قیمت خودرو نزولی شد

پس از افت نسبی قیمت ارز، بهای بسیاری از محصولات داخلی و مونتاژی ریزش کرد و در برخی نمونهها خریداران به یکباره با افت 20 تا 30 میلیون تومانی محصولات روبرو شدند. البته بازار در روزهای شنبه و یکشنبه به ثبات و آرامشی نسبی رسیده و قیمتها به نوعی لنگر انداختهاند.




گرانی اما شامل همه محصولات نشده است. برای نمونه پژو206 تیپ 5 که پرفروشترین خودرو ایران خودرو نیز هست در روزهای اخیر با کاهش قیمت 1میلیون تومانی روبرو شده و فعلا به بهای 48میلیون تومان خرید و فروش میشود. رنو ساندرو نیز که تا هفته آخر ماه خرداد بهایش به بیش از 90 میلیون تومان رسید، در نمونه اتوماتیک و فول اپشن فعلا 84 میلیون تومان قیمت دارد.


اما در بازار وارداتیها اوضاع همچنان در وضعیت قرمز است. برای نمونه در بازار شاسیبلندهای متوسط و آسیایی 5 خودروکیا سورنتو، تویوتا راو4، میتسوبیشی اوت لندر، هیوندای سانتافه و نیسان ایکس تریل با افزایش قیمت دوباره مواجه شده و به بیشترین بهای ممکن از زمان آغاز شوکها در بازار خودرو رسیدهاند. این محصولات به ترتیب با 15، 15، 10، 12 و 10 میلیون افزایش قیمت، هم اینک در نمونههای فول اپشن به بهای 625، 651، 445، 595 و 440 میلیون تومان خرید و فروش میشوند. در بین محصولات اسپورت و جوان پسند هم افزایش قیمت دو خودرو محبوب کیا سراتو کوپ 2016 و آلفا رومئو جولیتا 2017 با رشد چشمگیری در نمونههای صفر کیلومتر مواجه شده و به ترتیب در نمایشگاههای پایتخت 310 و 325 میلیون تومان قیمت گذاری شدند.
دلایل اصلی کاهش قیمت محصولات داخلی مشخص است. انتشار برخی اخبار درخصوص افزایش گسترده تولید خودرو در دو ماه اول سال 97 در کشور موجب شد تا اندکی فشار روانی از روی دوش بازار برداشته شده و برخی از خریداران با امیدواری به آینده، تقاضای خود را به آینده موکول کنند. در همین راستا احمد نعمتبخش دبیر انجمن خودروسازان ایران با اشاره به افزایش تولید خودرو در سال 97 اظهار کرد: تولید خودرو امسال به شدت افزایش یافته و بر اساس آمارهای موجود، نسبت به سال گذشته میزان تولید خودرو در بخش سواری 18 درصد و در مجموع 17.5 درصد افزایش داشته است.
برخی از کارشناسان این افت قیمتی را ناشی از پالسهای مثبتی میدانند که از ناحیه تقویت روابط تجاری ایران و اروپا در کنار تلاش رنو و پژو برای ادامه فعالیت در ایران میدانند. این دو خودروساز فرانسوی که مستقیما روی بیش از 500هزار دستگاه از خودروهای تولید داخل نفوذ تکنولوژیک و قیمتی دارند، به واسطه ابعاد کلان مالی حضور در ایران در روزهای اخیر به شدت در تلاشاند فعالیت خود را در ایران استمرار بخشند.
تاثیر افزایش قیمتها روی بازار خودرو چیست؟
در این باره مجله اقتصادی تجارت فردا نوشته است: «سیاستگذاری نسنجیده یا نپخته دولت در حوزه ارزی باعث شد به یکباره با طوفان کاهش ارزش پول ملی، هجوم ابهام و ترس به فضای بازار و افزایش شدید قیمتها روبهرو شویم تا قدرت خرید طبقه متوسط ایرانی بیش از همیشه رو به اضمحلال رود. تاثیر این موضوع شاید در بسیاری از بخشها سریعاً بروز نکند اما شواهد موجود در کنار تجربیات گذشته نشان میدهد این کاهش قدرت خرید سریعاً تاثیر خود را روی حجم بازار گذاشته تا رسماً بتوان برای آتیه بازار خودرو در سال 97 افتی چشمگیر در تولید و تقاضا را پیشبینی کرد.
این یعنی به واسطه افزایش قیمت محصولات بالای 50 میلیون تومان که در اغلب نمونهها بین 100 تا 200 برابر رشد داشته، بازار اصطلاحاً آب رفته یا کوچک شده و در ادامه سال، خریداران کمتری به سراغ ابتیاع محصولات مونتاژی مدرنتر، اتومبیلهای چینی مدرنتر و البته محصولات اروپایی ارزانقیمت خواهند رفت. در عین حال گرانی شدید را باید تنها میراث سیاستگذاری فعلی برای بازار خودروهای وارداتی دانست که سریعاً تاثیر خود را روی بهای نمونههای کارکرده و البته محصولات چینی خواهد گذاشت.»