برترین ستارگان تاریخ فوتبال آسیا را بشناسید
قاره پهناور آسیا، از عربستان گرفته تا ژاپن و آن سوی ژاپن، بازیکنان زیادی را در سالهای اخیر به دنیای فوتبال معرفی کرده است؛ از چا بوم کئون تا علی دایی و مهدی مهدویکیا!
آنچه در ادامه میآید فهرستی است از بهترین فوتبالیستهای تاریخ آسیا. FourFourTwo برترینهای فوتبال آسیا را بر اساس معیارهای خودش دستچین کرده است.
۳۳. سان جی های (چین)
سان جی های یکی از اولین بازیکنان تاریخ فوتبال چین بود که در انگلیس بازی کرد. او ابتدا به صورت قرضی در کریستالپالاس بازی کرد و در فوریه ۲۰۰۲ به منچسترسیتی پیوست و اولین بازیکن چینی شد که در لیگ برتر بازی میکند. این مدافع بیش از ۱۵۰ بازی برای سیتی انجام داد و حضور کوتاهی هم در شفیلدیونایتد در چمپیونشیپ داشت.
۳۲. الدر شاهمرادُف (ازبکستان)
کاپیتان و بهترین گلزن تاریخ ازبکستان از انگشتشمار فوتبالیستهای این کشور است که در یکی از پنج لیگ معتبر اروپا بازی کرده است. او پس از درخشش در اولین فصل حضورش در سری آ با جنوا به رم پیوست و با این تیم قهرمان لیگ کنفرانس اروپا شد.
۳۱. آن یونگ هوان (کره جنوبی)
آن یونگ هوان که بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۰ توانست ۷۱ بازی ملی با کره داشته باشد، سال ۲۰۰۲ با ضربه سرش به ایتالیا در جام جهانی باعث حذف آتزوری شد و نامش بر سر زبانها افتاد. او در ایتالیا برای پروجا و همچنین در فرانسه و آلمان به ترتیب با پیراهم متز و دویسبورگ بازی کرد.
۳۰. واتارو اندو (ژاپن)
واتارو اندو، هافبک ژاپنی، که تابستان ۲۰۲۳ در ۳۰ سالگی از اشتوتگارت به لیورپول پیوست توانست خودش را بهخوبی نشان دهد. او یکی از اعضای کلیدی تیم ژاپن بود که آلمان و اسپانیا را در جام جهانی ۲۰۲۲ شکست داد. او کاپیتان تیم ملی ژاپن نیز هست.
۲۹. سالم الدوساری (عربستان)
کاپیتان و زننده گل زیبای عربستان به آرژانتین در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر توانست عنوان بهترین بازیکن سال را نیز به دست بیاورد. این وینگر تکنیکی که چندین بار با الهلال قهرمان لیگ برتر عربستان شده است، سال ۲۰۱۸ یک دوره کوتاه را به صورت قرضی در ویارئال توپ زد.
۲۸. محمد الدعایه (عربستان)
یکی از بازیکنانی که بیشترین بازی را در تاریخ داشته است، محمد الدعایه، دروازهبان نامدار عربستان است که ۱۷۸ بار در طول ۱۳ سال درون دروازه عربستان ایستاد. او با عربستان قهرمان جام ملتهای آسیا در سال ۱۹۹۶ شد و با الهلال چهار عنوان قهرمانی در لیگ برتر عربستان را به دست آورد و سال ۱۹۹۹ از سوی فدراسیون تاریخ و آمار به عنوان دروازهبان قرن آسیا انتخاب شد.
۲۷. یونس محمود (عراق)
یونس محمود کاپیتان تیم ملی عراق بود و در ۱۴۸ بازی ملی، ۵۷ گل به ثمر رساند. او در جام ملتهای آسیای ۲۰۰۷ با عراق قهرمان شد و شیرهای بینالنهرین را به قهرمانی قاره کهن رساند. محمود که نامزد توپ طلای آن سال شد (او در رده بیستونهم جهان قرار گرفت)، تنها گل بازی را در فینال مقابل عربستان به ثمر رساند و جایگاهش را به عنوان یک قهرمان ملی محکم کرد.
۲۶. ایجی کاواشیما (ژاپن)
دروازهبان ژاپن در جامهای جهانی ۲۰۱۰، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ به تیم ملی کشورش کمک کرد تا به مرحله یکهشتم نهایی برسد. کاواشیما قهرمان جام ملتهای آسیا در سال ۲۰۱۱ بود و ۱۴ سال را در اروپا گذراند و برای باشگاههایی در بلژیک، اسکاتلند و فرانسه بازی کرد.
۲۵. یاسوهیتو اندو (ژاپن)
یاسوهیتو اندو، اولین بازیکن ژاپنی بود که توانست از مرز ۱۵۰ بازی ملی عبور کند و در مجموع ۱۵۲ بار بازی کرد و در چهار دوره جام جهانی حضور داشت. این هافبک سرانجام سال ۲۰۲۳ بازنشسته شد. او با گامبا اوزاکا قهرمان جیلیگ، جام حذفی و لیگ قهرمانان آسیا در سال ۲۰۰۸ شد و بیش از هزار بازی حرفهای را انجام داد. اندو سال ۲۰۰۹ به عنوان بازیکن سال آسیا انتخاب شد.
۲۴. تاکومی مینامینو (ژاپن)
تاکومی مینامینو که اولین بازی ملیاش را سال ۲۰۱۵ انجام داد مهاجم قابلی است و در امر گلزنی موفق ظاهر شده است. او نیز یکی از ستارگان ژاپن در جام جهانی ۲۰۱۸ بود. این هافبک تهاجمی اندکی قبل از تولد ۲۰ سالگیاش به سالزبورگ پیوست و در ادامه ژانویه ۲۰۲۰ به لیورپول رفت و شش ماه بعد با آنفیلدیها قهرمان لیگ برتر انگلیس شد. او سال ۲۰۲۲ قرمزها را به مقصد موناکو ترک کرد.
۲۳. علی کریمی (ایران)
علی کریمی که ۱۲۷ بار با پیراهن تیم ملی ایران بازی کرد، ۳۸ گل ملی را هم به ثمر رساند و به تیم ملی کمک کرد تا در جام ملتهای آسیا ۲۰۰۴ سوم شود. او همچنین حضور در جام جهانی ۲۰۰۶ را نیز تجربه کرد. پر مرتهساکر، مدافع سابق تیم ملی فوتبال آلمان، درباره کریمی گفت: او دریبلزن استثنایی بود که بازیکنان حریف را «گیج» میکرد. کریمی در فصل ۲۰۰۶ - ۲۰۰۵ بوندسلیگا و جام حذفی آلمان را با بایرنمونیخ کسب کرد و بعدها با شالکه هم در بوندسلیگا به میدان رفت.
۲۲. شینجی اوکازاکی (ژاپن)
شینجی اوکازاکی ۵۰ گل برای ژاپن به ثمر رسانده است و کمتر بازیکنی توانسته بیش از او برای ساموراییها گلزنی کند. او با لسترسیتی عنوان قهرمانی لیگ برتر را به دست آورد و در فصلی که لستر قهرمان شد ۳۶ بازی انجام داد و پنج بار گلزنی کرد. اوکازاکی پس از اولین حضورش در جام جهانی در آفریقای جنوبی، در جام ملت های ۲۰۱۱ با ژاپن قهرمان شد و در دو جام جهانی دیگر حضور داشت و در مجموع ۱۱۹ بازی ملی انجام داد.
۲۱. سعید العویران (عربستان)
عربستان اولین حضورش در جام جهانی را در سال ۱۹۹۴ با صعود به مرحله یکهشتم نهایی جشن گرفت و به لطف درخشش سعید العویران که با زدن یکی از بهترین گلهای تمام دوران، نامش را بر سر زبانها انداخت بلژیک را با میشل پرودوم و انزو شیفو حذف کرد. عربستان در دور دوم برابر سوئد شکست خورد و از جام جهانی حذف شد. العویران که ۷۵ بار برای عربستان به میدان رفت، تمام دوران فوتبالش را در الشباب گذراند؛ جایی که در ابتدای دهه ۹۰ سه قهرمانی متوالی عربستان را به دست آورد.
۲۰. ماکوتو هاسبه (ژاپن)
کاپیتان سابق ژاپن که در ۴۰سالگی هنوز برای اینتراخت فرانکفورت بازی میکند، یکی از بهترین بازیکنان ژاپن است. مدافع میانی سابق اوراوا رد دایموندز سال ۲۰۱۴ به اینتراخت پیوست و قهرمان جام حذفی آلمان و لیگ اروپا شد. او در سطح ملی کاپیتان ژاپن در جام ملتهای آسیا ۲۰۱۱ بود و در سه جام جهانی نیز با ساموراییهای آبی حضور داشت.
۱۹. احمد راضی (عراق)
احمد راضی، بهترین بازیکن تاریخ عراق است و در اولین و تنها حضور کشورش در جام جهانی ۱۹۸۶ بازی کرد و مقابل بلژیک در جام جهانی گل زد. این مهاجم افسانهای که سال ۱۹۸۸ به عنوان بهترین بازیکن سال آسیا انتخاب شد، در ۱۲۱ بازی ملی ۶۲ گل به ثمر رساند.
۱۸. کازویوشی میورا (ژاپن)
کازویوشی میورا به طرز شگفتآوری هنوز در ۵۰سالگی به صورت حرفهای بازی میکند. او یکی از بزرگترین بازیکنان تاریخ فوتبال ژاپن است. او هرگز در جام جهانی بازی نکرد ولی در جام ملتهای آسیا ۱۹۹۲ قهرمان شد و در ۸۹ بازی ملی ۵۵ گل به ثمر رساند.
۱۷. یوتو ناگاتومو (ژاپن)
یوتو ناگاتومو یکی از بهترین مدافعان تاریخ آسیاست و بیش از ۱۰۰ بازی برای کشورش انجام داد. این مدافع کناری با ژاپن قهرمان جام ملتهای آسیا ۲۰۱۱ شد و همان سال به اینتر پیوست و بیش از ۲۰۰ بار برای این تیم در سری آ انجام داد و در ادامه در گالاتاسرای و مارسی نیز توپ زد.
۱۶. کیم مین جائه (کره جنوبی)
کیم مین جائه با ناپولی قهرمان سری آ شد و خیلی زود مورد توجه بهترین باشگاهها قرار داشت. او تابستان ۲۰۲۳ با ۵۸ میلیون یورو به بایرنمونیخ پیوست و گرانترین فوتبالیست آسیایی تاریخ شد. کیم جام جهانی ۲۰۱۸ را به دلیل مصدومیت از دست داد اما چهار سال بعد در جام جهانی قطر بازی کرد.
۱۵. جواد نکونام (ایران)
جواد نکونام در میان بهترین بازیکنان تاریخ ایران جای میگیرد. او ۱۴۹ بازی ملی در طول ۱۵ سال انجام داد و در جامهای جهانی ۲۰۰۶ و ۲۰۱۴ بازی کرد که در جام جهانی دوم کاپیتان ایران بود. این هافبک گلزن اکثر بازیهای باشگاهیاش را برای پاس تهران انجام داد و هفت سال را در دو دوره با اوساسونا در لالیگا سپری کرد و فصل ۲۰۰۷-۲۰۰۶ به اوساساونا کمک کرد به نیمهنهایی جام یوفا برسد.
۱۴. هونگ میونگ بو (کره جنوبی)
هونگ میونگ بو اولین بازیکن آسیایی بود که در چهار جام جهانی متوالی حضور داشت، سوئیپر کره جنوبی در فهرست ۱۰۰ بازیکن برتر از سوی پله نیز قرار گرفت. او برای اولین بار در جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا بازی کرد و در جام جهانی ۲۰۰۲ نیز کاپیتان تیم ملی کشورش بود.
۱۳. شونسوکه ناکامورا (ژاپن)
شونسوکه ناکامورا با ۹۸ بازی ملی یکی از بهترینهای تاریخ ژاپن است و در جامهای جهانی ۲۰۰۶ و ۲۰۱۰ به میدان رفت. او بهترین سالهای دوران حرفهای باشگاهیاش را در سلتیک سپری کرد؛ جایی که سه عنوان قهرمانی اسکاتلند را به دست آورد و اولین بازیکن ژاپنی بود که در لیگ قهرمانان گلزنی کرد. زمانی گفته میشد که ناکامورا، یک کاشتهزن استثنایی، میتواند «با پای چپش یک قوطی لوبیا را باز کند.»
۱۲. کونیشیگه کاماموتو (ژاپن)
کونیشیگه کاماموتو بین سالهای ۱۹۶۴ تا ۱۹۷۷، ۷۵ گل در ۷۶ بازی ملی به ثمر رساند. او در طول دوران حرفهایاش هرگز به جام جهانی راه پیدا نکرد اما در المپیک ۱۹۶۸ مکزیکوسیتی بهترین گل را به ثمر رساند. او یک اسطوره بیچون و چرا در فوتبال ژاپن است.
۱۱. سامی الجابر (عربستان)
سامی الجابر در چهار جام جهانی برای تیم ملی فوتبال کشورش بازی کرد و در سه دوره هم گلزنی کرد. این مهاجم سال ۱۹۹۶ قهرمان جام ملتهای آسیا شد و پنج بار هم با الهلال قهرمانی عربستان را جشن گرفت.
۱۰. مهدی مهدویکیا (ایران)
اسطوره ایرانی و بازیکن سال ۲۰۰۳ آسیا در جناح راست هامبورگ و پرسپولیس دوران درخشانی داشت. مهدویکیا با ۱۱۰ بازی ملی در جامهای جهانی ۱۹۹۸ و ۲۰۰۶ بازی و به تیمملی کمک کرد تا در جام ملتهای آسیای ۱۹۹۶ و ۲۰۰۴ به مقام سوم دست یابد.
۹. علی دایی (ایران)
علی دایی با ۱۰۹ گل در ۱۴۸ بازی ملی، بیش از ۱۵ سال بهترین گلزن تمام دوران در رده ملی بود (در نهایت این رکورد را رونالدو شکست). او به عنوان بهترین بازیکن آسیا در سال ۱۹۹۹ انتخاب شد و پس از کسب عنوان قهرمانی بوندسلیگا و رسیدن به فینال لیگ قهرمانان با بایرنمونیخ در جامهای جهانی ۱۹۹۸ و ۲۰۰۶ بازی کرد. (او سبیلهای فوقالعادهای در جام جهانی اولش داشت.)
۸. شینجی کاگاوا (ژاپن)
شینجی کاگاوا که بیشتر دوران حرفهایاش را در دو باشگاه بزرگ اروپا، منچستریونایتد و بوروسیا دورتموند، گذراند یکی از برجستهترین فوتبالیستهای تاریخ ژاپن است. او قهرمان لیگ برتر و بوندسلیگا شد و در جام ملتهای آسیا ۲۰۱۱ هم به قهرمانی رسید و در جام جهانی ۲۰۱۴ نیز حضور داشت.
۷. هیدهتوشی ناکاتا (ژاپن)
ناکاتا، ملیپوش ژاپنی با ۷۷ بازی ملی، سال ۱۹۹۸ اولین بازیکن آسیایی شد که نامزد توپ طلا میشود. (در واقع او در عرض چهار سال سه بار نامزد دریافت توپ طلا شد.) ناکاتا هافبکی بسیار بااستعداد و سختکوش بود و بخش عمدهای از دوران حرفهایاش را در سری آ گذراند - جایی که با رم قهرمان سری آ شد و دوران بازیاش را در لیگ برتر در بولتون واندررز به پایان رساند.
۶. کیم جو سونگ (کره جنوبی)
کیم جو سونگ که به خاطر موهای بلند و موج دارش به «اسب وحشی» ملقب شد و یکی از اولین فوق ستارههای فوتبال کره جنوبی بود، از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۶ توانست ۷۶ بازی ملی انجام دهد. او یک دوره قرضی را در تیم آلمانی بوخوم توپ زد و با این تیم قهرمان بوندسلیگای ۲ شد.
۵. پائولینو آلکانتارا (فیلیپین)
ستاره فیلیپینی که تباری اسپانیایی و سابقه حضور در تیمهای پایه بارسلونا را داشت ۸۷ سال تمام رکورددار بارسلونا برای بیشترین گل در بازیهای رسمی و دوستانه بود. آلکانترا که در فیلیپین متولد شد، در سه سالگی به بارسلونا نقل مکان کرد. او بعداً برای اسپانیا هم بازی کرد.
۴. پارک جی سونگ (کره جنوبی)
بسیاری بر این باورند که پارک بهترین لژیونر تاریخ فوتبال آسیا در اروپاست. او ابتدا در آیندهوون بود که بازیهای درخشانی را به نمایش گذاشت و خودش را به فوتبال اروپا معرفی کرد. او بعد از آیندهوون راهی بزرگترین تیم تاریخ لیگ جزیره یعنی منچستریونایتد شد و بازیهای درخشانی را با پیراهن این تیم زیر نظر سر الکس فرگوسن به نمایش گذاشت. او توانست قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا و رقابتهای لیگ برتر انگلیس را تجربه کند.
۳. کیسوکه هوندا (ژاپن)
بهترین بازیکن تاریخ ژاپن، ۳۷ گل در ۹۸ بازی ملی به ثمر رساند و بازیکن سال ۲۰۱۰ ژاپن شناخته شد. او متخصص ضربههای ایستگاهی بود و هنرش را بارها در میلان و جام جهانی ۲۰۱۰ مقابل دانمارک نشان داد و به کشورش کمک کرد تا در جام ملتهای آسیا قهرمان شود.
۲. چا بوم کئون (کره جنوبی)
او اسطوره فوتبال کره جنوبی به شمار میآید و در جام جهانی ۱۹۸۶ حضور یافت و از نخستین بازیکنانی بود که از قاره آسیا در رقابتهای بوندسلیگا به میدان رفت. او برای تیمهای بایر لورکوزن و اینتراخت فرانکفورت بازی کرد.
۱. سون هیونگ مین (کره جنوبی)
فوق ستاره کره جنوبی و قطعا بزرگترین بازیکن تاریخ آسیا، سال ۲۰۲۳ به اولین بازیکن آسیایی تبدیل شد که ۱۰۰ گل در لیگ برتر به ثمر رسانده است و از این حیث تاریخساز شد. برنده کفش طلای لیگ برتر تاکنون در سه جام جهانی حاضر بوده است و جایزه پوشکاش ۲۰۲۰ را برای گل انفرادی فوقالعادهاش مقابل برنلی دریافت کرد.
منبع: ایسنا