چرا همش خوابم میاد؟/ علت خواب زیاد چیست؟
با وجود اینکه خواب یکی از ضروریات جسمی سالم است، ولی از طرفی، بیش از حد خوابیدن نیز خود میتواند علامت برخی بیماریها باشد. مطالعات صورت گرفته نشان میدهد، افرادی که ساعات زیادی در طول روز میخوابند، ممکن است مبتلا به بیماریهای قلبی - عروقی و دیابت بوده یا خطر مرگ در آنها به مراتب بیشتر شود.
در افراد میانسال متوسط زمان خوابیدن حدود ۷ ساعت خواب شبانه است. به طور کلی، نوزادان تازه متولد شده تا ۲ ماهه بین ۱۲ تا ۱۸ ساعت از روز، نوزادان ۲ تا ۱۱ ماه بین ۱۴ تا ۱۵ ساعت، نوپاهای یک تا ۳ سال ۱۲ تا ۱۴ ساعت، کودکان ۳ تا ۵ سال ۱۱ تا ۱۳ ساعت، کودکان ۵ تا ۱۰ سال بین ۱۰ تا ۱۱ ساعت، نوجوانان ۱۰ تا ۱۸ سال ۸ تا ۹ ساعت و بزرگسالان بالای ۱۸ سال نیز بین ۷ تا ۹ ساعت خواب نیاز دارند.
زمانی که بدن به پایینترین دمای خود در ۶ ساعت خواب نزدیک شده و نیز مقدار «ملاتونین» ترشح شده به حداکثر خود بعد از ۴ ساعت خوابیدن برسد، بهترین کیفیت خواب صورت گرفته است.
با وجود اینکه خواب یکی از ضروریات جسمی سالم است، ولی از طرفی، بیش از حد خوابیدن نیز خود میتواند علامت برخی بیماریها باشد. مطالعات صورت گرفته نشان میدهد، افرادی که ساعات زیادی در طول روز میخوابند، ممکن است مبتلا به بیماریهای قلبی - عروقی و دیابت بوده یا خطر مرگ در آنها به مراتب بیشتر شود.
بررسیها نشان میدهد افسردگی و شرایط نامساعد اجتماعی- اقتصادی ارتباط تنگاتنگی با خوابیدن بیش از حد دارد و اثرات منفی را بر سلامت جسم و روح میگذارد. به عنوان مثال، افرادی که از شرایط مالی خوبی برخوردار نیستند، دسترسی کمتری به مراکز درمانی داشته و همین امر، آنها را در معرض ابتلا به انواع بیماریها از قبیل: مشکلات قلبی قرار داده که در نهایت خواب زیاد را به همراه دارد.
علت خواب زیاد چیست؟
از آنجاکه مسئولیتهای روزمره، اجازهٔ صرف این زمان برای خوابیدن را با محدودیت روبهرو میکند، کسانی که زیاد میخوابند مجبور میشوند بیشتر از دیگران در ساعات بیداری فعالیت داشته باشند و به مراتب بیشتر احساس خستگی میکنند، به همین خاطر در روزهای تعطیل خود زمان بیشتری را به خوابیدن اختصاص میدهند که برای برخی افراد حتی به پانزده ساعت خواب شبانه هم میرسد.
ممکن است بهخاطر بیدار شدن از خواب در شب بهصورت مکرر، دچار پرخوابی شده باشید. البته احتمالا شما تمامی این بیدارشدنها را به خاطر نخواهید آورد، اما این مسئله در نهایت باعث میشود خواب عمیق نشود و انرژی شما آنطور که بایدوشاید بازیابی نشود.
علت خواب زیاد بسته به شرایط و ویژگیهای افراد ممکن است متفاوت باشد. احتمال دارد پرخوابی فرد ریشه در دوران کودکی او داشته باشد. اگر هم به تازگی به این اختلال دچار شدهاید و همیشه این گونه نبودهاید، احتمال دارد پای مشکل دیگری در میان باشد. علت دیگر خواب زیاد میتواند به سبک زندگی افراد مرتبط باشد. اگر خواب شبانهٔ فرد منظم نباشد، بدن او سعی میکند با خواب زیاد این کمبود را جبران کند.
همچنین اختلالات مرتبط با سلامتی و بیماریهایی هم وجود دارند که هریک از آنها میتواند علت خواب زیاد فرد باشد. در ادامه توضیحات بیشتری دربارهٔ این اختلالات عنوان خواهد شد.
۱. وقفهٔ تنفسی در خواب یا آپنهٔ خواب
آپنهٔ خواب زمانی رخ میدهد که بههنگام خواب مکرراً در تنفس فرد اختلال ایجاد شود (تنفس دچار وقفه شود). این مسئله بر چگونگی استراحت کردن فرد و بازیابی انرژی او تأثیر منفی میگذارد. یکی از نشانههای تشخیص آپنهٔ خواب، احساس خستگی پس از خواب کامل شبانه است.
۲. کمخونی
این اختلال به زمانی اشاره دارد که گلبولهای قرمز موجود در خون فرد از حد معمول کمتر میشوند. این کمبود نیز خود باعث کاهش اکسیژنِ قرارگرفته در اختیار دیگر اندامهای بدن، و کاهش انرژی میشود.
۳. کمکاری تیروئید
این اختلال، علت دیگر خواب زیاد است. غدهٔ تیروئید وظیفهٔ کنترل سرعت فرایندی را بهعهده دارد که طی آن بدن فرد سوخت را به انرژی تبدیل میکند. مشخصا زمانی که این غده در حالت ایدهآل خود نباشد یا کمکار باشد، فرد احساس خستگی خواهد کرد.
۴. دیابت
افراد مبتلا به قند خون یا دیابت هم، ازجمله کسانی هستند که معمولا دچار خستگی میشوند و انرژی کمتری نسبت به افراد عادی دارند. این مسئله از آنجایی نشئت میگیرد که در بدن افراد مبتلا به قند خون، قند بهجای آنکه با ورود به سلولهای بدن تبدیل به انرژی شود، در جریان خون فرد باقی میماند.
۵. بیماری قلبی
به خاطر داشته باشید که اختلالات یاد شده همگی سبب خستگی و کاهش انرژی میشوند و در حقیقت همین خستگی است که بدل به علت خواب زیاد فرد میشود.
عوارض جانبی خواب زیاد
حتی اگر دچار پرخوابی نشده باشید، خواب زیاد در بلند مدت برایتان عوارضی به همراه خواهد داشت که از آن جمله میتوان به سردرد، چاقی، دیابت، کمردرد، افسردگی، بیماری قلبی و در نهایت افزایش خطر مرگ اشاره کرد.
افرادی که بیش از حد میخوابند به مراتب بیشتر از سایرین در معرض حادثههای ناخواسته قرار میگیرند، بنابراین بهتر است در صورت داشتن خواب شبانه زیاد تا حد امکان از کار کردن با دستگاهها و وسایل سنگین یا خطرناک خودداری کنید.
علت خواب زیاد چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر پزشک متخصص تشخیص بدهد که علت خواب زیاد شما به دیگر بیماریها و اختلالات ارتباطی ندارد، احتمالا یکی از فعالیتهای زیر را پیشنهاد خواهد کرد:
- برآورد کردن میزان خوابآلودگی به کمک مقیاس اپورث (به انگلیسی Epworth، پرسشنامهای است که با پاسخ دادن به آن میزان خوابآلودگی برآورد میشود): پزشک متخصص شما با برآورد کردن میزان خوابآلودگیتان درک بهتری از این مسئله پیدا خواهد کرد که پرخوابی و عوارض آن چگونه زندگی روزمرهٔ شما را تحت تأثیر قرار داده است.
- یادداشت ساعات خوابیدن و بیدار شدن بهطور روزانه: برای این منظور دفترچه یادداشتی تهیه کنید و عادات مرتبط با خواب خود را در آن بنویسید. برای نمونه اینکه چه ساعتی به خواب میروید، چه زمانی بیدار میشوید، و اینکه در حین خوابیدن بیدار میشوید یا خیر. پزشک متخصص با در اختیار داشتن این اطلاعات میتواند درک بهتری از میزان و الگوی خواب شما پیدا کند. البته برای استفاده از این روش یک هفته پیش از مراجعه به پزشک باید اقدام به ثبت این اطلاعات کنید.
- شرکت در آزمایش تست خواب (پلی سومنوگرافی): برای شرکت در این آزمایش به آزمایشگاه مخصوص خواب مراجعه میکنید و شبی را آنجا سپری میکنید. در این آزمایشگاهها دستگاههای بخصوصی وجود دارد که فعالیت مغز، حرکات چشم، حرکات پا، ضربان قلب و دیگر فعالیتهای بدن به هنگام خواب را مورد سنجش قرار میدهد و با استفاده از اطلاعات حاصل شده میتوان درک بهتری از علت خواب زیاد (یا کم) شما پیدا کرد.
سؤالاتی هم وجود دارد که در برخی موارد، پزشک متخصص از شما میپرسد و ممکن است به درک بهتر علت خواب زیاد کمک کند. ازجلمهٔ این سؤالات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آیا برای داشتن انرژی کافی به هنگام روز حداقل به نه ساعت خواب شبانه نیاز دارید؟
- آیا از اختلال یا بیماری بخصوصی رنج میبرید؟ چاقی یا بیماری قلبی برای نمونه؟ آیا خطر ابتلا به بیماری بخصوصی به شما گوشزد شده است؟
- آیا برای انجام فعالیتهای روزانهٔ خود به کافئین نیاز پیدا میکنید؟
- آیا به هنگام رانندگی احساس خوابآلودگی دارید؟
- آیا از اختلال دیگری که مرتبط با خواب باشد رنج میبرید؟
نگاهی کلی به چگونگی بهبود کیفیت خواب
علاوه بر این بهتر است دربارهٔ استفاده از داروهای مؤثر با پزشک متخصص صحبت کنید. مدافینیل (با نام تجاری پروویجیل هم شناخته میشود) برای نمونه یک داروی محرک بیداری است که میتواند نتیجهبخش باشد. طی آزمایشی به تعدادی از افراد مبتلا به پرخوابی و کسانی که دچار حملهٔ خواب میشدند (حملهٔ خواب یا خوابتازش یا نارکولپسی یکی از اختلالات مرتبط با خواب است و به میل ناگهانی فرد به خوابیدن اشاره دارد) از این دارو داده شد و نتایج حاکی از بهبود هشیاری و کارایی این افراد بود.
۵ توصیه برای داشتن خواب بهتر
با عمل کردن به توصیههایی که در ادامه عنوان خواهند شد، میتوانید خواب شبانهٔ بهتری داشته باشید.
۱. داشتن برنامهای مشخص برای ساعات خواب و بیداری
سعی کنید هر روز در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و ساعت مشخصی را هم برای بیدار شدن در نظر بگیرید (حتی در روزهای تعطیل). با حفظ این روند در بلندمدت بدن شما خودبهخود فعالیتهایش را برای خوابیدن و بیدار شدن در آن ساعات مشخص تنظیم میکند. با این روند خواب شما ریتم مشخصی پیدا میکند و در نهایت شبهنگام کار راحتتری برای به خواب رفتن خواهید داشت.
۲. به وجود آوردن محیطی ایدهآل برای خوابیدن
سعی کنید به هنگام خواب شبانه کودک و حیوان خانگی در تختخوابتان نباشد و پای تلویزیون روشن هم نخوابید؛ حتی اگر صدای آن قطع باشد. اگر بالش یا تشک مناسبی ندارید هم بهتر است عوضشان کنید.
۳. خاموش کردن دستگاههای الکترونیکی
صفحهٔ نمایشگر کامپیوتر و موبایل نوری ساطع میکند که از آن با نام نور آبی یاد میشود. مشاهدهٔ این نور به هنگام شب میتواند سبب ایجاد اختلال در ریتم شبانهروزی بدن و چگونگی خواب شود، بنابراین توصیه میشود این گونه دستگاهها را به هنگام خواب خاموش کنید و تا دو الی سه ساعت پیش از خوابیدن به صفحهٔ نمایشگر آنها نگاه نکنید.
۴. توجه نشان دادن به عادات رفتاری روزمره
با توجه بیشتر به رفتار خود در ساعات بیداری میتوانید به بهبود کیفیت خواب خود کمک کنید. برای نمونه به خوراکیها و نوشیدنیهایی که در طول روز مصرف میکنید توجه بیشتری نشان دهید. مصرف نوشیدنیهای کافئیندار به هنگام شب ممکن است باعث بیخوابی شود. مصرف نوشیدنی الکلی به خواب رفتن را سادهتر میکند، اما کیفیت خواب را پایین میآورد. میتوانید از چای سبز یا شیر گرم بهعنوان جایگزین مناسبی برای نوشیدنیهای یاد شده استفاده کنید. نکتهٔ دیگر اینکه ورزش کردن مشخصا برای سلامت شما مفید است، اما انجام فعالیتهای ورزشی پیش از خوابیدن کیفیت خواب را پایین میآورد.
۵. ثبت کردن هر چیزی که به چرخهٔ خواب شما مربوط است
اگر درباره چگونگی خواب خود نگرانی دارید، توصیه میشود راجع به خواب خود یادداشت تهیه کنید. در این یادداشتها عادات و برنامه رفتاری روزانهٔ خود را هم لحاظ کنید تا هنگام مراجعه به پزشک متخصص به او نشان دهید. سعی کنید تا جای ممکن این موارد را در یادداشتهای خود لحاظ کنید: هر شب چند ساعت میخوابید، چقدر زمان میبرد تا به خواب بروید، خواب نیمروزی دارید یا خیر و هر مسئله دیگری که به چگونگی استراحت کردن و خواب شما ارتباط داشته باشد و فکر میکنید حائز اهمیت است. پزشک متخصص با داشتن این اطلاعات درک بهتری در مورد شرایط شما پیدا میکند و در تشخیص علت خواب زیاد احتمالی شما تشخیص بهتر و مؤثرتری خواهد داشت.