کشف قدیمیترین حیات جانوری زمین با عمر ۸۹۰ میلیون سال!
دانشمندان به تازگی شواهدی از حیات کشف کردهاند که قبل از دوره کامبرین وجود داشته است.
دانشمندان قدیمیترین فسیلی را کشف کردهاند که میتواند با درک ما از تاریخ تکامل جانوران در تضاد باشد. این فسیل ممکن است جز اولین جانورانی باشد که روی زمین به وجود آمده و تاریخ قبل از دوره کامبرین را شکل داده است.
حیاتی که ما میشناسیم چیزی حدود ۵۴۱ میلیون سال پیش روی زمین آغاز شده. این در واقع زمانی است که دوره کامبرین آغاز شد و با رویدادی به نام انفجار کامبرین بسیاری از شاخههای اصلی جانوران پدید آمدند. این دوره حدود ۲۵ میلیون سال طول کشید که نتیجه آن، تنوع زیستی امروز در زمین است.
قبل از انفجار کامبرین، حیات روی زمین بسیار ساده و کوچک بود. موجودات تنها یک سلول یا یک ارگانیسم چند سلولی میکروسکوپی بودند. اما شواهد اخیر نشان میدهد که ممکن است اتفاق دیگری نیز رخ داده باشد.
دانشمندان به تازگی شواهدی از حیات کشف کردهاند که قبل از دوره کامبرین وجود داشته است. در این مورد خاص، برخی اسفنجها (موجودات دریایی بدون تحرک) قبل از کامبرین به وجود آمدند. طبق این مطالعه، اولین اسفنجها تقریبا ۳۵۰ میلیون سال پیش از کامبرین تکامل یافتند. یعنی چیزی حدود ۸۹۰ میلیون سال پیش!
اگر چنین چیزی حقیقت داشته باشد، به این معنی است که جانوان مدتی بسیار قبل از شکلگیری شواهد فسیلی وجود داشتهاند. همچنین نشان میدهد که تاریخ تکامل جانوران آن طوری که فکر میکردیم در طول زمان حفظ نشده است.
فسیلی که محققان در شمال غربی کانادا کشف کردند بسیار شبیه به گونهای از اسفنجهای امروزی به نام «Keratose demosponges» است. آنها از روش بسیار دقیقی برای تشخیص عمر این فسیل استفاده کردند که تقریبا شکی در آن باقی نمیگذارد.
اما باید گفت که به این سادگی نمیتوان تکامل حیات روی زمین را زیر سوال برد. به همین دلیل، این گروه تحقیقاتی در حال بررسی دقیقتر این فسیل هستند و مطالعات آنها همچنان ادامه دارد. برخی میگویند که ممکن است این قطعه اصلا فسیل نباشد و ساختار دیگری باشد. اما بعضی دیگر همچنان سوالات بنیادیتری را مطرح میکنند: «آیا حیات صدها میلیون سال قبل از کامبرین شکل گرفته است و چرا تاکنون فسیل دیگری مانند این کشف نشده است؟»
منبع: دیجیاتو