عکس؛ نقاشی نماشایی و خیرهکننده کمالالملک از آبشار دوقلو

یقیناً کمالالملک غفاری، نقاش معروف دربار قاجار، یک کوهنورد تمامعیار بوده چون برای نقاشی از معروف ترین آبشار تهران باید مسیر کوهستانی سختی را بالا میرفت.
آبشار دوقلو تنها آبشار تهران است که تصویری قدیمی از آن موجود است. یکی از نقاشیهای معروف استاد بنام نقاشی ایران، کمالالملک، نقاشی از آبشار دوقلو اوست. آبشاری بلندبالا که در نزدیکی محدوده شیرپلا قرار گرفته و یکی از زیباترین آبشارهای شمیران است.
داریوش شهبازی، تهرانشناس، میگوید: «علاقه شاهان قاجاری به خوشگذرانی باعث شده بود تا طبیعتگردی بهطور ویژه در برنامه زندگیشان قرار بگیرد. بهخصوص علاقه ناصرالدینشاه به شکار، درباریان و خدمه را همراه او می کرد تا به سمت باغها، دشتها، درهها و آبشارها بروند.»
در این مسیر شاه قاجار تنها نبود حتی عکاسان و نقاشان دربار را نیز همراه خود میبرد. آبشار دوقلو در مسیر کوههای دربند و توچال یکی از مسیرهای جذاب شاه قاجار و درباریان بود. یقیناً تصویر بهجامانده از این آبشار در میان آثار محمد غفاری معروف به کمالالملک نقاش نیز از همین سفرها و گردشها به یادگار مانده است. در دوران او تنها نقاشیهایی که بتواند تصویری دقیق و عکس گونه از واقعیت را ارائه دهد در آکادمیهای رسمی جهانی موردقبول بود. او نیز عاشق این سبک بود در نتیجه در منظرهنگاری رقیبی نداشت.

آبشار دوقلو از جذابترین و پرمخاطبترین آبشارهای تهران است که به دلیل موقعیت جغرافیایی، نخستین مدرسه فدراسیون کوهنوردی نیز در جوار این آبشار آغاز به کار کرده و همچنان پابرجاست. «بهمن حاجی هاشمی» از کوهنوردان پیشکسوت میگوید: «آبشار ارتفاع بلندی دارد و به واسطه سنگی بزرگ که در بالای آن قرار گرفته است مسیر آب دو شاخ شده و گویی دو آبشار به سمت زمین میریزد که ازاینرو به آبشار دوقلو معروف شده است.»
«مبین کروندی» آبشارگرد تهرانی، میگوید: «منبع تغذیۀ آبشار دوقلو، آبهای حاصل از ذوب برفهای دامنۀ جنوبی قله توچال است. بخش عمدهای از این آبها، از درههای میانبند یخچال و دیوارههای شمالی قله اوسون تأمین میشود. از دیگر منابع تأمینکنندۀ آب آبشار دوقلو، رودخانۀ پیازچال است که از سمت شرق به غرب جریان دارد و در محل پناهگاه شیرپلا به آبشار دوقلو میریزد. در قسمت پایین آبشار دوقلو غاری دستساز وجود دارد کوهنوردان با وسایل ساده و دستان خود آن را تراشیدهاند و محلی برای استراحت طبیعتگردان و کوهنوردان شده است و به نام غار بالکانی معروف است. در مسیر دربند تا آبشار دوقلو، زیبایی درختان گردو، شاتوت، ازگیل، سیب و گیلاس چشمهای گردشگران را نوازش میدهند.»
منبع: همشهری