(عکس) کشف سیستم زهکشی چهارهزارساله
گروهی از باستانشناسان چینی که در زمینه سیستمهای باستانی مدیریت آب تخصص دارند، قدیمیترین سیستم زهکشی لولههای سرامیکی چین را کشف کردند.
باستانشناسان سیستم زهکشی لولههای سرامیکی چهارهزارساله را در چین پیدا کردند.
به نقل از انشنت اوریجینز، گروهی از باستانشناسان چینی که در زمینه سیستمهای باستانی مدیریت آب تخصص دارند، قدیمیترین سیستم زهکشی لولههای سرامیکی چین را کشف کردند.
این شگفتی مهندسی در حفاری یک سکونتگاه نوسنگی متروکه، معروف به «پینگلیانگتای» (Pingliangtai) در استان «هنان» در شمال مرکزی چین کشف شد.
ساخت سیستم زهکشی که شامل شبکه وسیعی از گودالهای بههم پیوسته و یک خندق عظیم علاوهبر لولههای زیرزمینی بود، تصور میشود که بین ۲۱۰۰ تا ۱۹۰۰ قبل از میلاد انجام شده است.
ساخت چنین سیستم مدیریت آب پیچیدهای برای امکان بقای جامعه «پینگلیانگتای» ضروری بود. این سکونتگاه باستانی در یک دشت سیلابی در مجاورت «رودخانه هوآی» و در منطقهای ساخته شده است که حجم بارانهای موسمی تابستانی میتواند تا ۵۰ سانتیمتر در یک ماه برسد.
باستانشناسان چینی، با بررسی نمونههای رسوب ۴۲۰۰ ساله، شواهدی از بارندگیهای بسیار شدید و بالقوه فاجعهباری را یافتند که در آن زمان رخ داده است. بر این اساس میتوان نتیجه گرفت که سیل در اواخر دوران نوسنگی یک مشکل بزرگ در این منطقه بوده است.
یکی از جنبههای جذاب سیستم زهکشی، طراحی موفق در تقسیمبندی آن بود. برای هر خانه در دهکده، گودالهای زهکشی مجزا ساخته شد تا تک تک ۴۵۰ یا ۶۰۰ ساکن «پینگلیانگتای» از سیل در امان بمانند.
در همین حال، در محوطههای عمومی «پینگلیانگتای» گودالهای عمیقتری وجود داشت که به لولههای سرامیکی متصل میشد که آب را به سمت یک خندق محصور با دیوار هدایت میکرد.
لولههای سرامیکی کشفشده که هنوز هم در وضعیت عالی هستند، بین ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر قطر دارند. این سکونتگاه روی شیب ملایمی به سمت پایین ساخته شده بود و سیستم زهکشی برای اطمینان از سرازیر شدن آب در سراشیبی و دور شدن از محلههای مسکونی در یک راستا قرار گرفت.
کشف لولههای سرامیکی باستانی نشان میدهد که سیستمهای پیچیده مدیریت آب در چین حتی پیش از اینکه عصر نوسنگی جای خود را به عصر برنز در حدود ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد بدهد، در چین ساخته میشد.
منبع: ایسنا