۹ ادویه خوش طعم که میتوانید جایگزین نمک کنید
پزشکان همیشه توصیه میکنند که از مصرف زیاد نمک تا حد امکان خودداری شود و به جای آن از ادویهها و چاشنیهایی که نه تنها خوش طعم کننده هستند بلکه دارای خواص و مزایای زیادی برای سلامتی هستند استفاده کنید.
نمک یکی از چاشنیها و طعم دهندههای اصلی غذاها است، اما این خوش طعم کننده دارای مضرات زیادی برای سلامتی میباشد. اما مواد و ادویههای زیادی وجود دارند که میتوان از آنها به عنوان جایگزین برای نمک استفاده کرد. در این مقاله به معرفی برخی از این طعم دهندهها میپردازیم.
نمک خوراکی یکی از طعم دهندههای اصلی و پرطرفدار است که بدون آن واقعاً غذاها طعم دلپذیری نخواهند داشت. اما مصرف نادرست و بی رویهی این چاشنی میتواند ضرر و زیان جبران ناپذیری برای سلامتی ایجاد کند. بسیاری از امراض به علت مصرف بی رویه نمک ایجاد میشوند.
پزشکان همیشه توصیه میکنند که از مصرف زیاد نمک تا حد امکان خودداری شود و به جای آن از ادویهها و چاشنیهایی که نه تنها خوش طعم کننده هستند بلکه دارای خواص و مزایای زیادی برای سلامتی هستند استفاده کنید.
ادویههای فراوانی برای خوش طعم کردن غذاها وجود دارند که اگر به اندازه صحیح و مناسب از ترکیب آنها استفاده کنید متوجه خواهید شد که چقدر طعم غذا را دلچسب میکند بدون اینکه کمبود نمک در آنها احساس شود.
در ادامهی قبل از معرفی بهترین جایگزینها برای نمک خوراکی، کمی در مورد این چاشنی و مزایا و مضرات آن صحبت خواهیم کرد.
انواع نمک
نمک یکی از طعم دهندههای اصلی غذا هاست و در بین ادویهها در رتبه اول قرار دارد. این چاشنی در کل دنیا طرفدار دارد و از آن برای طعم دادن غذا استفاده میشود. نمک در غذاها از اهمیت ویژهای برخوردار است و بدون آن غذا طعمی نخواهد داشت.
نمکها انواع مختلفی دارند که هر کدام دارای خواص و مزایایی میباشد. با شناختن انواع نمک و ویژگیهای آنها سعی کنید یک نمک مناسب انتخاب کرده و از آن در غذاهای خود استفاده کنید.
نمک سلتی
این نمک نوعی نمک دریایی است که برای اولین بار در کشور فرانسه کشف شد. رنگ این نمک کمی مایل به خاکستری است و دارای دانههای درشت و نسبتا نم دار است. میزان سدیم این نمک نسبت به سایر نمکها کمتر بوده و حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی است.
نمک حلال یا کوشر
کوشر یک واژه بر گرفته از ادیان یهودی است و به معنی حلال میباشد. نمک کوشر دارای دانههای درشتی است و تصفیه نشده است. از این نمک بیشتر برای آشپزی استفاده میشود، زیرا دارای دانههای درشتی است و پاشیدن آن هنگام آشپزی روی غذا راحتتر میباشد و بیشتر سر آشپزها از آن استفاده میکنند.
نمک دریایی
نمک دریایی نمکی است که از تبخیر آب دریا حاصل میشود و تفاوت چندانی با نمک تصفیه شده ندارد. این نمک حاوی مقادیر زیادی سدیم کلرید میباشد. در انتخاب نمک دریایی باید به رنگ شفاف آن توجه کنید. نمکهایی با رنگهای تیره و کدر دارای مواد معدنی زیادی میباشند.
نمک تصفیه شده
نمک تصفیه شده یا نمک سفره یکی از پر مصرفترین و رایجترین نمکها میباشد. مواد معدنی موجود در نمک در فرایند تصفیه گرفته میشود و چسبندگی و رطوبت آن نیز از بین میرود.
اغلب نمکهای تصفیه شده حاوی مقادیر زیادی ید میباشند. ید یکی از عناصر مهم و ضروری برای بدن است و کمبود آن باعث ایجاد مشکلاتی مانند کم کاری تیروئید میشود. از این رو در نمکهای تصفیه شده از ید استفاده میشود تا این کمبود جبران شود.
مضرات مصرف نمک طعام
مضرات نمک نسبت به مزایای آن بسیار زیاد میباشد. هر فرد به طور میانگین نباید روزانه بیشتر از ۵ گرم نمک مصرف کند. در حالی که میبینیم بسیاری از افراد میزان مصرف نمک روزانه شان بیشتر از این میزان است.
اصلیترین و شایعترین عارضهای که بر اثر مصرف بی رویه نمک ایجاد میشود فشار خون میباشد. مصرف زیاد نمک باعث افزایش فشار بر روی سرخ رگها شده و وجود آن در بدن باعث حبس آب میشود، در نتیجه میزان خون در کانالهای خونی بیشتر از حد طبیعی میشود.
از دیگر مضرات مصرف زیاد نمک پوکی استخوان، ناراحتیهای معده و ورم بدن میباشد.
انواع جایگزین نمک
در ادامه به شما چند ادویه و طعم دهنده که میتوانید به عنوان جایگزین نمک از ان استفاده کنید معرفی خواهیم کرد. همراه ما باشید.
۱. زردچوبه جایگزین نمک
زرد چوبه یکی از ادویههای پر مصرفی است که بدون شک در تمام آشپزخانههای ایرانی وجود دارد و از آن برای طعم دادن غذاها استفاده میشود. این ادویه طعم بسیار دلچسبی به غذاها میدهد و دارای خواص مفیدی برای بدن میباشد. استفاده از این ادویه به قدری رایج و مرسوم است که بدون آن غذا طعم خود را از دست میدهد.
اگر میخواهید از مقدار کمی نمک استفاده کنید و در عین حال غذایتان طعم لذیذی داشته باشد و کمبود نمک آن احساس نشود میتوانید از این ادویه به همراه کمی فلفل استفاده کنید.
۲. زیره جایگزین نمک
زیره یکی دیگر از ادویههایی است که معمولا در کنار زردچوبه از آن استفاده میشود و طعم به خصوصی به غذا میدهد. شما میتوانید به جای استفاده از نمک زیاد از ترکیبی از انواع زیرهها استفاده کنید تا علاوه بر خوش طعم کردن غذا، از خواص بی نظیر آن بهره ببرید.
در صورتی که دچار مشکل فشار خون هستید و پزشک شما مصرف نمک را برایتان جایز نمیداند میتوانید روی غذای خود کمی زیره مانند نمک بپاشید و از طعم لذیذ آن لذت ببرید. در این صورت شما متوجه کم نمکی غذا نخواهید شد.
۳. انواع فلفل جایگزین نمک
فلفل یکی از ادویههایی است که طرفداران بسیاری دارد و در صورتی که کمی فلفل بیشتر به غذا اضافه کنید، کمبود نمک را احساس نخواهید کرد. اما نباید مصرف آن به قدری زیاد باشد که غذایتان بیش از حد تند شود و نتوانید بخورید.
فلفلها در انواع و رنگهای مختلف دارند و هر کدام دارای طعمی نسبتا متفاوت نسبت به دیگری است. همچنین انواع فلفل دارای مقادیر زیادی آهن و منیزیم است که برای بدن مفید میباشد.
۴. پودر سیر جایگزین نمک
سیر یکی از خوراکیها و طعم دهندههایی است که علاوه بر لذیذ کردن غذاها دارای خواص مفید بی نظیری میباشد. اما برخی از افراد به علت ماندگاری بوی آن از مصرف آن خودداری میکنند.
مصرف مقدار مناسبی از این چاشنی در غذا باعث خوش طعم شدن آن میشود و جایگزین مناسبی برای نمک میباشد. هر چه سیر تازهتر باشد طعم و عطر بهتری دارد، اما در صورتی که به سیر تازه دسترسی ندارید میتوانید به جای آن از پودر سیر استفاده کنید که قابل تهیه در ادویه فروشیها و فروشگاههای مواد غذایی است.
۵. پودر پیاز جایگزین نمک
پودر پیاز از آن دسته از ادویههایی است که دارای عطر و طعمی قوی میباشد و طعم بی نظیری به غذاها میدهد. این ادویه بیشتر مناسب غذاهای گوشتی و انواع غذاهای دریایی است، زیرا این ادویه بوی نامطبوع این غذاها را از بین میبرد و طعم دلچسبی به آنها میدهد و میتواند به عنوان یک جایگزین برای نمک استفاده شود.
۶. آویشن جایگزین نمک
یکی دیگر از ادویههای طبیعی و سرشار از خواص بی نظیر آویشن میباشد. این گیاه دارای عطر مدهوش کنندهای است که طعم خاصی به غذا میدهد. از این ادویه بیشتر برای طعم دادن فست فودها مانند پیتزا، ساندویچ پیراشکی و پاستا و لازانیا استفاده میشود.
آویشن علاوه بر خوش طعم کردن غذاها دارای خواص زیاد است. یکی از خواص بی نظیر آن کاهش فشار خون میباشد. مصرف آویشن سبب گشاد شدن عروق شده و در هضم بهتر غذا نیز کمک میکند.
۷. دارچین جایگزین نمک
دارچین یکی از ادویههایی است که تقریبا همیشه در غذاها استفاده میشود. این ادویه دارای طعمی نسبتا تند و شیرین است و دارای عطر دلنشینی است و تقریبا همه عطر و طعم آن را دوست دارند. از این چاشنی در خیلی از غذاها میتوان استفاده کرد. از این ادویه بیشتر برای طعم دادن به انواع خورشتهای ایرانی مانند قیمه، قرمه سبزی و ... استفاده میشود.
این ادویه یکی از جایگزینهای مناسب برای نمک است و با استفاده از آن، کمبود نمک در غذا را حس نخواهید کرد. برای استفاده از دارچین در خورشتها بهتر است ابتدا آن را به مدت ۱۰ دقیقه در روغن کمی تفت دهید و قبل از سرو خورشت به آن اضافه کنید و بگذارید کمی با خورشت بپزد.
۸. زنجبیل جایگزین نمک
زنجبیل یکی از ادویههای دوست داشتنی است که طعم ویژه و تندی است. این چاشنی بیشتر مناسب غذاهای گوشتی و سرخ شده است. زنجبیل را میتوان به صورت خشک و پودر شده و یا تازه استفاده کرد.
۹. پودر پاپریکا جایگزین نمک
پاپریکا در واقع پودر فلفل دلمهای خشک شده است که در تمام دنیا از آن استفاده میشود و دارای طعم دلچسبی است. از این ادویه برای طعم دادن غذاهای گوشتی و لازانیا و پاستا استفاده میشود. این ادویه نیز میتواند جایگزین مناسبی برای نمک باشد. میتوانید این ادویه را با مقداری پودر سیر و فلفل مخلوط کنید تا طعم بی نظیری به غذا بدهید و کمی نمک را احساس نکنید.
نکته: اگر ترجیح میدهید خودتان انواع ادویه و طعم دهنده را در منزل تهیه کنید (مانند خشک کردن برگهای آویشن، دانههای فلفل سیاه و یا ریشههای گیاه زردچوبه و زنجبیل و ...) توصیه میشود آنها را به صورت سالم و پودر نشده نگهداری کنید تا خواص و طعم و عطر طبیعی آنها برای مدتهای طولانی حفظ شود و هر بار تنها مقدار کمی از آنها را آسیاب کنید و زود مصرف کنید.
منبع: بیتوته