تصاویر؛ ۳ گنیجه غنی، خاص و بی رقیب در محله امیرآباد

سال ۱۳۵۶ مهمترین موزههای پایتخت در محله امیرآباد افتتاح شد. موزههایی که گرانبهاترین آثار فرهنگی و هنری را در خود جایدادهاند.
عبدالعزیز فرمانفرمایان معمار معروف تهرانی بعد از ساخت ساختمان بخش رآکتور اتمی دانشگاه تهران و همچنین آزمایشگاه برق دانشکده فنی و خوابگاه و نهارخوری دانشجویان در امیرآباد ساختمانی را به شکل دار قالی و سیاهچادر طراحی کرد که در بهمن ۱۳۵۶ بهعنوان نخستین موزه فرش تهران افتتاح شد.

محمدجواد اینانلو مدیر موزه فرش امیرآباد میگوید: «این موزه با گنجینه غنی و خاص بیرقیب است و در گنجینه آن بیش از دو هزار تخته فرش از دوره صفویه و سایر دوران تاریخی نگهداری میشود. از دیدنیترین فرشهای موزه میتوان از فرش پازیریک نام برد که درواقع نسخه بازنمایی شده همان پازیریک معروف موزه آرمیتاژ است با این تفاوت که اوایل دهه چهل توسط زندانیان زندان قصر بافتهشده و حالا در موزه فرش نگاهداری میشود.
دورهمی نوابغ هنری جهان در امیرآباد
وارد موزه هنرهای معاصر امیرآباد که میشوید گویا وارد تونل زمان تاریخ هنر ایران و جهان شدهاید. سال ۱۳۵۶ موزه هنرهای معاصر با معماری کامران دیبا معمار و نقاش تهرانی جوری طراحی شد تا نمایانگر هنر و معماری ایران باشد. طراحی ورودی آنکه بهصورت بادگیرهای یزد بود از همان ابتدا موردتوجه قرار گرفت. نصرالله حدادی، تهران پژوه میگوید: «شکلگیری موزههای متنوع و جذاب در محله امیرآباد ارتباط مستقیمی با دانشگاه داشت. به دلیل وجود این مجموعه بزرگ دانشجویی انتظار میرفت تا در این محدوده مراکز فرهنگی و هنری رونق بیشتری بگیرد. همچنانکه ساخت موزه هنرهای معاصر در حاشیه پارک لاله موردتوجه قشر فرهنگی و عموم مردم قرار گرفت و استقبال بینظیری از آن شد.»

آثار هنری که در موزه هنرهای معاصر به نمایش درآمدند در هیچ کجای دنیا وجود ندارد. از جذابترین آثار این موزه که همان سال ۱۳۵۶ همراه با افتتاح آن طراحی و اجرا شد حوض روغن به نام «ماده و فکر» نام دارد که به دست نوریوکی هاراگوچی هنرمند ژاپنی ساخته شد. مکعب فولادی بزرگ با ۵ هزار لیتر روغنسوخته که ذهن هر مخاطبی را درگیر میکند.
موزهای در کالسکه خانه امیرکبیر
سال ۱۳۸۰ در زمینهایی که روزگاری اسبهای قاجاری نگهداری میشدند و به اصطبل شاهی معروف بود نخستین موزه علوم پزشکی کشور ساخته شد.

نصرالله حدادی میگوید: «این موزه به پیشنهاد دکتر مازیار اشرفیان بناب و با پشتیبانی سازمان میراث فرهنگی کشور در بنایی قدیمی در منطقه امیرآباد تهران، با مساحتی بیش از ۹۰۰۰ مترمربع ساخته شد. آثار و اشیای به نمایش درآمده در این موزه، یافتههای ملموس دورههای پیشازتاریخ، تاریخی و ابزار و ادوات پزشکی در دوره معاصر را در برمیگیرد.» این موزه شامل ۸ بخش دیرین انسان شناسی، مردم شناسی پزشکی، اسناد و نسخ خطی، دامپزشکی، چشم پزشکی، دندانپزشکی، داروخانه نظامی، گیاهان دارویی و اشیا امانی سازمان میراث فرهنگی است.
منبع: همشهری