باید و نبایدهای غذایی در دوران ابتلا به آنفولانزا
انار حتی بیشتر از چای سبز در خاصیت آنتی اکسیدان دارد. آنتی اکسیدانها باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن برای مقابله با بیماریهایی مثل آنفولانزا میشوند.
هرساله در فصل پاییز شاهد شیوع و گسترش بیماری آنفولانزا هستیم، اما امسال تب شیوع این بیماری بسیار سریعتر و سختتر از سالهای قبل آغاز است. بخشهای عفونی اغلب بیمارستانها و مراکز درمانی کشور در طول یک ماه اول پاییز مملو از بیمارانی شد که با علایم آنفولانزا و بیماریهای تنفسی کارشان به بستری شدن کشید.
متخصصان بیماریهای عفونی میگویند برای بهبود سریعتر و کاهش علایم این بیماری باید در کنار مراحل درمان به بحث تغذیه نیز توجه ویژه شود. در این گزارش باید و نبایدهای غذایی و همچنین غذاهای مفید و مضر برای مبتلایان به آنفولانزا را برایتان معرفی کردهایم.
آنفولانزا ویروس عفونی شایع و متشکل از قطرات عفونی است که وارد بدن افراد میشود، این ویروس ابتدا در نقاط تحتانی بدن مانند گلو و ریه پخش میشود و بعد از ورود به این بخشها شروع به گسترش میکند. هرساله با شروع پاییز و در ادامه در فصل زمستان ویروس آنفولانزا شایع میشود و افراد بسیاری در جهان به این بیماری مبتلا میشوند. آنفولانزا، ویروسی است که از راههای مختلف سرایت پذیر میشود.
فرد میتواند ویروس را از فرد مبتلا به آنفولانزا که در نزدیکیاش عطسه، سرفه یا صحبت میکند، بگیرد. این ویروس میتواند بر روی اشیای به مدت دو تا هشت ساعت زنده بماند. در صورتی که فرد مبتلا به آنفولانزا بر روی سطحی مثل صفحه کلید رایانه یا دستگیره در دست بزند و فرد دیگری آن سطح را لمس کند مبتلا خواهد شد.
در واقع همین که ویروس به روی دستها انتقال یافت، میتواند با لمس دهان، چشمها یا بینی به بدن راه یابد. واکسینه کردن یکی از راههای اصلی مقابله با این ویروس است. در ادامه به معرفی مواد غذایی میپردازیم که در درمان سریعتر این بیماری عفونی معجزه میکنند.
موادغذایی مفید برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا
خوردن برخی خوراکیها آنقدر مفید است که میتواند با تقویت سیستم ایمنی بدن، مانع ابتلای شما به ویروس آنفولانزا شود. همانطور که گفتیم این بیماری بیشتر در افرادی دیده میشود که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند. پس میتوانید تنها با خوردن برخی مواد مغذی و ویتامینها به تقویت سیستم ایمینی بدن خودتان کمک کنید.
لبنیات: شاید برایتان جالب باشد اگر بگوییم که ۷۰ درصد سیستم ایمنی بدن ما به سلامت رودههایمان بستگی دارد. تمام غذاهایی که میخوریم، همگی برروی سلامت روده ما اثرگذار هستند. از بهترین باکتریهایی که میتواند سیستم ایمین بدن و رودههای ما را تقویت کند، پروبیوتیکها هستند.
منبع اصلی این پروبیوتیکها لبیات و میوهها است. ماست یکی از اصلیترین مواد خوراکی است که سرشار این باکتری مفید است.
ماهی سالمون: ماهی سالمون از منابع اصلی امگا ۳ است. امگا ۳ به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و کاهش التهابها کمک بسیاری میکند. این ماده میتواند در درمان یا پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا موثر باشد چراکه در دوران بیماری بدن ما التهابهای زیادی از درون دارد.
پرتقال: پرتقال از منابع اصلی ویتامین C است که میتواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند. از همین رو از پرتغال و سایر مرکبات در این فصل نباید غافل شد.
گردو: مغز گردو سرشار از ویتامین B۶، E، مس و امگا۳ است. آنتی اکسیدانهای موجود در گردو میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و خطر ابتلا به آنفولانزا کمتر شود.
انار: انار حتی بیشتر از چای سبز در خاصیت آنتی اکسیدان دارد. آنتی اکسیدانها باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن برای مقابله با بیماریهایی مثل آنفولانزا میشوند.
فلفل دلمهای قرمز: فلفل دلمهای قرمز هم از دیگر منابع آنتی اکسیدان است. یک فلفل دلمهای قرمز متوسط میتواند دوبرابر نیاز شما به ویتامین سی را در روز برآورده کند. ویتامین سی میتواند به تقویت گلبولهای سفید خون و درنتیجه تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
سیر: سیر خاصیت ضدالتهابی و ضدمیکروبی دارد. این ماده مقوی میتواند به بهبود عفونت موجود در بدن شما و کمشدن التهابها کمک کند. اگر مزه سیر برایتان خوشایند نیست، آن را با سایر غذاها میل کنید.
عسل: عسل هم خاصیت آنتی اکسیدانی دارد که در بهبود و تقویت دستگاه ایمنی بدن شما اثرگذار است. همچنین خوردن عسل به نرم شدن گلوی شما و کاهش سرفههایتان در دوران ابتلا کمک خواهد کرد.
روغن زیتون: روغن زیتون خاصیت ضدالتهابی دارد. برخی تحقیقات هم ثابت کرده که خاصیت ضدمیکروبی هم دارد. بااینحال خوردن این روغن با غذا، سالاد و … میتواند به کاهش علائم آنفولانزا شما کمک کند.
در زمان ابتلا به آنفولانزا چه بخوریم؟
اگر دچار بیماری آنفولانزا شده اید و اکنون در جال طی مراحل درمانی هستید میتوانید با استفاده از مواد غذایی که به شما معرفی میکنیم، روند درمان این بیماری را سریعتر کنید.
مصرف مایعات برای کاهش تب
در زمان تب، مایعات بدنتان کاهش پیدا میکند، پس در این مدت باید مصرف نوشیدنی و آب را بیشتر کنید. از نشانههای کم آبی، غلیظ شدن و پر رنگ شدن ادرار است. پس اگر به آنفولانزا مبتلا هستید و تب دارید، نوشیدن مایعات را فراموش نکنید.
مایعات گرم و بخار آن به روان شدن مخاط بینی و گرم شدن گلویتان کمک میکند. آب نارگیل، آب پرتغال، دمنوشهای بدون کافئین، آب گرم با عسل و لیمو و زنجبیل از جمله مایعات مفید برای دوران ابتلا به آنفولانزا هستند.
چای زنجبیل برای درد و تهوع
شکم درد یکی از رایجترین علائم آنفولانزا است. نوشیدنیهای گرم مثل چای زنجبیل همانطور که گفتیم، میتواند در تسکین درد شکم شما موثر باشد. همچنین مصرف غذاهای بدون ادویه و کم چرب به راحتی در معده هضم میشوند و درد شکم شما را بیشتر نمیکنند. همچنین زنجبیل درد شکم، حالت تهوع شما را کمتر میکند.
ماست برای درمان اسهال
اگر درزمان ابتلا به آنفولانزا به اسهال نیز مبتلا شدید، غذاهایی مصرف کنید که راحتتر هضم میشوند و دارای پروبیوتیک هستند. خوردن ماست که منبع اصلی پروبیوتیک است میتواند به بهبود اسهال شما کمک کند. البته در برخی از مبتلایان مصرف ماست میتواند علایم بیماری را تشدید کند به همین دلیل با احتیاط این ماده غذایی را در این دوران مصرف کنید.
چای داغ برای کاهش التهاب گلو
سرفههای بیش از حد در آنفولانزا میتواند گلوی شما را زخم و پر از التهاب کند. در چنین شرایطی نوشیدن یک فنجان چای داغ میتواند گلوی شما را گرم و آرام کند. طعمدار کردن این چای با هل، دارچین، میخک و زنجبیل هم میتواند گرفتگی بینی شما را باز کند و تنفستان راحتتر شود. در چای سبز هم آنتی اکسیدانهای بسیاری یافت میشود که به تقویت سیستم ایمنی شما کمک خواهد کرد.
سوپها بهترین درمان برای آنفولانزا
از چند دهه گذشته اولین غذایی که برای درمان آنفولانزا و سرماخوردگی به بیماران توصیه میشود، سوپها هستند. البته دلیل قانع کنندهای نیز برای این پیشنهاد وجود دارد. سوپها منبع عالی انواع ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین و کالری هستند.
از جمله سوپهای مفید برای درمان آنفولانزا سوپ مرغ، سوپ و آش کدوحلوایی، آش سرماخوردگی (این آش از مقدار مساوی پیاز، سیب درختی، هویج، شلغم، برنج، به و سبزی سوپ تشکیل شده است)، فرنی، شوربای گشنیز و اسفناج، سوپ شلغم و سوپ جو است.
در دوران ابتلا مصرف این غذاها ممنوع است
خوردن برخی از مواد غذایی که سالم هم تلقی میشوند، در دوران ابتلا به آنفولانزا میتوانند مشکل زا شوند و علایم بیماری را تشدید کنند. این مواد غذایی شامل پنیر، شکلات، چیپس، فست فودها، قهوه، فلفل تند، موز، ماهی تن، بادام زمینی، بیسکوییت، میگو، نوشیدنیهای انرژی زا، سرکه، سیب زمینی سرخ شده، آناناس و بادمجان است.