(عکس) امنترین خزانه جهان کجاست و چه چیزی در آن نگهداری میشود؟
برخی از ایمنترین درهای این دنیا را میتوان در خزانههایی یافت که عمدتا برای محافظت از محتویات داخل آنها در برابر دزدان احتمالی ایجاد شدهاند.
طاقها را میتوان به تمدنهای باستانی از جمله مصریها، یونانیها و رومیها مرتبط دانست که اغلب برای نگهداری کالاهای با ارزش مانند گنجینهها، اسناد مهم و آثار مقدس ساخته میشدند؛ گاوصندوقهای امن تاریخچهای طولانی دارند و به دوران ماقبل تاریخ باز میگردند که مردم از وسایل مختلفی برای محافظت از دارایی خود در برابر سرقت و آسیب استفاده میکردند. مصریان باستان برای محافظت از ثروت خود، مقبرهها و دیگر بناها را با اتاقکها و تلههای مخفی میساختند.
قلعهها و استحکامات اغلب برای حفظ اقلام ارزشمندی مانند طلا، نقره و سنگهای قیمتی در سراسر اروپای قرون وسطی مورد استفاده قرار میگرفتند، صندوقهای بزرگ و سنگین نیز بهعنوان گاوصندوق قابل حمل همراه با قفل و کلید استفاده میشدند.
پیشرفت در فلزات و فناوریهای قفلسازی منجر به ساخت گاوصندوقها و خزانههای پیچیدهتر در قرن ۱۸ و ۱۹ شد. نفوذ به این گاوصندوقهای فولادی جدید بسیار دشوارتر از صندوقهای چوبی قبلی بود. چارلز چوب، که در سال ۱۸۱۸ یک شرکت قفل سازی را در انگلستان راه اندازی کرد، یکی از برجستهترین سازندگان گاوصندوق قرن نوزدهم بود. گاوصندوقهای Chubb از امنترین گاوصندوقهای جهان بودند و بانکها، شرکتها و دولتها در سراسر جهان از آنها استفاده میکردند.
استفاده از گاوصندوقها و خزانهها در طول قرن بیستم رشد کرد و با استفاده از مواد و فناوری جدید، امنیت آنها حتی بیشتر شد. قفلهای الکترونیکی، سیستمهای هشدار و نظارت تصویری در بسیاری از خزانههای مدرن رایج شده اند. گاوصندوقهای امن اکنون برای اهداف مختلفی از جمله ذخیره امن پول، جواهرات، هنر و سایر اشیاء قیمتی مورد استفاده قرار میگیرند. انتظار میرود که با پیشرفت فناوری امنیتی، خزانههای ایمن برای حفظ اشیای قیمتی مهم باقی بمانند.
اما، امنترین خزانه در جهان چیست و چه چیزی پشت آن پنهان شده است؟
خزانه روز رستاخیز که به طور رسمی به عنوان خزانه جهانی بذر سوالبارد شناخته میشود، یک انبار امن در نزدیکی لانگیربین در جزیره نروژی اسپیتس برگن است. این بانک به عنوان پشتیبان بانکهای بذر جهان با هدف حفظ تنوع زیستی کشاورزی در صورت وقوع یک فاجعه جهانی ایجاد شده است.
این طاق در سال ۲۰۰۸ افتتاح شد و در دامنه کوهی در ارتفاع ۱۲۱ متری از سطح دریا ساخته شدهاست. این بنا برای تحمل بلایای طبیعی و انسان ساز مانند زلزله و جنگ هستهای ساخته شده است. ورودی طاق یک تونل بتنی است که به سه اتاقک مستقل منتهی میشود که هر کدام میتوانند تا ۱.۵ میلیون نمونه بذر را در خود جای دهند.
این خزانه توسط دولت نروژ اداره میشود و برای کشورها و سازمانهایی در سراسر جهان که میخواهند بذرها را برای حفاظت ذخیره کنند، باز است. تا سال ۲۰۲۲، این طاق دارای بیش از یک میلیون نمونه بذر از تقریباً هر کشور روی کره زمین است. دانهها در دمای منفی ۱۸ درجه سانتیگراد نگهداری میشوند و پیش بینی میشود که برای صدها سال باقی بمانند.
خزانه روز رستاخیز به عنوان ابزاری حیاتی برای حفظ تنوع زیستی کشاورزی در جهان در نظر گرفته میشود که توسط تغییرات آب و هوایی، تخریب زیستگاهها و بیماریها تهدید میشود. هدف این است که اگر یک بحران جهانی در کشاورزی رخ دهد، بذرهایی که در خزانه نگهداری میشوند بتوانند به احیای محصولات کشاورزی و پر کردن بانکهای غذایی کمک کنند.
این یکی از سختترین طاقهای تاریخ نیست که آن را بسیار چشمگیر کرده است، اما همچنین مکان دورافتاده و هوای بسیار سردی که آن را احاطه کرده است، آن را غیرقابل نفوذ کرده است. ممکن است در آن طلا نباشد، اما این با ارزشترین خزانه در جهان برای بشریت در نظر گرفته میشود.