در عملیات «انصار» چه گذشت؟
رزمندگان در روز نوزدهم شهریور ماه به سوی جزیره مجنون رهسپار شدند و در عصر آن روز نیروهای گروهان غواصی «جعفر طیار» به عنوان نفرات خط شکن وارد آب شده و به صورت ستونی، آرام به سوی دشمن خیز برداشتند.
تحرکات و شرارتهای دشمن در جزایر مجنون به حد غیرقابل تحمل رسیده بود و از طرفی با احداث جادههایی و اتصال این جادهها به عقبه، به مقصد خود یعنی محاصره مواضع نیروهای خودی نزدیک شده بود.
انجام عملیاتی برای جلوگیری از این اقدام، ضروری به نظر میرسید به همین منظور غواصان واحد اطلاعات لشکر ۳۲ انصارالحسین (ع) همدان شناسایی مواضع دشمن در خطوط مقدم و عقبه را از اوایل مردادماه سال ۱۳۶۵ آغاز کردند.
اواسط اردیبهشت سال ۱۳۶۵ پس از انجام عملیاتهایی همچون کارخانه نمک (تکمیلی والفجر ۸) توسط رزمندگان لشکر ۳۲ انصارالحسین (ع)، بر اساس دستورالعملی، مقرر شد رزمندگان استان همدان پدافند منطقه «پَد» غربی جزیره جنوبی «خیبر» را عهدهدار شوند.
ارتش بعثی عراق در ادامه حرکت انفعالی خود پس از شکست در منطقه فاو، با انجام عملیاتهای دفاع متحرک سعی بر پوشیدن شکستهای خود داشت و از طرفی به دلیل اهمیت استراتژیک جزایر پس از عملیات خیبر در سال ۱۳۶۲، با اجرای سیاست پیشروی گام به گام، هر از گاهی اقدام به تکهایی محدود در این منطقه میکرد و وضعیت سخت و بغرنجی را ایجاد میکرد.
در این وضعیت بحرانی، پدافند جزیره جنوبی به رزمندگان لشکر ۳۲ انصارالحسین (ع) همدان واگذار شد.
تحرکات و شرارتهای دشمن در جزایر مجنون به حد غیرقابل تحمل رسیده بود. از طرفی، دشمن فعالیتهای مهندسی خود را به اوج رسانده بود و با احداث جادههایی و اتصال این جادهها به عقبه، میخواست به مقصد خود یعنی محاصره مواضع نیروهای خودی نزدیک شود.
انجام عملیاتی برای جلوگیری از این اقدام، ضروری به نظر میرسید به همین منظور غواصان واحداطلاعات لشکر ۳۲ انصارالحسین (ع) همدان شناسایی مواضع دشمن در خطوط مقدم و عقبه را از اوایل مردادماه سال ۱۳۶۵ آغاز کردند.
این شناساییها در معابر متعددی در سه محور انجام گرفت تا اینکه در اواسط شهریورماه یعنی پس از یک ماه به نتیجه رسید. از طرفی، دیدهبانان اطلاعات نیز دائما از دکل دیدهبانی، مواضع دشمن را تا کیلومترها عقبتر رصد میکردند و هرگونه تحرکات دشمن را از عقبه به جلو و بالعکس ثبت میکردند.
سرانجام موعد عملیات ۲۰شهریور در نظر گرفته شد و «گردان ۱۵۴ حضرت علی اکبر (ع)» به فرماندهی «حاج محسن امیدی» برای انجام عملیات تعیین شد. همچنین «گردان ۱۵۶» نیز به عنوان گردان پشتیبانی در نظر گرفته شد.
رزمندگان در روز نوزدهم شهریور ماه به سوی جزیره مجنون رهسپار شدند و در عصر آن روز نیروهای گروهان غواصی «جعفر طیار» به عنوان نفرات خط شکن وارد آب شده و به صورت ستونی، آرام به سوی دشمن خیز برداشتند.
پس از مدت زمانی، نیروهای پیاده نیز سوار بر قایقهای موتوری اما خاموش و پارو زنان با فاصله به دنبال غواصان به راه افتادند. غواصان با رعایت استتار و اختفا، خود را به عقبه دشمن رسانیده و مهیای نبردی حماسی شدند.
سرانجام در ساعت 2 بامداد ندای تکبیر رزمندگان آسمان را عطرآگین کرد و عملیات انصار آغاز شد.
نیروهای دشمن که متوجه حضور نیروهای اسلام در عقبه خود شدند با دستپاچگی اقدام به تیراندازیهای بیهدف کردند. تقریبا تمامی مواضع مورد نظر توسط رزمندگان فتح شد به غیر از یکی از هدفها که با مقاومت شدید دشمن تصرف آن تا صبح به طول انجامید.
در این عملیات حماسی، «تیپ ۶۰۱ پیاده» دشمن متحمل تلفات و خسارات فراوانی شد و تعداد زیادی از آنان به اسارت درآمدند. حماسه مقاومت شهید حاج محسن امیدی فرمانده گردان ۱۵۴ که در طول این عملیات و حفظ منطقه به شهادت رسید، مثال زدنی است.
در این عملیات تعدادی از نیروهای گردان به شهادت رسیدند به گونهای که در زمانی، شهید امیدی به تنهایی در برابر سیل تانکهای دشمن که برای انجام پاتک و باز پس گرفتنن مواضع از دست رفته وارد عمل شده بودند، ایستادگی کرد و بر روی پد غربی به شهادت رسید و پیکر مطهرش پس از حدود ۲۰ سال به آغوش وطن بازگشت.
حماسه عملیات انصار که در محرم سال ۱۳۶۵ به وقوع پیوست هیچگاه از اذهان رزمندگان استان همدان فراموش نخواهد شد. پس از انجام این عملیات، دشمن که متحمل تلفات و خسارات سنگینی شده بود از انجام عملیات مهندسی در منطقه بازداشته شده و عملیاتهای ایذایی ارتش بعثی در جزایر مجنون تا مدتها فروکش کرد.
منبع: ایسنا