشگاه آکسفورد، گفت: «بحثی که پیرامون اثرات اضافه‌وزن بر عملکرد واکسن مطرح شده، نتیجه جمع‌بندی یافته‌های این مقاله یا داده‌های جدید نیست، بلکه فقط مروری است بر روایت‌هایی که سایر پژوهش‌ها به دست داده‌اند و صرفاً یک فرضیه است.»

«در طرح‌های بیشمار تحقیقاتی که اکنون با هدف ساختن واکسن در دست انجام است، به احتمال زیاد شاخص توده بدنی نیز ثبت می‌شود و بدین ترتیب داده‌های دقیق در زمینه ارتباط اضافه‌وزن با میزان اثرگذاری واکسن نیز از همین راه به دست می‌آید.»
منبع: ایندیپندنت
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید