ثروتمندترین خلافکاران تاریخ مدرن
فیلمهایی چون پدرخوانده، رفقای خوب و هشت یار اوشن زندگی خلافکاران را به شکلی فریبنده به تصویر میکشند. اما در دنیای واقعی قانونشکنی عاقلانهترین انتخاب نیست. برخی از ثروتمندترین خلافکاران تاریخ به فرجامهای تلخی دچار شدند و کارشان به فرار، زندان و یا سردخانه کشید.
فرادید | فیلمهایی چون پدرخوانده، رفقای خوب و هشت یار اوشن زندگی خلافکاران را به شکلی فریبنده به تصویر میکشند. اما در دنیای واقعی قانونشکنی عاقلانهترین انتخاب نیست. برخی از ثروتمندترین خلافکاران تاریخ به فرجامهای تلخی دچار شدند و کارشان به فرار، زندان و یا سردخانه کشید.
اما سرنوشت تلخ خلافکارانی که در ادامه معرفی میکنیم را نترساند و جرمشان دهر چه که بود (اختلاس، قاچاق مواد مخدر، ترفند پانزی، فحشا و حتی قتل) به کار خود ادامه دادند. جذابیت سود مالی آنقدر زیاد بود که نمیتوانستند فعالیتهای خود را متوقف کنند.
بسیاری از خلافکاران لیست ما ثروت هنگفت خود را با قاچاق مواد مخدر کسب کردند؛ مانند قاچاقچی کوکائین اهل پورتوریکو "خوزه فیگورا آگوستو"، سرکرده کارتل مدلین "کارلوی لهدر" و "پابلو اسکوبار" معروف. آنها امپراتوری عظیمی برای خود ساخته بودند و میتوانستند در تکتک تمایلات و هوی هوسهایشان زیادهروی کنند. گفته میشود اسکوبار پیشنهاد داد درازای جلوگیری از استرداد به آمریکا 10 میلیارد دلار بدهی کلمبیا را پرداخت کند. (دولت پیشنهاد او را رد کرد.)
البته دارایی خالص خلافکاران هیچوقت مشخص نیست و تنها تخمین زده میشود. مثلاً دارایی "گریزلدا بلانکو" از کلمبیا که به "مادرخوانده کوکائین" معروف بود در اوج خود نزدیک به دو میلیارد دلار تخمین زده میشود. اما او تلاش زیادی میکرد تا میزان داراییهایش را مخفی نگاه دارد. او در سال 2012 در شهر مدلین به ضرب گلوله کشته شد.
رتبهبندی ما بر اساس گزارشهای پیشین از ارزش خالص داراییهای این خلافکاران در اوج فعالیتشان است.
- فرانک لوکاس: 52 میلیون دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر
او از اواخر دهه 1960 تا 1980 یکی از بزرگترین توزیعکنندههای کوکائین بود. او با جاسازی مواد مخدر تابوت سربازان کشتهشده در جنگ ویتنام آمار قاچاق را افزایش داد. در سال 1976 دستگیر شد و به مجموعهای از جرائم مرتبط با حلقه گسترده توزیع مواد مخدرش متهم شد. اما پس از همکاری با دولت فدرال از محکومیتش کاسته شد.
"دنزل واشنگتن" در سال 2007 نقش او را در فیلم "گانگستر آمریکایی" بازی کرد.
- کنت لی: 90 میلیون دلار
جرم: کلاهبرداری
کنت لی بنیانگذار و مدیر شرکت "انرون" به فریب دادن سهامداران و اختلاس میلیونها دلار متهم شد. این کار او سبب شد شرکت انرون در سال 2001 بزرگترین ورشکستی تاریخ آمریکا را اعلام کند. او در سال 2006 به تقلب در اوراق بهادار محکوم شد، اما سه ماه قبل از محکومیت به دلیل سکته قلبی درگذشت.
- ال کاپون: 100 میلیون دلار
جرم: فرار از مالیات، اخاذی، .............
کاپون در دهه 1920 و 1930 یکی از بزرگترین روسای خلافکار در آمریکا بود که به ترتیب دادن "کشتار روز ولنتاین" متهم شد. در این کشتار هفت نفر از اعضای یکی از باندهای رقیب کشته شدند. هدف این کشتار ترساندن باندهای رقیب برای کنترل جرائم سازمانیافته در شیکاگو بود. او جرائم زیادی در سالهای آتی مرتکب شد، اما درنهایت به جرم فرار از مالیات به زندان رفت.
- خوزه فیگورا آگوستو: 100 میلیون دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر و قتل
کارتل مواد مخدر آگوستو در اوج شکوفایی عامل ورود نود درصد کوکائین در پورتوریکو و جمهوری دومینیکن بود. زمانی که تحت تعقیب بود از هویتهای جعلی استفاده میکرد و برای تغییر چهرهاش چندین عمل جراحی انجام داد. در لحظه دستگیری در سال 2010 کلاهگیس به سر داشت. به او لقب "پابلو اسکوبارِ منطقه کارابین" را داده بودند. او در سال 2017 به سی سال زندان در آمریکا محکوم شد.
- جورج جونگ: 100 میلیون دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر
این خلافکار اهل بوستون یکی از مهرههای اصلی در تبادل کوکائین در دهههای 1970 و 80 بود. گفته میشود او مسئول ورود 85 درصد ازکوکائینی بود که به آمریکا وارد میشد. او در سال 1987 دستگیر شد. با وثیقه آزاد شد، اما قبل از رسیدن وقت محاکمه به همراه خانوادهاش فرار کرد. در سال 1994 با بیش از 1700 پوند کوکائین در کانزاس دستگیر شد. او به جرم دست داشتن در سه توطئه به 60 سال زندان محکوم شد. اما پس از 20 سال حبس در سال 2014 آزاد شد. "جانی دپ" در فیلم "Blow" نقش جونگ را ایفا کرد.
- میر لانسکی: 100 میلیون دلار
جرم: قمار غیرقانونی، قاچاق الکل، رشوه و اخاذی، فرار از مالیات
در دهه 1940 امپراتوری قمار لانسکی در سراسر جهان گسترش یافت. او در کازینوهای لاسوگاس، لندن، کوبا، باهاماس و مناطق دور نفوذ داشت. بااینکه نزدیک به پنجاه سال یکی از برترین روسای خلافکار بود، اما تنها به جرائم کوچک مرتبط با قمار محکوم شد و دو ماه را در زندان سپری کرد. لانسکی در سال 1970 به فرار از مالیات متهم شد، اما از این اتهام تبرئه شد. گفته میشود قبل از اینکه در اواخر دهه 1940 به کوبا فرار کند، نزدیک به 20 میلیون دلار ثروت داشته است (نزدیک به 184 میلیون امروز). اما این رقم در زمان مرگش در سال 1983 به 57 هزار دلار رسیده است. لانسکی از سرطان ریه درگذشت.
"بن کینزلی" در سال 1991 در فیلمی به نام "Bugsy" در نقش لانسکی حاضر و نامزد دریافت جایزه اسکار شد.
- لوکی لوچیانو: 1056 میلیون دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر، فحشا، اخاذی به تهدید
لوچیانو پدر جرائم سازمانیافته مدرن در نظر گرفته میشود. او بعدها به داشتن یک باند فحشا و قاچاق مواد مخدر محکوم شد و پسازآنکه یکی دیگر از سران خلافکار "میر لانسکی" با پلیس فدرال وارد همکاری شد (برای محافظت از بنادر نیویورک در طی جنگ جهانی دوم)، او به 30 تا 50 سال زندان محکوم شد و ده سال از محکومیتش را سپری کرد. سپس به کشور بومیاش ایتالیا منتقل شد و در آنجا به فعالیتهای غیرقانونیاش ادامه داد. اما هرگز به هیچ جرمی متهم نشد.
- نیکی بارنس: 105 میلیون دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر
او با نام مستعار "مرد دستنیافتنی" اعتبار تشکیل "شورا" را از آن خود کرد: هفت عضو آمریکایی- آفریقایی که با همکاری مافیای ایتالیا فعالیت میکردند. او در سال 1978 دستگیر و به حبس ابد محکوم شد.
- ساالواتور "توتو" رینا: 125 میلیون دلار
جرم: چندین قتل
رینا یکی از فعالترین خلافکاران بینالمللی بود. او یک کمپین تروریستی داشت که سالیان سال فعالیت کرد و درنهایت در اوایل دهه 1990 با دستگیری رینا در ایتالیا افول کرد. او به ارتکاب و یا صدور دستور صدها قتل محکوم و به حبس ابد متهم شد. او در سال 2017 در زندان درگذشت.
- آنتونی سالرنو: 600 میلیون دلار
جرم: قمار غیرقانونی، فرار از مالیات
او که به دلیل هیکلش "تونی چاقه" لقب گرفت، یکی از روسای اصلی در "خانواده جرائم جنووزه" بود. او تا دهه 1960 رهبری بیشترین تعداد از عملیات خلافکارانه را برعهده داشت و سالانه بیش از 50 میلیون دلار سود کسب میکرد. در سال 1981 به قمار غیرقانونی متهم شد و بعدها نیز به نفوذ به ساختار برخی شرکتها و بهرهجویی از پروژههای مختلف ساختمانی متهم شد.
سالرنو به 70 سال زندان محکوم شد و در سال 1986 در زندان درگذشت.
- دنیس کوزلوفسکی: 600 میلیون دلار
جرم: جنایات عمده، کلاهبرداری، توطئه
او در سمت مدیرعامل شرکت "تایکو اینترنشنال" در دهه 1990 سبب رشد سریع این شرکت شد. او یک ولخرج تمام عیار بود و چکهای آپارتمان سی میلیون دلاریاش در منهتن و تولد یک میلیون دلاری همسرش را به پای شرکت تایکو مینوشت.
در سال 2002 (سه سال پس از خروج از شرکت تایکو) به دریافت 81 میلیون دلار پاداش غیرمجاز، خرید 14 میلیون دلار آثار هنری به خرج شرکت و تخصیص 20 میلیون دلار به یکی از مدیران سابق تایکو متهم شد. او در سال 2005 محکوم شد و 6 سال و نیم محکومیت را سپری کرد تا اینکه در سال 2014 آزاد شد. همچنین وادار شد مبلغ 70 میلیون دلار جریمه پرداخت کند.
- برنارد مادوف: 820 میلیون دلار
جرم: کلاهبرداری، پولشویی
مادوف مغزمتفکر بزرگترین ترفند پانزی در تاریخ است. او هزاران مشتری را فریب داد که برخی از آنها چهرههای معروف مانند استیون اسپیلبرگ، لری کینگ و کوین بیکن بودند. میزان این کلاهبرداری 64 میلیارد دلار تخمین زده شد. او در سال 2008 دستگیر و به 150 سال زندان محکوم شد که حداکثر مجاز در قانون است.
مادوف در طی محاکمه اذعان کرد: "من میراث ننگینی از خود برای خانواده و نوههایم برجای گذاشتم. متأسفم."
- ریک راس: 850 میلیون دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر
راس در طول دهه 1980 یک امپراتوری مواد مخدر لسآنجلس برپا کرد. آنقدر موفق شد که در دوران اوج به شهرهای مختلف در سراسر آمریکا نیز سرایت کرد. او در سال 1996 به جرم قاچاق کوکائین دستگیر و به حبس ابد محکوم شد.
پس از محکومیتش مجموعهای از مقالات در رسانهها چاپ شد که روابطی میان منبع کوکائین راس "دانیلو بلاندون" و سازمان سیا را برملا کرد و به رسوایی "ایران- کنترا" معروف شد که در آن اعضای ارشد دولت "رونالد ریگان" به ایران اسلحه میفروختند. گفته میشد پولی که آمریکا برای کمکهای بشردوستانه اختصاص میدهد، برای خرید اسلحه به گروه شورشی کنتراس داده میشود.
راس در زندان حقوق خواند و یک راه فرار قانونی پیدا کرد که بیست سال از محکومیتش کم شد. او در سال 2009 آزاد شد.
- خواکین گوزمن: یک میلیارد دلار
جرم: قتل، قاچاق مواد مخدر، پولشویی
این قاچاقچی مکزیکی سالهای متمادی در فرار بود و همزمان یکی از بزرگترین عملیات غیرقانونی مواد مخدر جهان را مدیریت میکرد. بااینکه مقامات قانونی او را فردی خطرناک اعلام کرده بودند، اما مردم زادگاهش در شهر "سینالوآ" او را همانند رابینهود میپنداشتند. مردم معتقد بودند که گوزمن مخفیانه پروژههای محلی را تأمین مالی میکند و به افرادش دستور میدهد تا صلح و امنیت شهر را حفظ کنند. اما تحقیقات فدرال اینها را تنها تبلیغاتی از سوی عملیات گوزمن میدانستند.
گوزمن دو بار از زندان مکزیک فرار کرد؛ تا اینکه در سال 2016 به آمریکا منتقل شد. "مارکو دو لائو" نقش او را در سریال "ال چاپو" بازی میکند.
- سوسومو ایشی: 1.5 میلیارد دلار
جرم: قمار غیرقانونی
در اوایل دهه 1930، این رئیس ژاپنی باند خلافکاران از گروه بدنام "اینگاوا کای" خارج شد و گروه تبهکاران "یاکوزا" را از خلافهایی چون اخاذی و خشونت دور کرد. او فعالیتهای این گروه را بر معاملات املاک، بانکداری و دیگر تجارتهای "قانونی" متمرکز کرد.
ایشی بیش از 4 میلیارد دلار درآمد کسب کرد و این پول را در پروژههای مختلف در سراسر جهان سرمایهگذاری کرد (او حتی برادر جورج اچ دبلیو بوش را بهعنوان مشاور استخدام کرد). تا اواخر همان دهه و با ترکیدن حباب اقتصادی ژاپن، قدرت (و سلامتش) بهسرعت افول کرد. پس از مرگش در سال 1991، بیش از شش هزار نفر در مراسم خاکسپاری در توکیو شرکت کردند.
- گریزلدا بلانکو: 2 میلیارد دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر، قتل
او با نام مستعار "مادرخوانده کوکائین" شناخته میشد و از سالهای 1950 تا اوایل 2000 یکی از بزرگترین مهرهها در تجارت کوکائین در میامی بود. او در سال 1985 دستگیر و به بیش از ده سال زندان محکوم شد. اما حتی از پشت میلههای زندان نیز به هدایت عملیاتش ادامه میداد. زمانی که در زندان بود به سه قتل مرتبط با قبل از دستگیریاش متهم شد و دوران محکومیتش افزایش یافت.
او در سال 2004 از زندان آزاد و به کلمبیا بازگردانده شد. در سال 2012 توسط یک مهاجم ناشناس به ضرب گلوله کشته شد. "کاترین زتا جونز" نقش او را در فیلمی به نام "مادرخوانده کوکائین" بازی کرد.
- آلن استنفورد: 2 میلیارد دلار
جرم: کلاهبرداری
این تاجر اهل تگزاس در سمت مدیر گروه مالی استنفورد، به طرح ریزی و اجرای یک ترفند پانزی به ارزش 89 میلیارد دلار متهم شد. دامنه این کلاهبرداری تگزاس تا کارابین و دیگر نقاط را دربگرفت.
او در سال 2012 به کلاهبرداری متهم شد و در حال سپری کردن دوره محکومیت 110 ساله است.
- لئونا هلمسلی: 2 میلیارد دلار
جرم: فرار از مالیات
هلمسلی یک تاجر آمریکایی بود که در پی تحقیقات قانونی در مورد عدم پرداخت مزد پیمانکاران، به فرار از مالیات متهم شد. او به 16 سال زندان محکوم شد، اما پس از 19 ماه آزاد شد. او در سال 2007 درگذشت و مبلغ 12 میلیون دلار برای سگش "ترابل" به ارث گذاشت.
- کارلوس لهدر: 2.7 میلیارد دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر
لهدر یکی از بینانگذاران کارتل مدلین بود که حرفهاش را با ماشین دزدی آغاز کرد و در زندان با "جورج جونگ" همسلول بود. لهدر بهتدریج یک امپراتوری بزرگ کوکائین راهاندازی کرد که مقرش در خارج از جزیره شخصیاش در باهاماس قرار داشت. گفته میشود بیش از 650 پوند کوکائین وارد این جزیره شد.
در اواخر دهه 70، ارزش داراییهای لهدر به میلیارد دلار رسید. او پیشنهاد داد اگز دولت به روند عملیات او کاری نداشته باشد، بدهی خارجی کلمبیا را پرداخت کند. او در سال 1987 به آمریکا بازگردانده شد و اکنون در حال سپری کردن دوران محکومیت 135 ساله میباشد.
- کان سا: 5 میلیارد دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر
به او لقب "پادشاه تریاک" داده بودند. کان سا در میانمار متولد شد. او فعالیتش را در دهه 1960 آغاز کرد و به یکی از بزرگترین قاچاقچیان هروئین تبدیل شد. او در اوج قدرتش ارتشی متشکل از بیست هزار نفر را تحت فرمان داشت که از ارتش برمه نیز مسلحتر بودند. کان سا در سال 1988 پیشنهاد داد تمام هروئین خود را به قیمت 37 میلیون دلار دولت استرالیا بفروشد. این کار تقریباً نیمی از تجارت هروئین جهان را متوقف میکرد. اما دولت استرالیا این پیشنهاد را نپذیرفت.
کان سا هرگز در کشور خودش با اتهامات مرتبط با قاچاق مواد مخدر روبرو نشد. اما در سال 1990 در دادگاهی غیابی در آمریکا به قاچاق مواد محکوم شد. او طی چند سال آتی فعالیتهایش را متوقف کرد و در شهر یانگون مستقر شد. او در سال 2007 در ثروت و آسایش از جهان رفت.
- ویکتور بوت: 6 میلیارد دلار
جرم: قاچاق اسلحه، تروریسم
بوت یک مترجم نظامی بود که پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی به آفریقا و خاورمیانه اسلحه قاچاق میکرد. او را "بازرگان مرگ" لقب دادند. در سال 2008 به آمریکا منتقل شد و به جرم فروش اسلحه به شورشیهای کلمبیا برای استفاده علیه نیروهای آمریکا به 25 سال زندان محکوم شد.
- داوود ابراهیم: 6.7 میلیارد دلار
جرم: قاچاق مواد، قتل و تروریسم
ابراهیم که فرزند یک مأمور پلیس است از دهه 1970 رهبری سندیکای جنایتکارانه "شرکت دی" بوده است. او متهم به قاچاق مواد و تروریسم است و گفته میشود در بمبگذاریهای سال 1993 در بمبئی که 257 کشته برجای گذاشت، دست داشته است. همچنین ردپایش در فعالیتهای مرتبط با املاک و مستغلات، قمار و صنعت فیلمسازی بالیوود نیز دیده میشود.
او در لیست ده فرد تحت تعقیب اف بی آی قرار داشت.
- سیمیون موگیلویچ: 10 میلیارد دلار
جرم: اخاذی به تهدید، قاچاق مواد، قتل، قاچاق اسلحه، کلاهبرداری، پولشویی، فحشا، اخاذی
او در مافیای روسیه به "رئیس روسا" معروف بود و با بسیاری از مقامات سیاسی روسیه از جمله ولادیمیر پوتین در ارتباط بود. گمان میرود که او هنوز در مسکو زندگی میکند.
- آمادو کاریلو فوینتس: 25 میلیارد دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر، قاچاق اسلحه و قتل
فوینتس در سال 1993 کنترل کارتل مواد مخدر "خوارز" را برعهده گرفت. او با تعداد قابلتوجهی جت موادش را جابهجا و از طریق کلمبیا پولشویی میکرد. درآمد او در کل دوران فعالیت بیش از 25 میلیارد دلار تخمین زدهشده است.
او هم در آمریکا و هم در مکزیک تحت تعقیب بود. اما او در سال 1997 پس از هشت ساعت جراحی پلاستیک بهمنظور تغییر چهره درگذشت. او از عمل جان سالم به در برد، اما چندین ساعت بعد به دلیل عوارض ناشی از عمل درگذشت.
- پابلو اسکوبار: 30 میلیارد دلار
جرم: قاچاق مواد مخدر، آدمربایی، رشوه، قتل، تروریسم
او در سال 1949 در شهر ریونگرو، کلمبیا متولد شد. اسکوبار موفقترین خلافکار تاریخ مدرن در نظر گرفته میشود: "پادشاه کوکائین" راههای خلاق و هوشمندانهای برای قاچاق کوکائین به آمریکا پیدا کرد، مثل غلتاندن شلوار جین در کوکائین مایع و رد شدن از گمرک. گفته میشود در دوران رهبری او کارتل مدلین مسئول ورود 80 درصد کوکائین موجود در آمریکا بود و روزانه بیش از 70 میلیون دلار درآمد ایجاد میکرد. کارتل او هفتهای بیش از هزار دلار صرف بندهای کشی میکرد تا پولها را دستهبندی کنند.
او در سال 1993 درگیری مسلحانه با مقامات درگذشت. اما خویشاوندان و حامیانش اصرار دارند که او حاضر نبود تن به دستگیری دهد و به همین دلیل خودکشی کرد.
"وینر مورا" بازیگر برزیلی در سریالی به نام "نارکس" نقش اسکوبار را بازی کرد.
منبع: Newsweek
ترجمه: وبسایت فرادید