(تصاویر) زندگی خصوصی، عکس های شخصی و بیوگرافی ایلان ماسک
ایلان ماسک (Elon Musk) با نام کامل ایلان ریو ماسک، در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۷۱ (۷ تیر ۱۳۵۰) در آفریقای جنوبی متولد شد. وی بنیانگذار شرکت هایی، چون تسلا موتورز، پی پال و اسپیس ایکس است.
این روزها نام افراد سرشناس و تاثیر گذاری همچون جف بزوس و ایلان ماسک بیشتر به گوش می خورد. افرادی که زندگیشان الهام بخش بسیاری از جوانان در سرتاسر جهان است. اما آیا میدانید که ایلان ماسک کیست؟
ایلان ماسک در حال حاضر مدیر عامل و مدیر فنی در اسپیس ایکس و مدیر عامل و طراح محصول در تسلا موتورز است. او همچنین در حال توسعه یک سیستم حمل و نقل با سرعت بالاست که تحت عنوان هایپر لوپ شناخته میشود. وی شخصاً در طراحی خودروهای برقی و سفینههای فضایی نیز شرکت میکند.
البته او اخیرا نیز از سوی دونالد ترامپ به سمت وزیر کارآمدی منصوب شده است.
بیوگرافی ایلان ماسک
ایلان ریو ماسک (Elon Reeve Musk) در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۷۱ در پرتوریا، آفریقای جنوبی به دنیا آمد. او فرزند ارشد یک خانواده ۵ نفره بود. پدر او، متولد آفریقای جنوبی و بزرگ شده انگلیس، مهندس و مادر کانادایی – انگلیسی او متخصص رژیم غذایی و مدل بود. او یک برادر و یک خواهر کوچکتر از خودش هم دارد. ایلان ماسک دوران کودکی خود را در آفریقای جنوبی سپری کرد. وقتی که او ۱۰ ساله بود، پدر و مادرش از یکدیگر جدا شدند و ایلان اغلب اوقات را با پدرش در آفریقای جنوبی زندگی میکرد.
طراحی اولین بازی کامپیوتری در ۱۲ سالگی
ایلان ماسک در سن ۱۰ سالگی اولین کامپیوتر شخصی خود را خرید. او به برنامهنویسی علاقهمند شد و به تنهایی شروع به یادگیری این مهارت کرد؛ در سن ۱۲ سالگی با فروش بازی کامپیوتری Blastar که خودش آن را طراحی کرده بود، ۵۰۰ دلار به دست آورد. پس از فارغالتحصیلی از دبیرستان تصمیم گرفت که بدون حمایت خانواده به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرده و خانه را ترک کند.
علاوه بر علاقه فراوان به تکنولوژی و برنامهنویسی، او از همان کودکی یک تاجر بالقوه نیز بود. ایلان با ایدههای تجاری جذاب خود، چندین بار برادر، خواهر و پسرعموهایش را به کارهایی مانند «فروش تخم مرغ عید پاک» در محلهشان گماشته بود و از این طریق به نوعی از آنها برای کسب درآمد استفاده میکرد.
فرار از سربازی و رفتن به کانادا
ایلان ماسک پس از اتمام تحصیل در دبیرستان، در سال ۱۹۸۹ (درست قبل از تولد ۱۸ سالگی)، برای اینکه بتواند از خدمت سربازی در ارتش آفریقای جنوبی فرار کند، از طریق مادرش شهروندی کانادا را به دست آورد و به این کشور مهاجرت نمود.
او دربارهی خدمت سربازی میگوید:
«من با خدمت نظامی مشکلی ندارم؛ اما به نظرم خدمت در ارتش آفریقای جنوبی و سرکوب سیاهپوستان، روش خوبی برای گذراندن زمان نیست.»
ایلان ماسک پس از اینکه حق شهروندی کانادا را گرفت، به مونترآل رفت. در ابتدا به هر شغل کم درآمدی راضی بود و تقریباً یک سالی بود که با فقر دست و پنجه نرم میکرد. در سن ۱۹ سالگی در دانشگاه کوئینز در کینگستون، انتاریو پذیرفته شد. ایلان ماسک به مدت دو سال در انتاریو مشغول تحصیل بود و پس از آن، در نهایت در سال ۱۹۹۲ رویای خود را به واقعیت تبدیل نمود و به ایالات متحده آمریکا نقل مکان کرد. او در واقع پس از دریافت بورس تحصیلی از دانشگاه پنسیلوانیا توانست زندگی خود را در امریکا آغاز کند. ایلان مدرک کارشناسی خود را در رشته فیزیک دریافت کرد، اما سال بعد تصمیم گرفت که در مدرسه وارتون دانشگاه پنسیلوانیا مدرک کارشناسی دیگری را در رشته علوم اقتصادی بگیرد.
ایلان ماسک
بزرگترین اشتباه در استخدام افراد این است که بیش از اندازه روی استعدادهای فرد تمرکز کنی و شخصیت او را به اندازه کافی بررسی نکنی. من فکر میکنم این مهم است که فرد، قلب مهربانی داشته باشد.
پروژه های ایلان ماسک
Zip2
در سال ۱۹۹۵، ایلان ماسک و برادرش کیمبال، با سرمایهی ۲۸ هزار دلاری پدرشان شرکت نرمافزاری و اینترنتی Zip2 را تاسیس کردند. شرکت تازه تاسیس آنها راهنمای اینترنتی با نام «City Guid» را در اختیار صنعت چاپ روزنامه قرار میداد. شرکت نوپا به سرعت به موفقیت رسید و آنها توانستند با روزنامههای بزرگی، چون نیویورک تایمز و شیکاگو تریبیون همکاری کنند.
اگرچه ایده و سرمایهی اولیهی Zip2 متعلق به ماسک بود؛ اما هیئت مدیرهی شرکت هرگز اجازه نداد که او بر مسند ریاست شرکت بنشیند. در نهایت کامپک (Compaq) در سال ۱۹۹۹ شرکت Zip۲ را به مبلغ ۳۴۱ میلیون دلار خریداری کرد. حدود ۷ درصد از هزینهی خرید (برابر با ۲۲ میلیون دلار) به شخص ایلان ماسک رسید تا او قبل از رسیدن به سن ۳۰ سالگی میلیونر شود و برای پروژههای بعدی خود پول کافی داشته باشد.
پی پال و X.com
پس از فروش Zip2، ماسک در سال ۱۹۹۹ به همراه یکی از دوستان خود سرویس پرداخت اینترنتی X.com را با سرمایهای ۱۰ میلیون دلاری راه اندازی کرد. یک سال بعد شرکت تازه تاسیس او با Confinity که سرویس انتقال پولی با نام PayPal در اختیار داشت، ادغام شد. پس از آن، دو شرکت ادغامشده بهصورت جدی بر سرویس انتقال پول متمرکز شدند و در نتیجه، در سال ۲۰۰۱ این شرکت به PayPal تغییر نام داد.
ماسک در سال ۲۰۰۰ به دلیل اختلاف نظر با اعضای هیئت مدیره در مورد انتقال زیرساختهای مبتنی بر یونیکس شرکت به ویندوز، از مسند ریاست شرکت برکنار شد؛ اما همچنان به عنوان عضوی از هیئت مدیره در شرکت باقی ماند. در سال ۲۰۰۲ ایبی، PayPal را به مبلغ ۱.۵ میلیارد دلار خرید که از این میزان، ۱۶۵ میلیون دلار به ایلان ماسک رسید. تا پیش از فروش PayPal، ماسک با در اختیار داشتن ۱۱.۷ درصد از سهام شرکت، بزرگترین سهامدار آن به شمار میرفت.
اسپیس ایکس
در سال ۲۰۰۱ ماسک به همراه دو تن از دوستان خود به مسکو رفت تا برای پروژههای فضایی خود تعدادی موشک قاره پیمای دست دوم از روسیه خریداری کند. به گفته دوست ماسک، روسها او را به چشم یک تازهکار میدیدند و مرتباً او را مسخره میکردند. در نتیجه ماسک و دوستانش ترجیح دادند که دست خالی به آمریکا بازگردند.
به گفته یکی از اولین سرمایهگذاران اسپیس ایکس، ماسک متوجه شده بود که مواد خام مورد نیاز برای ساخت موشک تنها ۳ درصد قیمت آن را تشکیل میدهد. به لطف استفاده از مهندسی نرمافزار و طراحی ماژولار، اسپیس ایکس توانست هزینهی پرتاب موشک را با مضربی از ۱۰ کاهش دهد و همچنان به حاشیه سودی ۷۰ درصدی دست پیدا کند. ماسک که با سرمایه ۱۰۰ میلیون دلاری حاصل از پروژههای قبلی خود اسپیس ایکس را تاسیس کرده بود، بهصورت همزمان عنوان مدیر ارشد اجرایی (CEO) و مدیر ارشد تکنولوژی (CTO) این شرکت را در اختیار دارد.
او دربارهی تامین بخش اعظم سرمایهی شرکتهایش میگوید:
«من همیشه از پول خودم در شرکتهایی که ایجاد میکنم سرمایهگذاری کردهام. فکر نمیکنم استفاده صرف از پول مردم [در پروژههای شخصی] کار درستی باشد. نمیتوانم از کسی بخواهم در چیزی سرمایهگذاری کند که حتی خود من حاضر نیستم در آن سرمایهگذاری کنم.»
تسلا موتورز
تسلا موتورز در سال ۲۰۰۳ توسط مارتین ابرهارد و مارک ترپنینگ تاسیس شد. ماسک نیز در سال ۲۰۰۴ پس از سرمایهگذاری در این شرکت به عنوان رییس هیئت مدیره، به آن ملحق شد. در سالهای ابتدایی، اگرچه ماسک نقش فعالی در طراحی و تولید اولین خودروی الکتریکی شرکت با نام رودستر داشت، اما بهصورت عمیق درگیر فعالیتهای روزانهی شرکت نبود.
فاز دوم مربوط به تولید «خودروی میانرده با قیمتی متوسط و تولید در مقیاس متوسط» بود که در سال ۲۰۱۲ و با معرفی خودروی سدان تسلا مدلS عملی شد. فاز سوم و نهایی با «تولید انبوه خودروی نسبتاً ارزانقیمت» تسلا مدل ۳ که در اواخر سال ۲۰۱۷ آغاز شده است.
سولار سیتی
ایلان ماسک طرح و سرمایه اولیه تاسیس یک شرکتِ ارائهدهنده خدمات مرتبط با انرژی خورشیدی را در اختیار پسرعموهایش قرار داد تا آنها در سال ۲۰۰۶ شرکت سولارسیتی را تاسیس کنند. انگیزه اصلی تاسیس سولارسیتی، مبارزه با گرمایش جهانی از طریق تولید انرژی پاک و تجدیدپذیر است.
ماسک دربارهی خطر گرمایش جهانی میگوید:
«بشر در حال انجام یکی از خطرناکترین آزمایشهای تاریخ است: اینکه ببینیم چه مقدار دیاکسید کربن لازم است به اتمسفر تزریق کنیم تا فاجعهای زیست محیطی به وجود بیاید!»
سولارسیتی در حال حاضر بزرگترین تامینکنندهی انرژی خورشیدی در آمریکا است. کارخانه تولید صفحات خورشیدی این شرکت در بوفالوی نیویورک در صورت تکمیل، با فاصلهای سه برابری، بزرگترین کارخانه از نوع خود در آمریکا خواهد بود. علاوه بر این، ماسک در سال ۲۰۱۴ از ساخت یکی از بزرگترین کارخانههای تولید پنلهای خورشیدی در جهان توسط سولارسیتی خبر داد و اعلام کرد که این شرکت در سالهای آینده قصد دارد «کارخانههایی در مقیاس حتی بزرگتر از این» برای تولید پنلهای خورشیدی بسازد.
در نهایت سولارسیتی در سال ۲۰۱۶ به مبلغ ۲.۶ میلیارد دلار بهصورت رسمی توسط تسلا موتورز خریداری شد.
هایپرلوپ
ایلان ماسک در سال ۲۰۱۳ از طرح خود برای یک سیستم حمل و نقل عمومی پرسرعت با استفاده از لولههای خلأ پرده برداشت. در این طرح، کپسولی که حامل مسافران یا بار است، با استفاده از پیشرانهی مغناطیسی خطی در لولهای با فشار هوای کم (نزدیک به خلأ) میتواند به سرعتهایی بالاتر از سرعت صوت دست پیدا کند.
پس از گمانهزنیهای فراوان، ماسک ۱۲ مهندس را از تسلا موتورز و اسپیس ایکس مامور کرد تا ظرف مدت ۹ ماه طرحهای مفهومی چنین سیستمی را پیریزی کنند. طرح ماسک، اگر از لحاظ فنی ممکن باشد، یکی از سریعترین و در عین حال ارزان قیمتترین روشهای حمل و نقل برای مسافتهای طولانی خواهد بود؛ هرچند هزینهی اولیهی راهاندازی مسیر مورد نیاز برای چنین سیستمی بسیار بالا است، بهطوریکه هزینهی ساخت هایپرلوپ بین لس آنجلس و سان فرانسیسکو حدود ۶ میلیارد دلار برآورد میشود.
توییتر
ماسک کاربر فعال شبکه اجتماعی توییتر است و بیش از ۸۰ میلیون دنبال کننده دارد. در ۳۱ ژانویه ۲۰۲۲، ماسک بهطور پیوسته خرید مقادیر قابل توجهی از سهام این شرکت را آغاز کرد و در ۱۴ مارس ۲۰۲۲ به ۵ درصد از سهام شرکت رسید. ماسک در ۱ آوریل به مجموع ۷۳٬۱۱۵٬۰۳۸ سهم رسید که ۹٫۱۳ درصد از کل سهام توییتر را شامل میشود.
ارزش آن در آن زمان ۲٫۶۴ میلیارد دلار بود که او را به بزرگترین سهامدار شرکت تبدیل کرد. ماسک در عرض ۱۰ روز از زمانی که سهامش در این شرکت از ۵٪ گذشت، از اطلاعرسانی به اسایسی غافل شد که این امر نقض قوانین اوراق بهادار ایالات متحده است. هنگامی که ماسک در ۴ آوریل ۲۰۲۲ بهطور عمومی سرمایهگذاری خود را در پرونده ۱۳جی کمیسیون بورس و اوراق بهادار فاش کرد، سهام توییتر بزرگترین افزایش روزانه را از زمان عرضه اولیه اولیه خود در سال ۲۰۱۳ تجربه کرد زیرا هجوم فعالیتهای تجاری منجر به افزایش قیمت سهام تا ۲۷ درصد شد.
افشای اینکه ماسک سهام قابل توجهی در توییتر به دست آورده است به دنبال توئیتهای ماسک در ۲۵ و ۲۶ مارس بود که در آن او تعهد توییتر به آزادی بیان را زیر سؤال برد و گفت که در حال بررسی توسعه یک سایت رسانه اجتماعی رقیب است، اگرچه این نظرات پس از آن صورت گرفت. قبلاً ۷٫۵ درصد از شرکت را تصاحب کرده است. در ۴ آوریل، ماسک با قراردادی موافقت کرد که به موجب آن او به عضویت هیئت مدیره توییتر منصوب میشد و او را از تصاحب بیش از ۱۴٫۹ درصد از شرکت منع میکرد، اما ماسک تصمیم گرفت پیش از اینکه انتصابش در ۹ آوریل اجرایی شود، به هیئت مدیره نپیوندد.
او در ۲۵ آوریل ۲۰۲۲ اعلام کرد که ۱۰۰ درصد سهام توئیتر را به مبلغ ۴۴ میلیارد دلار خرید اما این قرارداد را فسخ کرد و سهام این شرکت شش درصد سقوط کرد. توئیتر نیز از او به دلیل فسخ این قرارداد شکایت کرد. در اکتبر ۲۰۲۲ مجدداً پیشنهاد خرید توئیتر به قیمت ۵۴٫۲ دلار بهازای هر سهم از سوی ماسک مطرح شد. نهایتاً در ۲۷ اکتبر ۲۰۲۲ این معامله با مبلغ ۴۴ میلیارد دلار نهایی شد. ماسک پس از خرید، بلافاصله مقامات اجرائی توئیتر، از جمله پاراگ آگراوال، مدیرعامل این شرکت را اخراج کرد.
وزیر بهینه سازی
دونالد ترامپ رئیسجمهور تازه آمریکا روز سهشنبه ۱۲ نوامبر (۲۲ آبان) با اعلام تشکیل وزارتخانه جدیدی به نام «وزارت بهینهسازی دولت»، ایلان ماسک رئیس شرکت اسپیسایکس را به عنوان وزیر آن در دور دوم ریاستجمهوری خود معرفی کرد.
ویوک راماسوامی، کارآفرین سرشناس آمریکایی، قرار است آقای ماسک را در تصدی این وزارتخانه همراهی کند. به گفته دونالد ترامپ، وظیفه این وزارتخانه «افزایش کارآمدی دولت و کاهش اتلاف منابع فدرال» خواهد بود.
وی در بیانیهای گفت: «این دو آمریکایی بزرگ راه را برای دولت من هموار خواهند کرد تا بوروکراسی را برچیده، مقررات اضافی را کاهش داده، هزینههای بیفایده را حذف کرده و آژانسهای فدرال بازسازی شوند.»
ایلان ماسک در پستی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که اقدامات این وزارتخانه بهصورت «آنلاین و شفاف» منتشر خواهد شد و شامل «جدولی از بیموردترین هزینههای مالیاتی شما» خواهد بود.
او نوشت: «این هم تراژیک و هم بسیار سرگرمکننده خواهد بود».
ایلان ماسک در طول کمپین انتخاباتی ترامپ بهعنوان یکی از متحدان کلیدی او ظاهر شد و بنابر گزارشها، بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای کمک به پیروزی جمهوریخواهان هزینه کرد. وی همچنین به دفعات حمایت خود را از کاندیداتوری ترامپ در پلتفرم ایکس، که مالک آن است، ابراز داشت.
دونالد ترامپ رئیسجمهور تازه آمریکا روز سهشنبه ۱۲ نوامبر (۲۲ آبان) با اعلام تشکیل وزارتخانه جدیدی به نام «وزارت بهینهسازی دولت»، ایلان ماسک رئیس شرکت اسپیسایکس را به عنوان وزیر آن در دور دوم ریاستجمهوری خود معرفی کرد.
ازدواج ایلان ماسک
ایلان ماسک در سال ۲۰۰۰ با همسر خود به نام جاستین ویلسون که نویسندهای با استعداد بود، آشنا شد. نتیجه ازدواج ایلان با این شخص، ۵ پسر (یک دوقلو و یک سهقلو) بود. ایلان ماسک در واقع ۶ پسر داشت، ولی یکی از آنها در دوران کودکی به دلیل بیماری از دنیا رفت. با این وجود رابطه ایلان با جاستین، بعد از ۸ سال به جدایی انجامید و در سال ۲۰۱۰ برای دومین بار و اینبار با بازیگر بریتانیایی به نام Talulah Riley ازدواج کرد؛ اما اینبار هم بعد از ۴ سال زندگی با او، در سال ۲۰۱۴ از همسر خود جدا شد.
منزل و خانه ایلان ماسک
باورهای عجیب و غریب ایلان ماسک
- ماسک میخواهد تا سال ۲۰۲۴، انسانها را به کره مریخ بفرستد
- ماسک میگوید بدبین کردن مردم نسبت به ماشینهای خودران، همانند کشتن آنهاست.
- یکی از باورهای عجیب ایلان ماسک این است که شاید تمدن انسانها، نوعی شبیهسازی رایانهای توسط فضاییها باشد.
- به عقیدهی ماسک، هوش مصنوعی میتواند “بزرگترین تهدید وجودی” ما باشد.
- مدیر عامل تسلا فکر میکند که انسانهای امروزی یک سایبورگ هستند.
منبع: ستاره