دستبندهای ۳ هزارسالۀ کشف شده در گورستان، از «آهن فضایی» ساخته شده‌اند

دستبندهای ۳ هزارسالۀ کشف شده در گورستان، از «آهن فضایی» ساخته شده‌اند

یک مطالعه روی جواهرات ماقبل‌تاریخی مجموعه موزه چِستوخُوا منجر به کشف «آهن شهابی» در سه دستبند شده است.

کد خبر : ۲۲۹۹۷۸
بازدید : ۳۴

فرادید| «آهن شهابی» یک فلز طبیعی و باقیمانده‌ی قرص پیش‌ستاره‌ای اولیه جهان است که در شهاب‌سنگ‌ها پیدا می‌شود. آهن شهابی تنها منبع آهن بومی است که پیش از ظهور ذوب آهن در عصر آهن روی سطح زمین یافت می‌شد. 

به گزارش فرادید، این مطالعه که در «مجله علوم باستان‌شناسی: گزارش‌ها» منتشر شده، اشیاء تدفینی یافت‌شده در گورستان‌های فرهنگ لوساتیان را تحلیل کرده که در مناطق زِنستوخُوا-راکوف و چِنستوخُوا-میروف کشف شده‌اند. هر دو گورستان در فاصله ۶ کیلومتری از یکدیگر در منطقه حومه چِنستوخُوا در استان سیلسیان لهستان قرار دارند. 

فرهنگ لوساتیان مردمی بودند که در دوره برنز پایانی و دوره ابتدایی آهن (بین ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ سال قبل) در لهستان و بخش‌هایی از جمهوری چک، اسلواکی، شرق آلمان و غرب اوکراین زندگی می‌کردند. 

باستان‌شناسان ۲۶ شیء تدفینی را با استفاده از طیف‌سنجی فلورسانس اشعه ایکس و میکروسکوپ اسکن با تابش انرژی‌گرا تحلیل کردند که منجر به شناسایی آهن شهابی در سه مورد از این اشیاء شده است. 

فنون آهنگری بکاررفته برای ترکیب آهن زمینی و شهابی، پرسش‌های جدیدی را درباره نحوه پردازش مواد خام آهنی توسط صنعتگران باستانی مطرح کرده است. 

به گفته نویسندگان مطالعه: «بررسی‌های گسترده نشان داده که احتمالاً از یک شهاب‌سنگ واحد استفاده شده که احتمالاً در همین منطقه سقوط کرده و وارداتی نبوده است. این موضوع تأیید می‌کند که ساکنان کار با آهن را بلد بوده‌اند و آهن شهابی دیگر آن ارزش نمادین دوران برنز پیش از کشف ذوب آهن را نداشته است.» 

کارشناسان می‌گویند از آهن شهابی در اصل برای ایجاد الگوی خاصی در جواهرات آهنی استفاده میشده، آن هم  یک هزاره پیش از اختراع فولاد ووتز و فولاد دمشقی که هر دو ویژگی‌های فولاد بوته‌ای را دارند که با الگوی خطوط و محتوای بالای کربن شناخته می‌شود.

مترجم: زهرا ذوالقدر

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید