علت سوزش چشم چیست؟
اگرچه که احساس سوزش چشم راه به جای خطرناکی نمیبرد، اما علتهای مختلفی دارد که باید شناسایی شود. آلرژنها میتوانند عاملی برای سوزش چشم باشند. مشکلات شدید چشمی مثل عفونت اطراف چشم میتواند سوزش، آب آوردن یا احساسات این چنینی را در پی داشته باشد. بعضی از این موارد در خانه درمان میشوند.
اگرچه که احساس سوزش چشم راه به جای خطرناکی نمیبرد، اما علتهای مختلفی دارد که باید شناسایی شود. آلرژنها میتوانند عاملی برای سوزش چشم باشند. مشکلات شدید چشمی مثل عفونت اطراف چشم میتواند سوزش، آب آوردن یا احساسات این چنینی را در پی داشته باشد. بعضی از این موارد در خانه درمان میشوند، در حالی که بعضی دیگر نیاز به مراجعه به پزشک دارند و باید مرتبا تحت نظر چشم پزشک باشند.
بسیاری از افراد به آلرژنهای موجود در هوا حساسیت نشان میدهند. این مواد و آلودگیها باعث ایجاد خشکی، سوزش و آب آوردن چشم آنان میشود و تا زمانی که آلرژن از چشم آنها خارج نشود، این احساس همراهشان خواهد بود.
اگر آرایش میکنید، ممکن است که تکههایی از ریمل، خط چشم یا سایه به داخل چشم شما برود که معمولا با پلک زدن یا شستن چشم با قطره مخصوص بیرون میآید. انواع دیگر این آلوده کنندهها مثل مواد شیمیایی حساسیت شدیدتری را به وجود میآورند.
به طور مثال زمانی که ضد آفتاب به داخل چشم شما برود. این محصول حاوی مواد شمیایی است که سوختگی شیمیایی را به مدت چند روز در چشم به وجود میآورد و در نهایت خود به خود بهبود پیدا میکند.
مواد سمی صنعتی، پاک کنندههای داخل منزل، رنگ، گازوئیل و دیگر مواد نیز برای بدن خطرناک هستند و زمانی که داخل چشم بروند، حساسیتی خفیف تا شدید را ایجاد میکنند و نیاز به مراجعه اورژانسی به پزشک دارند.
خشکی چشم میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد و فقط صرف کمبود اشک اتفاق نمیافتد. کریستین مورا، یک متخصص اپتومتری در نیویورک میگوید:
کاهش تولید اشک، تبخیر بیش از حد اشک، میزان کاهش پلک زدن، مسدود شدن غدد لنفاوی حاشیه چشم، سالخوردگی، بیماریهای بدنی، داروهایی که باعث کاهش رطوبت سطح چشم میشوند، از جمله دلایلی هستند که میتوانند خشکی چشم را به دنبال داشته باشند.
علل سوزش چشم چیست؟
از سوزش یا التهاب چشم اغلب به عنوان «سوزش چشم» نام برده میشود. علل معمول سوزش چشم شامل موارد زیر است:
بلفاریت
مشخصه بلفاریت پوستههایی مانند شوره سر در پلکها به ويژه در لبههای آن است. این بیماری بر اثر عفونت باکتریایی به وجود میآید. سایر علائم بلفاریت هم شامل قرمزی و متورم شدن چشم است.
خشکی چشم
خشکی چشمها میتواند زمانی به وجود بیاید که مجرای اشک مقادیر کافی اشک یا نوع مناسب آن را تولید نکنند. خشکی چشم بیشتر در زنان و افراد مسن بروز پیدا میکند. سایر علائم خشکی چشم عبارتند از:
- درد
- قرمزی چشم
- سنگینی پلکها
- تاری دید
حساسیت چشم
حساسیت چشم که به نام «التهاب ملتحمه آلرژیک» نیز شناخته میشود، زمانی بروز پیدا میکند که مواد حساسیتزا وارد چشم شوند. واکنش بدن در مقابل این مواد خارجی تولید هیستامین است که میتواند موجب سوزش چشمها شود. مواد حساسیتزای رایج شامل گرد و غبار، گَرده، دود، انواع عطرها، غذای حیوانات خانگی و سایر مواد غذایی هستند.
سایر علائم حساسیت چشم عبارتند از:
- قرمزی چشم
- التهاب یا عفونت کیسههای اشکی
- خارش چشم
آفتابسوختگی چشم
قرار گرفتن بیش از حد در برابر اشعه فرابنفش (UV) ناشی از نور آفتاب میتواند موجب آفتابسوختگی چشم شود که به آن «فتوکراتیت» گفته میشود.
سایر علائم آفتابسوختگی چشم علاوه بر سوزش چشم، عبارتند از:
- حساسیت به نور
- درد
- احساس وجود ریگ در چشم
- ریزش اشک
- مشاهده هالهی نور در اطراف چراغ و اجرام پرنور
روزاسه چشمی
روزاسه چشمی عارضهای است موجب التهاب پلکها میشود. این بیماری در افرادی که مبتلا به «آکنه روزاسه» هستند بروز پیدا میکند. آکنه روزاسه که به نام «جوش بالغین» نیز شناخته میشود، بیماری پوستی است که مشخصه اصلی آن قرمزی و پرخونی عروق پوست صورت است.
سایر علائم روزاسه چشمی عبارتند از:
- درد
- حساسیت به نور
- نابینایی در موارد شدید
ناخنک چشم
ناخنک یا زایده چشم (Pterygium)، رویش بافت گوشتی در قسمت سفیدی چشم است. این عارضه معمولا در نزدیکی بینی بروز پیدا میکند، اگرچه میتواند در قسمت بیرونی چشم نیز ظاهر شود. عقیده بر این است که ترکیبی از خشکی چشم و نور فرابنفش در شکلگیری ناخنک چشم مؤثر هستند.
علائم آن نیز عبارتند از:
- سوزش چشم
- خارش
- قرمزی
- ورم
در برخی موارد، رویش بافت میتواند به قرنیه نیز برسد و موجب اختلال در بینایی فرد شود.
تشخیص علت اصلی سوزش چشم
پزشک معالج همچنین داروهایی که فرد مصرف میکند را به دقت بررسی خواهد کرد. برخی داروها مانند ضد احتقانها (Decongestant) ممکن است که موجب سوزش چشم شوند. پزشک همچنین به پرسوجو در مورد سوابق پزشکی، پزشک معالج معاینه جسمی را نیز انجام میدهد. پزشک علائمی مانند ناهنجاریهای چشمی، خشکی و آسیب به چشم را بررسی میکند. پزشک ممکن است که از تجهیزات چشم پزشکی یا از قطرههای مخصوص برای بررسی دقیق و واضح چشم و مجرای اشک و رطوبت چشم استفاده کند.
درمانهای پزشکی و خانگی سوزش چشم
این درمانها اغلب برای کاستن از خشکی چشم تجویز میشوند. سایر مداخلات پزشکی که ممکن است برای سوزش چشم توصیه شود، عبارتند از:
- تمیز کردن حاشیههای پلک چشم در نزدیکی پایهی مژهها: فرد با تمیز کردن چشم به وسیله پاککنندههای ملایم و همچنین آب ولرم، میتواند به آرامی تا حد زیادی خشکی چشم را برطرف کند.
- استفاده از قطرههای روانکننده چشمی: پزشک ممکن است که برای چشمان بسیار خشک، قطرههای روانکننده چشمی یا اشک مصنوعی را تجویز کند تا علاوه بر برطرف کردن قرمزی چشم، عملکرد چشم نیز بهبود پیدا کند.
- استفاده از کمپرس آب گرم روی چشمها: یک حوله تمیز و نرم را در آب گرم خیسانده و روی چشمهای خود قرار دهید.
- استفاده از قطره چشم یا قرص آنتیهیستامین برای کاهش اثرات واکنشهای آلرژيک در چشم: این محصولات را میتوانید به صورت آنلاین هم تهیه کنید.
- مصرف مکملهایی مانند روغن ماهی و فلکسید اویل (روغن بذر کتان): این موارد میتوانند به کاهش اثرات خشکی چشم کمک کنند. مواردی که ذکر شد، خصوصا برای افراد مبتلا به روزاسه چشم مفید هستند.
- نوشیدن مقادیر بالای آب در طول روز میتواند به مرطوب نگه داشتن چشم و کاهش خشکی آن کمک کند.
- استراحت منظم در زمان استفاده از کامپیوتر میتواند موجب کاهش خشکی و سوزش چشم شود.
- پوشیدن عینک آفتابی برای محافظت از چشم در مقابل اشعه فرابنفش و تحریک بیشتر.