آیتاالله مکارم: ازدواج زیر ۱۳ سال باطل است
در گذشته این اجازه به اولیا داده میشد که حتی برای صغیر همسری انتخاب کنند و معمولا مشکلی ایجاد نمیشد ولی در عصر و زمان ما عملا ثابت شده است که این ازدواجها به مصلحت دخترها و پسرها نیست و دارای مفاسدی است.
کد خبر :
۷۲۷۳۱
بازدید :
۸۶۴۳
۱۰ روز پس از آنکه مراسمی تحت عنوان «نشانگذاری» و انتشار فیلمهایی از آن بحث کودکهمسری را پیش کشید، استفتایی از آیتالله ناصر مکارمشیرازی منتشر شد که یک قدم به پیش گذاشت تا حمایت از کودکان را پررنگتر کند و از وقوع آسیبهای اجتماعی بکاهد.
البته این استفتا مربوط به ۱۳ آذر ۹۵ بوده که سایت این مرجع اکنون آن را منتشر کرده است. دستکم در سال گذشته ۳۷ هزار مورد ازدواج کودکان در کشور به ثبت رسیده است. آیتالله مکارمشیرازی در پاسخ به استفتایی تاکید کرده است: ازدواج کمتر از ۱۳ سال باطل است.
این در حالی است که تا پیش از این ازدواج دختران زیر ۱۳ سال با اجازه ولی ممکن بود. طبق ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی سن قانونی ازدواج ۱۳ سال است و زیر سن ۱۳ سال با مجوز ولی قهری و دادگاه صالحه اجازه ازدواج داده میشود. با آنچه اینک آیتالله مکارمشیرازی تصریح کرده است عملا اجازه ولی در مورد ازدواج دختران زیر ۱۳ سال نیز موجب صحت عقد نخواهد بود و این عقد باطل قلمداد میشود.
بر اساس خبری که ایرنا منتشر کرده است؛ آیتالله مکارمشیرازی از مراجع عظام تقلید در پاسخ به پرسشی درباره حرام بودن ازدواج در سن زیر ۱۳ سال تاکید کرده است: در گذشته این اجازه به اولیا داده میشد که حتی برای صغیر همسری انتخاب کنند و معمولا مشکلی ایجاد نمیشد ولی در عصر و زمان ما عملا ثابت شده است که این ازدواجها به مصلحت دخترها و پسرها نیست و دارای مفاسدی است و با توجه به اینکه غبطه و مصلحت باید رعایت شود اینگونه ازدواجها باطل است و اعتباری ندارد.
نسبت به آنچه در گذشته انجام شده اگر در آن زمان واقعا مفسدهای نداشته و غبطه صغیر رعایت شده محکوم به صحت است. پیشتر که نمایندگان مجلس شورای اسلامی تلاش داشتند قانون مربوط به ازدواج کودکان را اصلاح کنند نیز با تکیه بر دیدگاههای مراجعی، چون آیتالله مکارمشیرازی پیش رفته بودند.
این در حالی است که بر اساس گزارشی از ایرنا و به نقل از مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری زنجان «طی سال گذشته ۳۷ هزار مورد ازدواج کودکان زیر ۱۴ سال در کشور به ثبت رسیده که سهم استان زنجان هزار و ۴۰۰ مورد بوده که در رتبههای اول کشوری قرار گرفته است.»
همچنین بر اساس خبری که عصرایران منتشر کرده است: آمار ازدواج زیر ۹ سال بیش از ۳۰۰ نفر و آمار ازدواج زیر ۱۳ یا ۱۴ سال در دختران ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر اعلام شده که یکی از تبعات منفی اینگونه ازدواجها شکل نگرفتن فیزیولوژی زن هنگام بارداری است.
طرح «افزایش حداقل سن ازدواج» که به «کودکهمسری» معروف شده، طرحی بود که برای «جلوگیری از ازدواج کودکان» توسط فراکسیون زنان در مجلس شورای اسلامی تدوین شده بود و اکثریت موافقان آن را فعالان مدنی تشکیل میدادند، اما کمیسیون قضایی مجلس آن را رد کرد. در این میان نمیتوان از فشارهای شورای فرهنگی و اجتماعی زنان به نهادهای مختلف از جمله مجلس چشم پوشید که عمده موافقان ازدواج در سن کودکی هستند.
فرشته روحافزا، معاون شورای اجتماعی و فرهنگی زنان در این باره در مناظرهای با پروانه سلحشوری نماینده مجلس گفته بود: آمار دختران فراری که به علت رابطه با یک پسر از منزل فرار میکنند، بالاست وقتی سن ازدواج بالا میرود دختر ۱۳ - ۱۴ سالهای که میخواهد، ازدواج کند نمیتواند و فرار میکند و میآید به تهران و تنفروشی میکند.
۰