محمد توفیق علاوی، نخست وزیر جدید عراق کیست؟
محمد توفیق علاوی، در ابتدای سال ۲۰۰۶ به عنوان نماینده در پارلمان عراق انتخاب شد و در اواسط همین سال تا پایان سال ۲۰۰۷ به عنوان وزیر ارتباطات منصوب شد. او بار دیگر در سال ۲۰۰۸ و تا انتخابات سال ۲۰۱۰ به جای نماینده درگذشته (عایده عسیران) و به عنوان عضو علی البدل به پارلمان عراق راه یافت. علاوی همچنین در انتخابات سال ۲۰۱۰ به عنوان نماینده در پارلمان عراق برگزیده شد و سپس در پایان همین سال به عنوان وزیر ارتباطات معرفی گشت و در پایان سال ۲۰۱۲ به دلیل اختلاف با نخست وزیر وقت عراق (نوری المالکی) از این سمت استعفا کرد.
کد خبر :
۷۶۶۳۸
بازدید :
۱۴۲۵
فرادید | برهم صالح، رئیس جمهور عراق روز شنبه اول فوریه، محمد توفیق علاوی، وزیر سابق ارتباطات و سیاستمدار ۶۵ ساله را به عنوان نخست وزیر معرفی کرد.
به گزارش فرادید، برهم صالح ۲۹ ژانویه به پارلمان اولتیماتوم داده بود که تا سه روز بعد گزینه مورد نظر را معرفی کند، وگرنه خودش کسی را به این سمت میگمارد.
با این وجود و به فاصله کوتاهی بعد از معرفی محمد توفیق علاوی به عنوان نخست وزیر موقت، برخی تظاهرکنندگان در بغداد او را هم رد کردند.
محمد توفیق علاوی نیز در پاسخ به این اعتراض ها، روز شنبه با انتشار ویدیویی در شبکههای اجتماعی و رسانههای عراقی با صدور پیامی به معترضان اعلام کرد که از سوی برهم صالح رئیس جمهور عراق به شکل رسمی به ریاست دولت جدید منصوب و مأمور تشکیل کابینه شده است.
وی گفت که اگر خواسته تظاهرات کنندگان برآورده نشود، استحقاق سمت را ندارد.
علاوی افزود: "پس از اینکه اندکی قبل، رئیس جمهوری مرا مأمور تشکیل دولت جدید کرد خواستم که تظاهرات کنندگان را مخاطب قرار دهم. اگر شجاعت شما نبود، تغییری در کشور رخ نمیداد. شما تحمل کردید و صبر زیادی به خرج دادید. من حامی شما هستم و از شما میخواهم که به تظاهرات خود ادامه دهید. "
محمد توفیق علاوی کیست؟
محمد توفیق حسین علاوی امین الربیعی، در سال ۱۹۵۴ میلادی در بغداد به دنیا آمد، او دوران ابتدایی، راهنمایی و متوسطه را در بغداد پشت سر گذاشت و در ادامه در رشته مهندسی معماری در دانشگاه بغداد به تحصیل پرداخت.
علاوی در سال پایانی مجبور شد دانشگاه را ترک کرده و عراق را به مقصد لبنان در سال ۱۹۷۷ میلادی ترک کند. او در سال ۱۹۸۰ میلادی در رشته معماری از دانشگاه آمریکایی بیروت فارغ التحصیل شد.
توفیق علاوی در ابتدای جوانی، وارد حزب الدعوه شد و بعدها به دلیل اختلافات فکری از این حزب جدا شد.
گفته میشود که او از نظر فکری نزدیک به ایاد علاوی(نخست وزیر اسبق عراق) بوده و البته همیشه در فهرست سیاسی وی در انتخابات شرکت کرده و از سال ۲۰۰۵ میلادی همواره در فهرست علاوی لیبرال بوده است که با اسامی مختلفی همچون القائمه العراقیه، القائمه الوطنیه و ائتلاف الوطنیه در صحنه سیاسی عراق فعالیت کرده است.
علاوی، در ابتدای سال ۲۰۰۶ به عنوان نماینده در پارلمان عراق انتخاب شد و در اواسط همین سال تا پایان سال ۲۰۰۷ به عنوان وزیر ارتباطات منصوب شد.
محمد توفیق علاوی بار دیگر در سال ۲۰۰۸ و تا انتخابات سال ۲۰۱۰ به جای نماینده درگذشته (عایده عسیران) و به عنوان عضو علی البدل به پارلمان عراق راه یافت.
علاوی همچنین در انتخابات سال ۲۰۱۰ به عنوان نماینده در پارلمان عراق برگزیده شد و سپس در پایان همین سال به عنوان وزیر ارتباطات معرفی گشت و در پایان سال ۲۰۱۲ به دلیل اختلاف با نخست وزیر وقت عراق (نوری المالکی) از این سمت استعفا کرد.
او در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ هم نامزد انتخابات شد، ولی دیگر رای نیاورد. در هیچ یک از این دو سال آرا او بیش از ۶۰۰ رای (در حوزه انتخابی بغداد) نبوده در انتخابات ۲۰۱۴، تنها ۲۰۵ نفر به او رای داده بودند.
پس از استعفای او در دولت دوم نوری المالکی، پرونده سازیهایی علیه اش انجام گرفت که در دادگاه بدوی، باعث شد هفت سال زندان غیابی برایش صادر شود، اما در دادگاه تجدیدنظر، تبرئه شد.
یک منبع سیاسی عراقی اعلام کرده بود که توافقی درباره نامزد تصدی پست نخست وزیری عراق صورت گرفته است.
این منبع اعلام کرده بود: "توافق نهایی میان گروههای سیاسی عراقی برای معرفی محمد توفیق علاوی به عنوان نامزد تصدی پست نخست وزیری عراق به عنوان فردی که باید از سوی برهم صالح رئیس جمهور عراق مأمور تشکیل کابینه شود، رخ داده است. برهم صالح باید نامزد مورد نظر را مأمور تشکیل کابینه جدید تا کابینه جدید رونمایی شود. "
اسپوتنیک نیز هم به نقل از منبع عراقی اعلام کرده بود: "تفاهماتی میان هادی العامری رئیس ائتلاف الفتح و سائرون برای نامزدی محمد توفیق علاوی برای ریاست دولت آتی عراق حاصل شده است. محمد توفیق علاوی از مقبولیت عمومی برخوردار است. "
این درحالی است که برهم صالح رئیس جمهور عراق تا امروز به گروههای سیاسی عراقی فرصت داده بود که نامزد تصدی پست نخست وزیری را معرفی کنند.
بر اساس قانون اساسی عراق، نخست وزیر باید اعضای کابینه خود را طرف حداکثر ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ رئیس جمهوری، معرفی کند. اگر نخست وزیر مکلف، در این مدت نتواند کابینه را تشکیل دهد، رئیس جمهوری حداکثر تا پانزده روز فرد جدیدی را مامور تشکیل کابینه میکند.
۰