قرص استامینوفن برای جوش صورت؛ درمان موثر یا اشتباه رایج؟

در این مطلب به بررسی علمی تاثیر استامینوفن بر جوش صورت، میزان اثربخشی آن و جایگزینهایی که برای درمان آکنه میتوانید امتحان کنید میرویم. پس با ما همراه باشید.
قرص استامینوفن که بیشتر به عنوان تببر و مسکن شناخته میشود، از آن داروهایی است که همیشه در خانهی اکثر خانوادههای ایرانی وجود دارد. اگر اهل دنبال کردن روندهای مراقبت پوستی در شبکههای اجتماعی باشید احتمالا میدانید که این روزها استفاده از قرص استامینوفن برای جوش صورت و کاهش التهابات پوستی محبوبیت پیدا کرده است. از آنجاییکه این دارو برای درمان دردهای خفیف تا متوسط در هنگام بیماری تجویز میشود کاملا طبیعی است که با خود فکر کنید آیا واقعا استامینوفن میتواند برای پوست مفید باشد یا صرفا یک باور نادرست و خوددرمانی بیپایه است.
در این مطلب به بررسی علمی تاثیر استامینوفن بر جوش صورت، میزان اثربخشی آن و جایگزینهایی که برای درمان آکنه میتوانید امتحان کنید میرویم. پس با ما همراه باشید.
قرص استامینوفن چه کاربردی دارد؟
پیش از آنکه بخواهیم به سراغ بررسی اثربخشی قرص استامینوفن برای جوش صورت برویم، بهتر است ابتدا با این دارو آشنا شویم. استامینوفن یک داروی مسکن کاربردی است که برای کاهش دردهای خفیف تا متوسط مانند دندان درد، سردرد، دردهای عضلانی کمر درد، دردهای قاعدگی و درد ناشی از بیماری آرتریت مورد استفاده قرار میگیرد. این قرص همچنین توسط پزشکان برای کاهش موقت تب به بیماران توصیه میشود. استامینوفن برخلاف مسکنهای دیگری چون ایبوپروفن یا ناپروکس، خاصیت ضدالتهابی بالایی ندارد و بیشتر بر مراکز درد در مغز تاثیر میگذارد. در نتیجه، استامینوفن برای افرادی که مشکلات گوارشی جدی یا حساسیت به داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی دارند گزینهی امنتری است.
همانطور که گفتیم قرص استامینوفن با تاثیر بر سیستم عصبی مرکزی، به خصوص بخشهای ویژهای از مغز که مسئول احساس درد و تنظیم دمای بدن هستند عمل میکند. این دارو با مهار آنزیمی به نام سیکلوکسیژناز (COX) در مغز ترشح مواد شیمیایی خاصی که باعث ایجاد درد و تب میشوند را متوقف میکند؛ در نتیجه این مشکلات جسمانی فرد مصرفکننده در مدت زمان مشخصی کاهش مییابند.
آیا استامینوفن روی جوش اثر دارد؟
کسانیکه به پوست خود اهمیت میدهند یا پوستشان خیلی زود دچار حساسیت میشود، احتمالا پس از دیدن ویدئوها و مطالب مربوط به قرص استامینوفن برای جوش صورت دوست داشتهاند بدانند که آیا این دارو واقعا میتواند در درمان آکنه نقش موثری داشته باشد یا خیر. در بخش قبلی دربارهی کاربردها و نحوهی عملکرد این قرص حرف زدیم و گفتیم که میتواند برای انواع دردهای خفیف مفید واقع شود. اما بر خلاف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، استامینوفن در بافتهای محیطی بدن مانند پوست یا مفاصل تاثیر ضدالتهابی چندانی ندارد. به همین دلیل این دارو برای کاهش درد و تب مناسب است؛ اما برای درمان التهابهای پوستی یا عفونتهای مرتبط با جوش گزینهی خوبی به شمار نمیرود.
آکنه یک مشکل پوستی است که در اثر عوامل محیطی و داخلی مختلفی چون ترشح بیش از حد چربی، انسداد منافذ پوست، رشد باکتریها، اختلالات هورمونی، التهاب موضعی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید بروز پیدا میکند. برای اینکه بتوانید جوشهای پوستی خود را درمان کنید و از بین ببرید، باید هر یک از عواملی که باعث بروز این عارضه میشوند را تک به تک رفع نمایید. قرص استامینوفن نه ترشح چربی پوست را کاهش میدهد، نه با باکتریها مقابله میکند و نه اختلالات هورمونی را از بین میبرد. این دارو همچنین توانایی کاهش التهاب بافتهای محیطی بدن که پوست هم یکی از آنها است را ندارد و شاید در بهترین حالت باعث کاهش احساس ناراحتی ناشی از جوشهای شدید شود.
با در نظر گرفتن کاربردهای قرص استامینوفن و عوامل ایجادکنندهی جوش صورت میتوان گفت که استفاده از این دارو برای رفع آکنهی پوستی تنها یک روش بدون پایهی علمی است. قرص استامینوفن از نظر متخصصان پوست نمیتواند هیچ تاثیری بر بهتر شدن جوشهای صورت و بدن داشته باشد.
خطرات استفاده از قرص استامینوفن برای جوش صورت
بسیاری از کسانیکه به دنبال روشی ساده و سریع برای درمان جوش صورت هستند و به سراغ قرص استامینوفن میروند، نمیدانند که این قرص هم درست مانند هر داروی دیگری دارای یک سری خطرات برای بدن است. برخی افراد هستند که به طور کلی نسبت به استامینوفن حساسیت دارند و ممکن است با مصرف این دارو علائم جدی زیر را از خود نشان دهند.
- بثورات پوستی مانند خارش و کهیر
- قرمزی، تاول یا پوسته پوسته شدن پوست
- تورم صورت، لبها، زبان یا گلو
- احساس درد در سمت راست شکم
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع و استفراغ
- ادرار زرد یا قهوهای تیره
- روشن شدن رنگ مدفوع
استفادهی طولانی مدت یا مصرف بیش از حد قرص استامینوفن به شکل خوراکی میتواند با خطرات جدی برای سلامت انسان همراه باشد. شایعترین و خطرناکترین عارضهی این دارو، آسیب به کبد است. قرص استامینوفن در کبد متابولیزه میشود و در صورت مصرف بیش از حد میتواند ظرفیت سمزدایی این عضو از بدن را از بین ببرد. در نتیجهی این اتفاق فرد به مسمومیت کبدی یا حتی نارسایی حاد کبد مبتلا خواهد شد. کسانیکه بیماری کبدی دارند یا از داروهای دیگر به صورت همزمان مصرف میکنند، باید این خطر را بیشتر جدی بگیرند. در نتیجه اگر دارو مصرف میکنید یا به بیماری خاصی مبتلا هستید هرگز به صورت خودسرانه از قرص استامینوفن استفاده نکنید.
عوارض جانبی استفاده از قرص استامینوفن برای جوش صورت
حتی اگر حساسیت یا بیماری خاصی هم نداشته باشید باید بدانید که مصرف قرص استامینوفن برای جوش صورت ممکن است یک سری عوارض جانبی رایج چون سردرد، حالت تهوع، اختلال در خواب و ناراحتی معده را برای شما ایجاد کند. این یعنی در عادیترین حالت هم مشکلات این دارو شما را از انجام کارهای روزمرهی خود بازمیدارند.
بسیاری از افرادی که استفاده از قرص استامینوفن برای آکنه را راحتترین و بهترین درمان جوش معرفی میکنند بر این باورند که این دارو را باید به صورت موضعی مصرف کرد. این در حالی است که استفاده از استامینوفن به شکل موضعی برای درمان جوش توصیه نمیشود و هیچ گونه تاثیری هم ندارد. این دارو برای مصرف خوراکی طراحی شده است و مکانیسم اثر آن محدود به سیستم عصبی مرکزی است.
برخلاف داروهای موضعی مخصوص درمان آکنه مانند بنزوئیل پراکسید و سالیسیلیک اسید، استامینوفن نمیتواند به عمق پوست نفوذ کند تا التهاب را کاهش دهد، منافذ را باز کند و باکتریهای عامل آکنه را از بین ببرد. استفادهی موضعی از این قرص نه تنها بیفایده است، بلکه امکان دارد باعث تحریک پوستی یا واکنشهای آلرژیک شود. چرا که قرصها یا شربتهای استامینوفن ترکیبات افزودنی، رنگها و نگهدارندههایی دارند که مناسب استفاده روی پوست نیستند.
جایگزینهای موثر برای درمان جوش صورت
وقتی میتوانید خیلی راحت به سراغ استفاده از بهترین پماد ضد جوش بروید و وضعیت پوست خود را بهتر کنید، نباید با مصرف دارویی مثل استامینوفن به پوست و بدن خود آسیب بزنید. روشهای درمان موضعی و خوراکی زیادی هستند که میتوانید با آنها آکنهی پوستتان را تا حد زیادی از بین ببرید. در این بخش، تعدادی از آنها را به شما معرفی میکنیم.
جایگزین موضعی برای استامینوفن
متخصصان پوست برای درمان موثر آکنه، ترکیبات خاصی را توصیه میکنند که دقیقا بر عوامل اصلی ایجاد جوش تاثیر میگذارند. ترکیبات زیر میتوانند با دوزهای مختلف در قالب محصولات مختلف مانند تونر، شوینده، سرم، پماد و کرم در بازار به فروش برسند. شما باید بر اساس نیاز پوستتان و توصیههای پزشک متخصص یکی از آنها را به روتین پوستی خود اضافه کنید.
- بنزوئیل پراکسید: این ماده یک ترکیب ضد باکتری قوی است که باکتریهای مولد آکنه را از بین میبرد و به خشک شدن جوشها کمک میکند.
- سالیسیلیک اسید: این ترکیب که نوعی بتا هیدروکسی اسید (BHA) است، وارد منافذ پوست میشود و آنها را از چربی و آلودگی پاک میکند تا دیگر انسدادی نداشته باشند.
- رتینوئیدها: رتینوئیدها ترکیبات مشتق شده از ویتامین A هستند که در تجدید سلولهای پوستی، از بین بردن جوش و کاهش التهاب نقش دارند. رتینول و ترتینوئین از معروفترین فرمهای این ترکیبات هستند که معمولا در بهترین پماد جای جوش به کار برده میشوند.
- آنتی بیوتیکهای موضعی: در موارد شدیدتر آکنه، ممکن است متخصص پوست مصرف آنتی بیوتیکهایی مانند کلیندامایسین یا داکسی سایکلین را برای فردی که به آکنهی شدید مبتلا است تجویز کند.
- نیاسینامید: این ماده یک ترکیب ضد التهاب ملایم و غیر تحریککننده است که برای پوستهای حساس بسیار مناسب به حساب میآید. نیاسینامید به کوچک شدن منافذ، تنظیم چربی و حفظ رطوبت پوست کمک میکند.
جایگزین خوراکی برای قرص استامینوفن
از آنجاییکه مصرف قرص استامینوفن برای جوش صورت به صورت خوراکی هیچ فایدهای ندارد و تنها باعث در معرض خطر جدی قرار گرفتن بدن میشود، بهتر است به جای آن به سراغ استفاده از داروهای مخصوص درمان آکنه بروید. متخصصان پوست اغلب داروهای خوراکی زیر را بسته به شدت جوش و شرایط فرد تجویز میکنند.
- راکوتان: داروی راکوتان که با نامهای دیگری چون آکوتان و آکنوترن هم شناخته میشود، قویترین داروی خوراکی برای درمان جوشهای کیستی و مقاوم به درمان به شمار میآید. این دارو فعالیت غدد چربی را کاهش میدهد و از رشد باکتریهای روی پوست جلوگیری میکند. مصرف راکوتان نیازمند نسخهی پزشک، انجام آزمایشهای منظم مانند بررسی عملکرد کبد و چربی خون و رعایت کامل توصیههای ایمنی است.
- آنتی بیوتیکهای خوراکی: وقتهایی که آنتی بیوتیکهای موضعی روی پوست دارای آکنه جواب نمیدهند، متخصصان پوست نوع خوراکی این داروها مانند داکسی سایکلین، مینوسایکلین و اریترومایسین را برای بیماران خود تجویز میکنند. این داروها باکتریهای مولد آکنه را کاهش میدهند و التهاب پوست را به صورت تدریجی از بین میبرند. آنتی بیوتیکهای خوراکی در دورههای درمان چند ماهه و همراه با درمانهای موضعی دیگر تجویز میشوند.
- اسپیرونولاکتون: اسپیرونولاکتون دارویی است که در اصل برای درمان فشار خون و بیماریهای قلبی استفاده میشد، اما به دلیل داشتن خاصیت ضد آندروژن، در درمان آکنه هورمونی خانمها هم موثر به شمار میآید. این دارو با کاهش اثر هورمونهای مردانه بر پوست، ترشح چربی را کنترل میکند و جوشهای ناحیهی پایینی صورت را از بین میبرد. اسپیرونولاکتون باید تحت نظر پزشک مورد استفاده قرار بگیر، به ویژه در افراد مبتلا به مشکلات کلیوی یا کسانیکه داروی دیگری مصرف میکنند.
منبع: خبرآنلاین