کشف جدید دانشمندان؛ در گنجینه طلای ۳,۰۰۰ ساله فلزات فرازمینی به کار رفته است
محققان با بررسی گنج ویلنا متشکل از ۵۹ شیء با روکش طلا که در سال ۱۹۶۳ یافت شد به این نتیجه رسیدند که دو قطعه از این گنجینه حاوی آهن شهابسنگی است.
تجزیه و تحلیل جدیدی که از گنجینههای باستانی کشفشده در اسپانیا صورت گرفته نشان میدهد که برخی از دستسازههای هنری ۳ هزار ساله با «فلزات فضایی» ساخته شدهاند.
محققان با بررسی گنج ویلنا متشکل از ۵۹ شیء با روکش طلا که در سال ۱۹۶۳ یافت شد به این نتیجه رسیدند که دو قطعه از این گنجینه حاوی آهن شهابسنگی است.
به باور این تیم، کلاه و دستبند با روکش طلا حاوی مواد فرازمینی شهاب سنگی هستند که یک میلیون سال پیش به زمین برخورد کرد.
آهن شهابسنگی بقایای هستههای سیارهای خردهسیارههاست که در شهاب سنگهای ساخته شده از آهن و نیکل یافت میشود.
این مطالعه توضیح میدهد که آهن شهاب سنگی در انواع خاصی از شهابسنگهای سنگی یافت میشود که عمدتاً از سیلیکاتها ساخته شدهاند؛ نمکی که از سیلیکون و اکسیژن تشکیل شده است.
محققان نوشتهاند: «از آنجایی که از فضا آمدهاند، از آلیاژ آهن-نیکل با ترکیب نیکل متغییر تشکیل شدهاند. آنها همچنین حاوی عناصر شیمیایی جزئی و کمیاب دیگری هستند که کبالت یکی از مهمترین آنهاست.»
هزاران سال پیش، استفاده از شهابسنگهای سقوط کرده به زمین برای ساخت اشیاء مربوط به مُد رایج بود؛ نظیر دستسازههای هنری مشابهی که در مقبره توتعنخآمون یافت شد.
تیم دانشمندان اسپانیایی و عربستانی مولکولهای هریک از قطعات را اندازهگیری کردند و به دنبال آلیاژ آهن و نیکل بودند.
ایگناسیو مونترو روئیز، محقق انستیتوی تاریخ اسپانیا و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: «فناوری آهن کاملاً با متالورژی مبتنی بر مس و فلزات نجیب (طلا و نقره) متفاوت است. بنابراین افرادی که کار با آهن شهابسنگی و پس از آن آهن زمینی را شروع کردند میبایست خلاق میبودند و فناوری جدیدی را توسعه میدادند.»
با این حال سطوح نیکل در آهن زمینی بهطور کلی کم یا بسیار ناچیز است و اغلب در تجزیه و تحلیلها قابل تشخیص نیست.
گنج ویلنا در سال ۱۹۶۳ در شبه جزیره ایبریا کشف شد و نمایانگر زمانی است که مردم از عصر سنگ به عصر برنز گذار کردند.
به نظر میرسد که این گنج متعلق به یک جامعه باشد و نه یک خانواده سلطنتی.
چیزی حدود ۹۰ درصد این مجموعه از طلای ۲۳.۵ عیار ساخته شده و شامل ۱۱ کاسه، سه بطری و ۲۸ دستبند است.
در سال ۲۰۱۶ نیز محققان خنجری را با تزئینات ظریف و محصور در غلافی طلایی پیدا کردند که تیغه آن از آهن یک شهاب سنگ ساخته شده بود.
منبع: روزیاتو