کشف یک نیایشگاه نه‌هزارساله در اردن

کشف یک نیایشگاه نه‌هزارساله در اردن

این مجموعه آیینی در اردوگاهی مربوط به دوران نوسنگی و در نزدیکی سازه‌های بزرگی که تحت عنوان «بادبادک‌های صحرا» شناخته می‌شوند، یافت شده است.

کد خبر : ۱۴۳۳۱۰
بازدید : ۱۰۶

گروهی از باستان‌شناسان اردنی و فرانسوی نیایشگاهی به قدمت حدوداً نه‌هزارسال را در محوطه‌ای مربوط به دوران نوسنگی در صحرای شرقی اردن پیدا کرده‌اند.

این محوطه در کوه‌های خشابیاه و در شرق حوضه الجفر قرار دارد. گروهی از باستان‌شناسان از کشورهای اردن و فرانسه این محوطه را در سال 2021 کاوش کرده و انواعی از دست‌سازه‌ها چون پیکرک‌های جانوری و همچنین صدوپنجاه فسیل دریایی را یافته‌اند.

این مجموعه آیینی در اردوگاهی مربوط به دوران نوسنگی و در نزدیکی سازه‌های بزرگی که تحت عنوان «بادبادک‌های صحرا» شناخته می‌شوند، یافت شده است. «بادبادک‌های صحرا» تله‌هایی بزرگ‌ هستند که برای به دام انداختن و سلاخی غزال‌های وحشی استفاده می‌شده است.

چنین تله‌هایی شامل دو و یا بیشتر از دو دیوار سنگی‌اند که به محوطه بسته‌ای می‌رسند. طول این سازه‌ها می‌توانند به بیشتر از یک مایل هم برسد. همچنین این تله‌های عظیم به صورت پراکنده در صحراهای خاورمیانه یافت می‌شوند.

شکل این نواحی موسوم به «بادبادک‌های صحرا» از بالا و در نظر خلبان‌هایی که در نیمه اول قرن بیستم بر فراز این نواحی پرواز می‌کردند به شکل بادبادک بود و از آن رو آن‌ها را به این نام خواندند.

در این نیایشگاه فسیل‌های دریایی بسیاری پیدا شده است.(تصویر سمت چپ)
 یکی از سنگ‌های یافت شده با حکاکی‌هایی از صورت انسان.(تصویر میانه و سمت راست)

در این نیایشگاه فسیل‌های دریایی بسیاری پیدا شده است.(تصویر سمت چپ)
یکی از سنگ‌های یافت شده با حکاکی‌هایی از صورت انسان.(تصویر میانه و سمت راست)

وائل ابوعزیز، باستان‌شناس اردنی و یکی از سرپرستان این پروژه می‌گوید:«این محوطه اول از همه بخاطر شرایط حفاظتی‌اش منحصر‌به‌فرد است. قدمتی نه‌هزارساله دارد و همه‌چیز تقریباً در آن دست‌نخورده بود.»

در نیایشگاه دو سنگ با حکاکی‌هایی از ویژگی‌های صورت انسان یافت شده است.

محققان گفته‌اند که این نیایشگاه دریچه‌ای نو بر سمبولیسم، تجلی هنری و همچنین فرهنگ معنوی این جمعیت‌های ناشناخته نوسنگی می‌گشاید.

نزدیکی این محوطه به تله‌ها حاکی از آن است که ساکنان آن شکارچی بوده و این تله‌ها «مرکز زندگی فرهنگی، اقتصادی و حتی نمادین آن‌ها در این ناحیه بوده‌اند.»

این گروه کاوش به سرپرستی «وائل ابوعزیز» و «محمد ب. طراونه»، شامل باستان‌شناسانی از دانشگاه «الحسین بن طلال» واقع در شهر معان اردن و موسسه فرانسوی خاور نزدیک است.

منبع: دیجیاتو

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید