(تصاویر) کشف یک پلاتیپوس هم عصر دایناسورها
فسیل جدیدِ پلاتیپوس به نامِ Patagorhynchus pascuali به حدود ۷۰ میلیون سال قبل در اواخر دوران زمینشناسیِ کرتاسه و زمانیکه دایناسورها روی زمین بودند، تعلق دارد. این یافته تازه عمر تکسوراخسانان را حدود ۱۰ میلیون سال به عقبتر میبرد.
فسیلها نشان میدهند که مونوترمها یا تکسوراخسانان در حدود ۱۰ میلیون سال قدیمیتر از آنچه پیشاز این تصور میشد، هستند.
پیدا شدنِ فسیل تازهای از تکسوراخسانان در استرالیا، زمان و مکانی که این پستاندار عجیب تخمگذار تکامل یافته است را زیر سوال میبرد. پیشاز این قدیمیترین فسیل از این جانور مربوط به یکی از خویشاوندان باستانی پلاتیپوسها بود که در آرژانتین پیدا شده بود.
تنها مونوترمهایی که تا امروز بقا پیدا کردهاند، اِکیدنه و پلاتیپوس هستند که بومی استرالیا و جزایر همسایه آن هستند. اما شواهدی فسیلی نشان میدهند که این گلولههای عجیبوغریبِ پستاندار در عصر ماقبلِ تاریخ در آمریکای جنوبی هم میزیستند.
بیشاز ۳۰ سال قبل، نخستین شواهد از زیستِ مونوترمها در خارج از استرالزی [بخشی از اقیانوسیه]با پیدا شدنِ دندانِ یک پلاتیپوسِ قدیمی به نامِ Monotrematum sudamericanum در پاتاگونیا در آرژانتین به دست آمد. فسیل آن حیوان ۶۲ میلیونسال قدمت داشت.
فسیل جدیدِ پلاتیپوس به نامِ Patagorhynchus pascuali به حدود ۷۰ میلیون سال قبل در اواخر دوران زمینشناسیِ کرتاسه و زمانیکه دایناسورها روی زمین بودند، تعلق دارد. این یافته تازه عمر تکسوراخسانان را حدود ۱۰ میلیون سال به عقبتر میبرد.
دانشمندانی که فسیل تازه را پیدا کردهاند میگویند: «پیدا شدنِ آثاری از مونوترمهای اولیه در اوایل دوران زمینشناسیِ کرتاسه در استرالیا دانشمندان را به این اتفاقنظر رسانده که این گروه از پستانداران در همین قاره پدید آمدهاند و بعدها وارد آمریکای جنوبی شدهاند.» در آن زمان آرژانتین و بقیه آمریکای جنوبی هنوز بخشی از ابرقاره گوندوانا بودند؛ و هند، استرالیا، عربستان، ماداگاسکار و جنوبگان حدود ۴۰ میلیون سال قبل از آمریکای جنوبی و آفریقا جدا شده بودند.
بازسازی جمجمه پلاتیپوس بر اساس فسیل دندان آسیای او
محققان Patagorhynchus را از دومین دندانِ آسیای پایینیِ فسیلشده آن شناسایی کردهاند. بقیه فسیلهایی که در حوالیِ دورانِ مونوترمِ باستانی پیدا شدهاند، شامل بقایایی از پستانداران اولیه، قورباغه، لاکپشت، مار، گیاهانِ آبزی، حلزونهای آب شیرین، پرندگان و لاور حشرات است. علاوهبرآن، فسیلهای دایناسور از قبیلِ تروپادهای گردندراز و تروپادهای دوپا نیز در عصر او پیدا شدهاند.
محققان از روی اندازه دندان حدس میزنند که جثه این سوراخسان متوسط و بینِ جثه Monotrematum (که تقریباً هماندازه پلاتیپوسهای مدرن است) و نوع دیگری از عموزادگانِ باستانی پلاتیپوس به نامِ Obdurodon است، که طول آن به ۱ متر هم میرسیده، قرار میگیرد.
پلاتیپوسهای نر امروز به ندرت بیشتر از ۶۰ سانتیمتر طول دارند. اکولوژی و رفتارِ Patagorhynchus احتمالاً شبیه به پلاتیپوسهای امروزی بوده است. در گذشته، این فرض مطرح میشد که مونوترمها بعد از انقراضِ دایناسورهای غیرپرنده در حدود ۶۶ میلیون سال قبل، از خاستگاه اصلیشان که امروزه استرالیا نامیده میشود، به جاهای دیگر پراکنده شدهاند.
«یافته جدید نشان میدهد که Patagorhynchus pasculai همانموقع توزیع گسترده دیرینهجغرافیا که شامل آمریکای جنوبی، استرالیا و جنوبگان میشده را به دست آورده بوده و جنوبگان گذرگاه او برای رسیدن به مناطق دیگر بوده است.»
منبع: راهنماتو