کشف گورستان سههزارسالۀ «کودکان» در عمان
این کشف نقطه عطف مهمی در درک آیینهای تدفین در عمان است، چون نخستین گورستان مختص کودکان است که تاکنون در این منطقه کشف شده است.
فرادید| باستانشناسان یک گورستان کودکان عصر آهن را در محوطه باستانی مَناقی در استان الباطنه جنوبی در کشور عمان کشف کردهاند. این کشف که نخستین مورد در نوع خود در منطقه است، قدمتی سه هزارساله دارد و نتیجهی کار مشترک باستانشناسان دانشگاه سلطان قابوس عمان و باستانشناسان دانشگاه سوربن است.
به گزارش فرادید، این کشف نقطه عطف مهمی در درک آیینهای تدفین در عمان است، چون نخستین گورستان مختص کودکان است که تاکنون در این منطقه کشف شده است.
محوطه «مناقی» یکی از بزرگترین سکونتگاههای عصر آهن در استان الباطنه جنوبی است. کاوشهایی که دپارتمان آثار باستانی با همکاری تیمی از دانشگاه سوربن پاریس، تحت نظارت وزارت میراث و گردشگری انجام داد، نخستین فصل خود را در فوریه به پایان رساند. انتظار میرود حفاریها پنج سال ادامه یابند.
پس از بررسی اولیه محل توسط تیم مشترک باستانشناسی، دو ساختمان S۱ و S۲ برای کاوش در فصل اول انتخاب شدند. ساختمان S۲ با پلان هندسی T شکل منحصر به فرد خود از سایر ساختمانهای این شهرک متمایز بود و کانون توجه باستانشناسان شد.
کاوشهای باستانشناسی در داخل و اطراف این گورستان منجر به کشف بیش از ۳۰ گور، از جمله گور نوزادان شد. این ویژگی متمایز، پرسشهایی را درباره انگیزهها و باورهایی ایجاد کرده که منجر به ساخت یک گورستان جداگانه برای کودکان در آن دوران شده که با آداب تدفین رایج در عصر آهن در تضاد بوده است.
دکتر محمد عبدالحمید حسین، رهبر تیم تحقیقاتی، بر اهمیت این کشف در درک رسوم اجتماعی و مذهبی جوامع باستانی عمان تأکید کرده و گفته است: «این کشف، افقهای جدیدی برای تحقیق و مطالعه در مورد آیینهای تدفین و اعتقادات مذهبی در عصر آهن در شبهجزیره عمان گشوده و بر بخش مهم و ناشناختهای از تاریخ این منطقه تمرکز کرده و درک ما را از سنتهای فرهنگی و اجتماعی جوامعی که در آن دوره میزیستند، عمیقتر میکند.»
باستانشناسان کشف شمار زیادی ساختمان مسکونی، افزون بر گورستانهای فراوان در گسترهی وسیعی از محوطه و برجهای دفاعی متعدد را نشانهای از نقش اصلی و مرکزی سکونتگاه در منطقه در هزاره ۱ قبل از میلاد تعبیر کردهاند.
بین آثار کشفشده، کوزههایی با دستههای سبدیشکل و یک قطعه سفال نادر منقوش به تصویر دو مرد نیز بود.
مترجم: زهرا ذوالقدر