اتهامات شهرداری از نگاه محسن هاشمی
«سازمانی فربه، ناکارآمد، آلوده به رانت و مملو از موازیکاری نمیتواند خدمتی مناسب به شهروندان ارائه دهد. شهرداری تهران برای بهبود عملکرد و برآورده کردن انتظارات مردم، نیاز به تحولی درونی دارد تا بتواند مسائل بیرونی شهر را حل کند و در این مسیر باید از معیارهای علمی بهجای رویکردهای سلیقهای استفاده شود».
کد خبر :
۶۳۶۹۳
بازدید :
۸۲۴
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران، روز گذشته و در ابتدای جلسه شورا، سخنان خود را با انتقاداتی تند و گزنده از وضعیت مدیریت شهری آغاز کرد. او دراینباره گفت: «سازمانی فربه، ناکارآمد، آلوده به رانت و مملو از موازیکاری نمیتواند خدمتی مناسب به شهروندان ارائه دهد».
هاشمی در ادامه تأکید کرد: «اگر میخواهیم همانگونه که مردم در انتخابات گذشته با رأی معنادار و مشارکت بیسابقه خود، تحول در مدیریت شهری را از ما خواستند، آن را ایجاد کنیم، باید فراتر از شعار و تبلیغات، ابتدا استانداردسازی را از ساختار و عملکرد مدیریت شهری آغاز کنیم. سازمانی فربه، ناکارآمد، آلوده به رانت و مملو از موازیکاری نمیتواند خدمتی مناسب به شهروندان ارائه دهد».
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه صرف نگهداشت شهر تهران، آنهم در سطح کیفیت فعلی، قطعا مطالبهای نیست که شهروندان تهرانی از شورای پنجم و مدیریت شهری داشتهاند، افزود: «چراکه این موضوع در مدیریت شهری گذشته نیز محقق میشد».
هاشمی در ادامه با اشاره به گذشت حدود ۱۴ ماه از مسئولیت این دوره در شورای شهر گفت: دو شهرداری که از این شورا رأی اعتماد گرفتهاند، تقریبا در راستای عملکرد مدیریت گذشته شهرداری حرکت کردهاند و البته در برخی موضوعات مانند شفافسازی و کاهش شهرفروشی گامهای مثبتی برداشته شده است، اما این گامها نتوانسته انتظار شهروندان تهرانی را از مدیریت شهری تأمین کند».
به اعتقاد هاشمی، شهرداری تهران برای بهبود عملکرد و برآورده کردن انتظارات مردم، نیاز به تحولی درونی دارد تا بتواند مسائل بیرونی شهر را حل کند و در این مسیر باید از معیارهای علمی بهجای رویکردهای سلیقهای استفاده شود.
رئیس شورای اسلامی شهر با اشاره به اینکه استانداردهای مدیریتی نشان میدهد پیکره مدیریت شهری تهران در شرایط فعلی ناموزون و نامتوازن، فربه و کُند، سردرگم و کدر است، تأکید کرد: شرایط این سازمان باید به وضعیتی متوازن و پایدار، چابک و مؤثر و هوشمند و شفاف بهبود یابد که در این مسیر، نیاز به جراحی توأم با جسارت و عقلانیت است. اگر امروز سنگبنای اصلاح مدیریت شهری با شجاعت و جسارت در برنامه سوم توسعه شهر تهران بنا گذاشته نشود، انتظار گزافی خواهد بود که به عملکرد چندان متفاوتی منجر شود».
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه به تشریح اولویتهای برنامه توسعه شهر تهران پرداخت و افزود: اگر میخواهیم مسیر حرکتی مدیریت شهری در راستای مطالبات مردم باشد، ساختار برنامه سوم باید بر کاهش هزینههای اداره شهر، اولویتبندی نیازها و تسریع در اقدامات عینی قرار گیرد و این موضوع نیازمند گامهای مشخص اصلاحی در سازمان مدیریت شهری است. ما نمیتوانیم در سه سال باقیمانده از مسئولیت شورای پنجم همه مشکلات و مسائل تهران را حل کنیم، اما میتوانیم وضعیت معضلات و مسائل اولویتدار شهر را بهبود ببخشیم؛ البته شرط این اقدام، عبور از شعارگرایی، عملکرد تبلیغاتی و تحمل برخی هزینههاست.
هاشمی افزود: پیشنهادهای مناسبی از سوی اعضای شورای اسلامی شهر تهران برای تثبیت برنامه سوم توسعه در مسیر اصلاح ساختار و بهبود عملکرد مدیریت شهری ارائه شده است که امیدواریم این جهتگیری در کمیسیونهای تخصصی و بهویژه کمیسیون تلفیق، در قالب سند برنامه که باید در آن اهداف معین کمی و کیفی، منابع و مصارف و شاخصهای شفاف شود، به انسجام و همافزایی مناسبی برسد و برنامه واقعبینانه و عملگرایانهای را برای حرکت مدیریت شهری تدوین کنند. رئیس شورای شهر تهران گفت: صد پیشنهاد درباره اصلاح برنامه سوم به هیئترئیسه ارسال و جمعبندیها نیز در کمیسیونهای تخصصی آغاز شده است.
لزوم تأخیر در اجرای برنامه
این صحبتهای محسن هاشمی که بخش عمده آن با اشاره به برنامه سوم توسعه شهر تهران بود، با گفتههای تعدادی دیگر از اعضای شورا همراه شد. گفتههایی که اغلب حاوی انتقاد از این برنامه و لزوم تأخیر در تصویب و اجرای آن بود.
در همین رابطه محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرداری و معماری شورای شهر تهران در صحبتهای خود گفت: «این برنامه اشکالاتی دارد. قرار است سرنوشت پنجساله آینده شهر را این برنامه رقم بزند و از جریان اصلاحات مبتنی بر گفتمان اصلاحات انتظار میرود برنامه سوم یک برنامه تحققپذیر و مبتنی بر حل مشکلات شهر تهران باشد».
این عضو شورای اسلامی شهر تهران در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به تبیین برنامه پنجساله شهر تهران گفت: «معاون برنامهریزی و توسعه شهری شهرداری تهران اعلام خوبی را شروع کرد و جنبش نظرخواهی از صاحبنظران و نخبگان را رقم زد، اما محدودیت زمان موجب شد منویات این رویکرد در فرایند جمعبندی بهدرستی اعلام نشود و آنچه اکنون بهعنوان لایحه برنامه توسعه شهر تهران ارائه شده، در کلیات اشکالاتی دارد؛ بنابراین ضرورت دارد شورا در این موضوع بهصورت جدی ورود پیدا کند و به دلیل محدودیت زمانی از این موضوع عبور نکند».
علاوه بر او حجت نظری، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران نیز پیشنهاد داد که با توجه به ایرادات برنامه سوم توسعه، برنامه دوم یک سال دیگر تمدید شود.
نظری در تذکر پیش از دستور خود با اشاره به ایرادات برنامه سوم توسعه شهرداری با بیان اینکه ما در بررسی برنامه سوم توسعه زمان کمی داریم، اظهار کرد: این در حالی است که برنامه سوم توسعه شهرداری ایرادات زیادی دارد و حتی من میخواستم پیشنهاد دهم که شهرداری این برنامه را پس بگیرد یا اعضای شورا بهزودی به آن رأی ندهند. او با بیان اینکه پیشنهاد میشود برنامه دوم توسعه شهرداری تهران برای یکسال دیگر تمدید شود، گفت: همچنین پیشنهاد میشود که برای بررسی و تدوین برنامه سوم، دو تا سه ماه زمان تصویب آن را به تعویق بیندازیم تا بررسی دقیقتر باشد.
۲ مصوبه مهم
جلسه روز گذشته شورا البته مصوباتی هم برای شهر تهران داشت که در صورت اجرای آنها میتوان انتظار داشت کمک مفیدی برای وضعیت شهر باشند.
در جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران شهرداری مکلف به انتشار گزارش ارزیابی زیستمحیطی پروژههای شهری شد.
آرش حسینیمیلانی روز گذشته در پیشنهادی مبنی بر انتشار وضعیت مجوز محیطزیستی و گزارشهای ارزیابی زیستمحیطی طرح «الزام شهرداری تهران به انتشار عمومی اطلاعات شهرسازی» گفت: اکنون که شورا درصدد آن است که وضعیت مالی و پیشرفت فیزیکی پروژههای مهم شهری را در سامانه شفافیت منتشر کند، وضعیت مجوزهای محیطزیستی آنها را هم مشخص کند.
او ادامه داد: بعضی از پروژههای مربوط به حوزه شهرسازی مجوزهای محیطزیستی را دریافت کردند و برخی هم این مجوزها را دریافت نکردهاند و مجوز برخی پروژهها هم مشروط است. رئیس کمیته محیط زیست با بیان اینکه برخی پروژهها اثرات قابلتوجه منفی بر وضعیت شهر تهران دارند، اظهار کرد: درصورتیکه گزارشهای ارزیابی زیستمحیطی برای این پروژهها تهیه شده باشد، این گزارشها را میتوان بهعنوان سند در اختیار افکار عمومی قرار داد. سازمان محیط زیست هم در چندین مقطع درصدد انجام چنین کاری بود که عملی نشد، اما انجام این کار، موجب دسترسی مردم به اطلاعات پروژههای بزرگ و آگاهییافتن آنها از وضعیت محیطزیستی آنها میشود. این پیشنهاد در نهایت با اجماع تمامی اعضای شورا به تصویب رسید. همچنین در مصوبهای دیگر نیز طرح الزام شهرداری تهران به انتشار عمومی اطلاعات شهرسازی به تصویب رسید. کلیات این طرح در جلسه قبل به تصویب رسیده بود و در جلسه روز گذشته اعضا درباره جزئیات این طرح بحث و تبادل نظر کردند که در نهایت منتج به تصویب آن شد.
۰