پرواز همای هنرمندی است برخاسته از متن مردم، کسی که برای رسیدن به جایگاه امروزش روزهای سختی را پشت سر گذاشته، اما شوق رسیدن به آنچه که عمیقا دوست داشته، یعنی خوانندگی و موسیقی، هیچ گاه او را از کار سخت و تلاشهای خستگی ناپذیر باز نداشته است.
بیوگرافی پرواز همای
سعید جعفرزاده احمد سرگورابی که بعدها نام خود را به پرواز همای تغییر داد، در بیستم بهمن ماه سال ۱۳۵۸ در روستای احمد سرگوراب شهرستان شفت به دنیا آمد و دوران کودکی و نوجوانی خود را در آنجا سپری کرد. اولین بارقههای علاقمندی به هنر نیز در همین زندگی سادهی روستایی شروع شد.
شنیدن آوازهای زنان شالیکار گیلان هنگام نشا کاری، گوش سپردن به صدای شعرخوانیهای شیون فومنی و همراهی با دوستان برای نوروزخوانیهای نزدیک عید در کوچه پس کوچههای همین روستای کوچک بود که میل و اشتیاق او را به چنین هنرهایی روز به روز بارورتر کرد؛ اما زندگی سخت کشاورزی و بودن در مکانی که امکانات چندانی برای او نداشت، او را واداشت تا برای رسیدن به خواستههایش قدمهای بلندتری بردارد.
تحصیلات و شغل ها
او دیپلم خود را از هنرستان کمال الملک رشت کسب کرد، جایی که برای رسیدن به آن مجبور بود هر روز مسافتی حدود ۵۵ کیلومتر را پیاده و سواره طی کند، پس از آن به خاطر علاقه فراوان به رشته شعر و آواز و آهنگ در زمینه تخصصی سه تار و پیانو وارد دانشگاه آزاد تهران شد و موفق به اخذ مدرک لیسانس در این رشته شد.
اما زندگی کردن در تهران با وجود مخارج سنگین دانشگاه و با توجه به بنیهی مالی ضعیف او چندان هم راحت نبود، بنابراین او برای گذران زندگی و تأمین مخارج، کار میکرد، از کارگری در ساختمان و دستفروشی در خیابان گرفته تا مسافرکشی با موتور و حتی فروختن نقاشیهایش در خیابان! بدون اغراق باید گفت که پرواز همای، بخش زیادی از اثرگذاری صدا و سبک شعر و آهنگهایش را مرهون همین روزهای سخت است، روزهایی که از نزدیک با درد و رنج مردمانش آشنا و عجین بود.
ازدواج و همسر پرواز همای
سال دوم دانشگاه بود که پرواز همای با همسرش آشنا شد و حاصل این ازدواج دو فرزند پسر به نامهای شهریار و مهریار است که هر دو در حال حاضر در زمینههای مختلف موسیقی فعال هستند.
“پرواز همای، خواننده، نوازنده و موسیقی دان ایرانی”
اساتید آواز همای
پرواز همای در زمینه هنر آواز، شاگرد اساتید به نامی همچون فریدون پوررضا، سید کمال الدین عباسی، هنگامه اخوان، کریم صالح عظیمی است و در زمینه شعر و ادبیات فارسی نیز از محضر اساتیدی همچون علیقلی محمودی بختیاری، حبیب نبوی، منصوره ثابت زاده، محمود طیاری و دکتر اصغر دادبه بهره برده است.
او در زمینه سرودههای اجتماعی، عارفانه و عاشقانه کارهای زیادی دارد، با موسیقی محلی ایران به ویژه موسیقی گیلان به خوبی آشناست و اهنگهای محلی زیادی ساخته و اجرا کرده است، سبک ویژه هنری دیگر او ترکیب موسیقی کلاسیک و موسیقی ایرانی و اپراست که در این زمینه نیز آثار قابل توجهی دارد.
راه اندازی گروه مستان
سرانجام پرواز همای برای ورود رسمی به دنیای موسیقی ایران و اجرای سرودهها و آهنگهای خود در سال ۱۳۸۵ گروه مستان را راه اندازی کرد و با استفاده از سوژههای تازه در شعر و رنگی متفاوت از موسیقی و استفاده از نوازندگان چیره دست و با اجرا در تالار وحدت و کاخ نیاوران در کمترین زمان به شهرت بسیار بالایی دست پیدا کرد، در یکی از همین اجراها در کاخ نیاوران بود که با پدرخواندهاش آشنا شد و این مرد بزرگ با حمایت از او و گروه مستان راه پیشرفتهای بیشتر و اجرای کنسرت در کشورهای دیگر نظیر آمریکا و اروپا را هموار کرد.
“پرواز همای، خواننده برخاسته از فقر”
همای ۳ جولای ۲۰۰۸ با کنسرتی به نام ملاقات با دوزخیان در والت دیزنی کنسرت هال لس آنجلس، تور آمریکا را آغاز کرد و همزمان سه عدد سی دی به نامهای ملاقات با دوزخیان، این چه جهانیست و سرزمین بیکران از او وارد بازار شد؛ استقبال از او در بازار داخلی باورنکردنی بود. او تا به امروز شش تور بزرگ کنسرتهای آمریکا و کانادا و اروپا را در شش سال متفاوت به روی صحنه برده است و تنها خوانندهٔ ایرانی است که در سه سال متوالی، در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ در تالار کنسرت والت دیزنی و لینکن سنتر نیویورک و استراتمور هال واشینگتن، دی. سی. به روی صحنه رفته است.
در اکثر آهنگ های همای از اشعار شاعران برگزیده ایرانی مانند اشعار رهی معیری استفاده شده است.
مهمترین آلبومهای همای و مستان
همای و مستان با اجرای بیش از چهارصد کنسرت در سراسر دنیا همچنان به اجرای کنسرت در ایران و دیگر نقاط دنیا میپردازند.
- ملاقات با دوزخیان
- این چه جهانیست
- سرزمین بیکران
- موسی و شبان
- سربازان
- دیوانه چو دیوانه ببیند
- بایدها و نبایدها
- کلاهت را بکن قاضی
- نان و دندان
اپرای حلاج به کارگردانی، آهنگسازی و خوانندگی پرواز همای نیز از دیگر کارهای قابل توجه او و گروه مستان است که پس از آنکه برای نخستین بار در تابستان ۱۳۹۷ در مجموعه فرهنگی کاخ موزه سعدآباد تالار ایوان عطار به مخاطبان عرضه شد؛ از اول مرداد ماه سال ۱۳۹۸ و این بار در مجموعه کاخ نیاوران به مدت ۳۰ شب به روی صحنه رفت.
“پرواز همای در کنار استاد پزشک علیقلی محمودی بختیاری در شب اجرای اپرای حلاج”
او در جایی گفته است: «شهدای گمنام اسطورههای مقدس من هستند و هر چه بخواهم از آنها درخواست میکنم؛ کسانی که بدون ترس و با چشم باز و آگاهانه برای دفاع از خاک وطن و مردم من جانشان را دادند و هیچ نشانی جز استخوانی ندارند.»
منبع: ستاره