لوح باستانی با نوشتههایی از یک «زبان ناشناخته» در ساحل دریاچهای در گرجستان کشف شد
با کشف این لوح در واقع یک «زبان» جدید پیدا شده است؛ البته یک زبان باستانی که حتی متخصصان هم نتوانستهاند آن را بخوانند، اگرچه آنها برای کشف اطلاعات بیشتر هیجانزده هستند.
فرادید| باستانشناسان لوحی از جنس سنگ بازالت را کشف کردهاند که حدوداً به اندازه یک تکه کاغذ است و ۶۰ حرف ناشناخته، استادانه روی آن حک شده است. این لوح در منطقه دریاچه باشپلمی گرجستان کشف شده است.
به گزارش فرادید، این لوح (۹.۴ در ۷.۹ اینچ) از جنس سنگ بازالت حفرهدار محلی است که حروفی در هفت ردیف روی آن حک شدهاند.
نویسندگان این مطالعه نوشتند: «این لوح حاوی ۶۰ حرف است که ۳۹ مورد آنها متفاوت هستند. این کشف این پرسش را ایجاد میکند که منشأ این دستخط گرجستانی بدوی چیست. سنگ بازالتی که این حروف روی آن حک شدند منشأ محلی دارد، اما معنای این نوشتهها ناشناخته است و راه رمزگشایی آن طولانیست.»
تجزیه و تحلیل مقایسهای اولیه که با بیش از ۲۰ زبان انجام شده نشان میدهد این حروف با اشکال مکتوب زبانهای سامی، برهمنی و ایبری شمالی شباهتهایی دارند.
«به طور کلی، کتیبه باشپلِمی شبیه هیچ دستخطی که برای ما شناختهشده باشد نیست، با این حال بیشتر نمادهای بکاررفته در آن شبیه نمادهای یافتشده در دستخطهای خاورمیانه است، همچنین کشورهای از نظر جغرافیایی دور مانند هند، مصر و ایبریای غربی.»
برخی نمادها ممکن است از دستخطهای اولیه قفقازی الهام گرفته باشند، اما به نظر میرسد با دستخطهای کارتولی باستانی، فنیقی خاور نزدیک و کنعانی باستانی پیوندهایی داشته باشد. در هر صورت، بدون وجود یک پیوند مستقیم به هر الگوی نوشتار شناختهشدهی دیگر، این یافته جدید میتواند یک زبان کاملاً ناشناخته به حساب آید.
محققان معتقدند یافتهی جدید، بیشترین شباهت را به دستخط کارتولی باستانی از هزاره چهارم پ.م. دارد که در سراسر گرجستان و ایبریا استفاده شده، اما به نمادهای گرجستانی عصر برنز نیز شباهتهایی دارد، از جمله برخی شباهتها با الفبای فنیقی، آرامی و یونانی که تعجبآور نیست، زیرا نقش آنها در منطقه و ارتباطشان با دستخطهای محلی شناختهشده است.
منطقهای که در آن این لوح پیدا شده، در حال حاضر یک مکان غنی از دید باستانشناسی است و اضافه شدن یک زبان جدید به این ترکیب، فقط جذابیت دریاچه باشپلمی را بیشتر کرده است.
۶۰ حرف کلی در هفت ردیف افقی حک شدهاند و نمایانگر استادکاری بسیار ماهرانهای هستند که با ابزارهای پیشرفتهای در زمان خود انجام شده است. محققان معتقدند شخصی که این دستخط را حک کرده، از یک مته مخروطی برای ترسیم خطوط هر حرف جداگانه و یک ابزار صاف و سَر-گِرد برای پایان کار استفاده کرده است.
نویسندگان که درباره معنای این دستخط حدس و گمانهزنی کردهاند میگویند این نوشته ممکن است غنایم نظامی، یک پروژه مهم ساخت و ساز یا پیشکشی به یک خدا را توضیح داده باشند.
مترجم: زهرا ذوالقدر